Ich cesta skončila príliš skoro, tragickým úmrtím speváka, výtvarníka a výnimočne kreatívneho lídra kapely Tomáša "dAsKa" Bobovčáka v septembri 2010. The Bridgeheads však zanechali nezmazateľnú stopu a aj po viac než dekáde zostávajú v srdciach fanúšikov aj hudobných kolegov zapísaní ako jedna z najdôležitejších kapiel slovenskej nezávislej scény v tomto storočí.

Podčiarkuje to aj najnovší release labelu Weltschmerzen, zameraného na novú, objavnú a emočne vyhrotenú hudbu bez žánrových obmedzení. Jeho poradí už dvadsiaty vydavateľský počin totiž nie je žiadna novinka, ale práve album Foreigners, ktorý bardejovská bratská kapela vytvorila a nahrala v Londýne. V máji 2010 bol uvedený na trh iba digitálne, limitovaná edícia CD vyšla až o takmer pol roka neskôr, už po spevákovej smrti. Weltschmerzen ho teraz v spolupráci s členmi skupiny Michalom a Jozefom prináša prvýkrát v reedícii na vinyle.


Talent, na aký sa nezabúda

Kapela The Bridgeheads bola pre mnohých mladých ľudí na začiatku tohto storočia kultovým hudobným projektom. Do povedomia sa dostala ešte pod pôvodným názvom The Bridge okolo roku 2005, keď jej single kolovali v hitparádach mnohých hudobných staníc, aj vďaka intenzívnemu koncertovaniu, jedinečnému songwritingu, hudobným nápadom a produkcii. Mladí Slováci vtedy spoznávali kapelu skutočne zahraničného formátu, pochádzajúcu z Bardejova. Kapelu nebolo možné len mať rád. Ak si k srdcu poslucháčov našla cestu, milovali ju.

V roku 2007, po vydaní úspešného výpravného debutu Citizen Bridge (2005) a EP Things (2007), sa kapela presťahovala do Londýna a najbližšie tri roky sa venovala tvorbe a nahrávaniu svojho posledného albumu Foreigners. Po jeho vydaní sa vrátila na Slovensko a vyrazila na turné, krátko po jeho začatí však tragicky zahynul Tomáš dAsK, ktorý bol lídrom nielen na pódiu ale aj hlavnou tvorivou silou skupiny. The Bridgeheads následne po deviatich rokoch ukončili svoju hudobnú aktivitu a mnohí fanúšikovia boli zronení. Kapela nikdy neupadla do zabudnutia, doteraz existuje aktívna skupina na sociálnej sieti, kde fanušikovia zdieľajú jej piesne pri akomkoľvek významnom dátume. Ľuďom, ktorí medzičasom dospeli, dala veľa, a stále veľa pre nich znamená.


Dvojplatňa s bohatým vizuálnym obsahom

Reedícia albumu Foreigners je fyzický produkt širokého záberu - album je uvedený v celej dĺžke na dvojplatni v gatefold coveri, spolu s bookletom grafík a diel k albumu, ktorých autorom bol Tomáš dAsk. Cieľom je uviesť tento album prvýkrát na platni, na ktorej podľa pôvodného plánu zosnulého hudobníka aj mal vyjsť, a zároveň si tak pripomenúť významnosť tohto projektu a oživiť jeho silné hudobné posolstvo - ako starému, tak aj novému publiku, ktoré kapelu nemusí poznať.

"Tvorba The Bridgeheads je aj po rokoch stále aktuálna, intenzívna, silná, a prudko osobná. Kapela bola a zostáva jedným z najvýznamnejších projektov (prevažne, ale nielen) gitarovej hudby na Slovensku," uvádza vydavateľstvo Weltschmerzen.

Vydanie vinylovej reedície albumu Foreigners z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Recenziu albumu v roku jej vydania napísal Juraj Cagáň, nahrávka si však zaslúži nový text, ktorý ocení jej význam a originalitu s odstupom času. V blízkej dobe preto prinesieme novú recenziu od Mateja Kráľa, ktorého album Foreigners zasiahol vo formatívnom veku a výrazne ho ovplyvnil. Do zoznamu najlepších slovenských albumov dekády ho v roku 2019 zaradili okrem Mateja aj ďalší dvaja redaktori Hudba.sk Miroslava Rabčanová a Patrik Marflák.



Pozrite si krátky rozhovor s Tomášovými bratmi Michalom a Jozefom:


Text: Hudba.sk (zdroj: Weltschmerzen)