Multitalentovaný spevák Ed Sheeran prekonal historický rekord kapely U2. Jeho aktuálne, dva a pol roka trvajúce, turné Divide sa stalo najpredávanejšou koncertnou šnúrou všetkých čias. Z britského hudobníka sa tak definitívne stal najpredávanejší hudobný umelec tejto dekády.

Jeho turné ešte neskončilo, no po piatkovom koncerte v nemeckom Hannoveri sa na Sheeranovo turné predali lístky v hodnote 736,7 milióna amerických dolárov (v prepočte približne 663,8 milióna eur) a prekonalo tak celkové tržby za turné írskych U2 z roku 2011, ktoré boli vo výške 735,4 milióna dolárov (približne 663 miliónov eur). Informovala o tom v piatok spoločnosť Pollstar, ktorá sa venuje hudobnému biznisu.

"Práve som sa dozvedel, že turné Divide bude najpredávanejším turné všetkých čias - to je úžasné! Som veľmi šťastný, že som mohol zažiť všetky tie nádherné krajiny a obecenstvá počas posledného dva a pol roka. Ďakujem fanúšikom a každému, kto sa o to pričinil," reagoval na tieto správy Sheeran.

Skutočnosť, že jeho koncerty patria k celosvetovo najžiadanejším podujatiam, potvrdili aj júlové koncerty v Prahe, ktoré prepísali české rebríčky. Počas dvoch po sebe nasledujúcich koncertov prilákal talentovaný hudobník 150 - tisíc nadšených fanúšikov. Na to, že vystupuje bez kapely, iba v sprievode gitary, je to ohromujúce. 

Tip: Len chalan s gitarou a 80-tisíc ľudí: Ed Sheeran očaril Prahu skromnosťou a hitmi

Edward Christopher Sheeran debutoval v roku 2011 albumom +, po ktorom nasledovali štúdiovky x (2014), ÷ (2017) a 12. júla 2019 uviedol na trh album No. 6 Collaborations Project, ktorý obsahuje spolupráce s Justinom Bieberom, Skrillexom, Brunom Marsom a ďalšími známymi interprertmi. S prvými tromi nahrávkami dobyl UK Chart, pričom s druhou a treťou sa dostal na vrchol aj v americkom rebríčku Billboard 200. Na konte má napríklad štyri ceny Grammy, päť BRIT Awards a tiež štyri Ivor Novello Awards. Medzi jeho najznámejšie skladby patria I See Fire, Thinking Out Loud, Photograph či spoločná pesnička so skupinou Rudimental, Bloodstream.

Prečítajte si tiež: Ed Sheeran sa priznal k sociálnej úzkosti: Nie som rád obklopený ľuďmi

Zdroj: SITA (Pollstar.com, archív)
Foto: Marek Musil

Súvisiaci interpreti: Ed Sheeran