Kapela Smola a Hrušky sa momentálne plne sústredí na zásadný medzník svojej hudobnej kariéry - chystá veľké oslavy k svojmu 20. výročiu. Okrem toho vydáva nový album Čiernobiely. Jeho názov sa však netýka hudby, fanúšikovia sa môžu tešiť na typicky pestrú všehochuť. Svedčia o tom doposiaľ zverejnené skladby a najmä mená hostí.

"Hoci sa album volá Čiernobiely, jediná čiernobiela vec je krásny a originálny obal od našej priateľky Kataríny Orešanskej. Katka je oceňovaná fotografka viacerých svetových skupín ako Hurts, 30 Seconds to Mars, ZAZ, Bryan Adams či českých Kryštof, a pritom s fotením začínala pred šiestimi rokmi práve pri našej kapele. A kým obal je čiernobiely, skladby sú naopak zmesou pestrosti a nálad," povedal líder skupiny Jozef "Spoko" Kramár.

"Túto farebnú zbierku sme zložili a nahrali za ostatné štyri roky. Obsahuje témy od úplne uletených až po vážne, od sarkazmu k nehe a láske, od ateizmu k viere, od rasizmu k tolerancii, až po závislosť na drogách či moci. Ale tou najväčšou ústrednou témou je láska vo všetkých svojich podobách. Aj preto album vychádza práve na Valentína," vysvetlil Spoko.

Vyše dvadsať hostí - aj takí, ktorých by ste nečakali

Na tom, že novinka bude skutočne zaujímavým a zábavným koktejlom, na ktorom budete môcť počuť rôzne svetové jazyky, ale aj viaceré slovenské nárečia, majú zásluhu viac než dve desiatky hostí. Sú medzi nimi napríklad Marián Čekovský, Petra Polnišová, Boy Wonder, Zoči VočiZita Rigondeaux (BijouTerrier), Supa (Moja Reč), rómski hudobníci Gulo Čar, francúzsky reggae spevák Tribuman, Colectiv z Česka alebo svieže mladé spevácke duo Alžbeta & Júlia.

"Vážim si, že títo špičkoví umelci nám venovali energiu a čas a posunuli naše skladby. Som rád, že aj po 20 rokoch našej existencie sme schopní natočiť zaujímavé CD. Mimochodom, ku každej jednej pesničke z albumu bude klip, čo je na Slovensku raritou (prvenstvo v tomto smere má skupina Čisté Tvary, pozn. red.). Verím teda, že nielen skladby, ale aj ich vizuálne stvárnenie spravia radosť našim fanúšikom. Práve na nich sa tešíme na našom 20 rokov tour. A na záver by som sa chcel poďakovať celému tímu Smola a Hrušky, že sme to v zdraví, šťastí a láske vydržali," dodal Spoko.

Album je teda už hotový a kapela aktuálne finišuje s prípravami špeciálneho dvojhodinového koncertného programu, ktorý predstaví na svojom doposiaľ najväčšom turné. Okrem toho dokončuje tri nové videoklipy, ktoré predstaví na svojom Youtube kanáli. Tam je zatiaľ najnovším prírastkom lyric video k pesničke Čo si kúpila?, v ktorej znejú aj kultové hlášky Ladislava Meliška. Ten sa stal bez svojho vedomia anti-hviezdou slovenského internetu. Jeden z jeho susedov totiž zverejnil nahrávky jeho dialógov, či skôr monológov s jeho družkou Marišou.

Je to v podstate veľmi smutný príbeh každodenného života večne naštvaného cholerika a alkoholika, na ktorom sa bavilo celé Slovensko. Zomrel v decembri 2013, no jeho "dielo" tu zostane navždy a Smola a Hrušky mu venovali veselú pesničku. Skôr zverejnenou skladbou z albumu Čiernobiely je videosingel Kurmi s Mariánom Čekovským.


Samotné narodeninové turné odštartuje už o necelé dva týždne, prvou zastávkou bude bratislavský Ateliér Babylon. Vo štvrtok 16. februára tam Smola a Hrušky pokrstia nový album spolu s exkluzívnymi hosťami a priateľmi. Počas tohto výnimočného večera sa predstaví rapová formácia Moja Reč so živou kapelou Komplot, českí bratia zo skvelej kapely Fast Food Orchestra a účasť prisľúbili aj niektorí ďalší hostia. Krstným otcom má byť skutočná legenda, ktorej meno však kapela nechce prezradiť. 

Skupina Smola a Hrušky vznikla v roku 1997 v Spišskej Novej Vsi. Šesťčlenná formácia má na konte šesť albumov: Jeseň 2003 (2003), Na chate (2005), Kameň Papier Nožnice (2008), živák Lajfka (2010), Palec hore (2012), Best On 1997 – 2015 (2015). Okrem toho vydala DVD s názvom 13 životov / Live in Topfest (2010) a najnovšie CD a DVD Unplugged Live in Spišské Divadlo (2016).

Smola a Hrušky - 20 rokov tour 2017:

16. 2. - Bratislava, Ateliér Babylon - krst albumu (+Moja Reč a Komplot, Fast Food Orchestra) 
17. 2. - Trnava, City Club (+Fast Food Orchestra) 
18. 2. - Nové Mesto nad Váhom, klub Za Rampami 
24. 2. - Žilina, Kolečko Klub 
25. 2. - Púchov, Queens Pub 
10. 3. - Nitra, Music a Cafe
11. 3. - Ružomberok, Nové Korzo 
17. 3. - Trenčín, Piano Club (+Boy Wonder a General Foxx) 
18. 3. - Prievidza, Rave Club 
22. 3. - Banská Bystrica, V-Club 
24. 3. - Prešov, Safe Music Club & Coffee 
25. 3. - Humenné, Nostalgia Music Pub 
31. 3. - Zvolen, Dom kultúry ŽSR
1. 4. - Prakovce, B-klub (unplugged)
7. 4. - Bardejov, Rock Cafe 
8. 4. - Martin, Mestská Scéna 
15. 4. - Handlová, Sound City Pub 
16. 4. - Námestovo, Baron Pub  
21. 4. - Košice, Collosseum 
22. 4. - Poprad, Rock Fabric 
28. 4. - Myjava, La Vita Club
29. 4. - Spišská Nová Ves, Semafor - krst albumu

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol manažér skupiny Smola a Hrušky Martin Hlavatý. Viac sa dozviete na oficiálnej stránke www.facebook.com/smolaahrusky.

Súvisiaci interpreti: Smola a Hrušky