Podujatie pomenované po košickom nezávislom hudobnom vydavateľstve zavíta prvýkrát aj do kúpeľného mesta. Návštevníci Elektrárne Piešťany zažijú 25. augusta koncert gitaristu Davida Kollara s nórskym trubkárom Arvem Henriksenom a 2. septembra vystúpenie poľskej formácie Early Birds.

Letný hudobný festival Hevhetia je neodmysliteľnou súčasťou kultúrneho leta v Košiciach, pravidelne sa však koná i v ďalších slovenských mestách. Tento rok sú medzi nimi aj Piešťany. Koncerty hudobníkov európskeho formátu sú naplánované na koniec prázdnin.

Uznávaný slovenský gitarista David Kollar sa v košických Kasárňach/Kulturparku (24.8.) a v Elektrárni Piešťany (25.8.) predstaví spolu s nórskym trubkárom Arve Henriksenom. Mladý Slovák je lídrom viacerých medzinárodných projektov, skladá filmovú a divadelnú hudbu a najnovšie púta pozornosť celého sveta spoluprácou so Stevenom Wilsonom (viac v rozhovore). Jeho najnovší projekt s Arve Henriksenom, ktorý patrí medzi kľúčové postavy experimentálneho jazzu, je prísľubom neopakovateľného zážitku. 49-ročný trubkár má na konte spolupráce s hviezdami ako David Sylvian alebo Imogen Heap.


Hevhetia do Košíc a Piešťan prinesie aj koncert poľskej formácie Early Birds. Pôjde o dvojitú slovenskú premiéru albumu Świt, ktorý vyšiel práve pod hlavičkou košického vydavateľstva. Early Birds sú mladí muzikanti, ktorí sa stretli na hudobnej akadémii v Katoviciach. Vďaka nevšednej skladbe nástrojov (vibrafón, kontrabas, saxofón, rôzne druhy perkusií) má ich hudba jedinečný zvuk.

Spolu s textami ju píše speváčka Martyna Kwolek, víťazka speváckej súťaže Voicingers - Żory, skromná a nenápadná dáma, ktorá sa na pódiu mení na skutočnú divu. Svoje orginálne aranžmány jazzových šandardov a vlastnú tvorbu predstavia Early Birds 31. augusta košickej kaviarni a bare Smelly Cat a 2. septembra v Elektrárni Piešťany.

Program zostávajúcich koncertov Letného hudobného festivalu Hevhetia nájdete na oficiálnom webe Hevhetiafest.sk. Lístky na vybrané koncerty v Košiciach sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.


Prečítajte si: Krzysztof Kobylinski a Erik Truffaz: Keď jazzmani uhranú i rozosmejú dav

Text: Hudba.sk (zdroj: Blanka Berkyová - Elektrárňa Piešťany + Hevhetiafest.sk)
Foto: PR / Hevhetia