Americký spevák Michael Stipe je jedným zo zakladateľov hudobnej formácie R.E.M., ktorej predaj albumov dosiahol viac než 85 miliónov kusov. V roku 2007 kapelu uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. John Michael Stipe, ktorý dodal so svojím spevom skupine pečať jedinečnosti, sa v sobotu 4. januára dožíva 60 rokov.

R.E.M. majú na svojom konte pätnásť štúdiových albumov, tri live a šestnásť kompilačných albumov. Získali tri ceny Grammy a množstvo ďalších ocenení. Za viac ako 30 rokov fungovania kapela priniesla mnoho krásnych a nezabudnuteľných hitov. Medzi najväčšie z nich patria skladby ako napr. Everybody Hurts, Losing My Religion, The One I Love, Drive, Imitation of Life, Man on the Moon alebo It's The End Of The World As We Know It.


John Michael Stipe sa narodil 4. januára 1960 v Decature v americkom štáte Georgia. Jeho otec pôsobil v armáde. Budúci spevák aj jeho sestra mali hudobný talent. Po ukončení strednej školy pracoval Stipe v jednej z miestnych reštaurácii. K hudbe mal vždy blízko, vo veku dvadsiatich rokov obdivoval tvorbu kapiel Ramones a Queen. V roku 1980 založil v Georgii alternatívnu rockovú formáciu s názvom R.E.M. Postupne sa stali ďalšími jej členmi gitarista Peter Buck, vokalista a basák Mike Mills i bubeník Bill Berry.

Vrchol popularity v 90. rokoch 
      
Zo začiatku kariéry trpel spevák chorobnou plachosťou a musel absolvovať psychoterapiu. "V polovici 80. rokov som mal veľký nervový kolaps, ktorý trval osemnásť mesiacov. Ale vyšiel som z toho ako iný človek a naučil som sa vyjadrovať svoje myšlienky. Naučil som sa, ako sedieť pred ľuďmi a nepotiť sa a netriasť. Vyrástol som zo svojej plachosti," povedal Stipe v rozhovore pre britský The Sun.
   
Prvý singel Radio Free Europe vydala kapela R.E.M. v roku 1981. Debutový album Murmur uviedla na hudobnú scénu v apríli 1983. Nahrávka obsahovala aj ich prvý singel Radio Free Europe. Popularita hudobného zoskupenia však vrcholila až v 90. rokoch. Na začiatku svojej najúspešnejšej dekády vydali album Out of Time (1991). V tom období Stipe tvoril nádherné texty skladieb s hlbokými myšlienkami, ktoré sa stali hitmi. Viacnásobne platinová nahrávka sa dostala na vrchol predajnosti vo viacerých krajinách, celosvetovo sa z nej predalo 18 miliónov kópií.

Hneď prvý singel z tohto albumu Losing My Religion sa stal obrovským hitom, v americkom rebríčku sa dostal až na 4. miesto, čo je vôbec najvyššie umiestnenie skladby R.E.M. v domácej singlovej hitparáde. Bodoval aj v rebríčkoch európskych krajín. Aj po takmer 30 rokoch od vydania je skladba stále veľmi populárna, o čom svedčí vyše 623 miliónov prehratí jej videoklipu na Youtube. Žiadna iná skladba R.E.M. sa k tomuto číslu ani zďaleka nepriblížila - ich druhý najsledovanejší klip Everybody Hurts má "len" 63 miliónov pozretí.


Nasledovali ďalšie mimoriadne úspešné albumy Automatic For The People (1992), Monster (1994), New Adventures in Hi-Fi (1996) a Up (1998), ktoré oceňovala nielen široká verejnosť, ale aj hudobní kritici. Menej známym faktom z obdobia 90-tych rokov je, že Michael Stipe bol priateľom KurtCobaina zo skupiny Nirvana, ktorému chcel pomôcť odpútať sa od drog. Plánovali spolu hudobný projekt, ale nestihli, žiaľ, spolu nič zložiť ani napísať pred Cobainovou smrťou.

Sólová dráha a fotografovanie ako ďalšia vášeň

Kapela R.E.M. vydávala albumy a pôsobila na hudobnej scéne do roku 2011, kedy sa jej členovia dohodli na ukončení činnosti. V máji 2017 sa Michael Stipe po šiestich rokoch vrátil opäť za mikrofón. Stalo sa tak na známom americkom festivale Moogfest v Severnej Karolíne. Nevystupoval však so svojou pôvodnou kapelou, rozhodol sa pre sólovú dráhu. Jeho fanúšikovia mali možnosť si okrem jeho speváckej tvorby pozrieť aj film, ktorý nakrútil v New Yorku.

Popri hudbe sa jeho druhou celoživotnou vášňou stala fotografia. Zbierku tých najlepších záberov zhmotnil do svojej knihy Volume 1. Jednou z jej tém je rodina, nielen biologická (na záberoch sa vyníma napríklad spevákova sestra oblečená ako Marilyn Monroe), ale aj umelecká rodina, ktorou sa Stipe rozhodol obklopiť. Na fotografiách figurujú i jeho bývalí priatelia - spevák River Phoenix, ktorý bol pre Stipea "ako malý brat", či spomínaný Kurt Cobain. V zbierke fotografií sa nachádzajú aj jemné obrázky jeho prvého umeleckého mentora Jeremyho Ayersa, bez ktorého by nikto nevedel, čo by sa stalo s plachým tínedžerom z Georgie. 

"Naučil ma, ako jesť, ako tancovať, ako sa smiať sám sebe," hovorí Stipe. "Naučil ma o surrealizme...predstavil ma skladateľovi Philipovi Glassovi, a naviedol na myšlienku vegetariánstva." Stipe obdivoval aj spisovateľa Williama Burroughsa, ktorého nazval za jeho tvorbu "krásnym majákom odvahy". Na Stipeovom zábere práve tento literát prechádza cez záhradu. "Pamätám si rozhovor, ktorý sme mali o Kurtovi Cobainovi po jeho smrti a William Burroughs bol práve v šoku, že si niekto tak krásny a čistý mohol vziať vlastný život," uviedol Stipe.
      
Bývalý frontman kultovej kapely R.E.M. vydal 5. októbra 2019 svoj sólový singel Your Capricious Soul. Video k hudobnej novinke režírovala Sam Taylor-Johnson.


Aktualizácia (4.1.): Spevák pri príležitosti svojho životného jubilea zverejnil ďalšiu sólovú novinku s názvom Drive to the Ocean. Pozrite si videoklip.


Zdroj: TASR (Theguardian.com, Idnes.cz, Slovenskobezdrog.sk), Hudba.sk edit
Foto: Britta Pedersen/dpa via AP

Súvisiaci interpreti: R.E.M.