Britský spevák a hudobník Elton John získal ako prvý interpret v histórii cenu Brits Icon. Tieto ocenenia sa rozhodli udeľovať organizátori Brit Awards a zástupcovia Britského fonografického priemyslu (BPI) umelcom s jedinečným vplyvom na britskú kultúru.

Šesťdesiatšesťročný Elton John pri preberaní ceny povedal, že mu toto ocenenie veľmi lichotí a priznal tiež, že vie o ľuďoch, ktorí by si ho zaslúžili možno viac ako on. Spomenul aj spoluautora jeho niekoľkých hitov Bernieho Taupina, bez ktorého by vraj Brits Icon Award nezískal. Slávnemu hudobníkovi cenu odovzdal kolega Rod Stewart, ktorý ho nazval "druhým najlepším rockovým spevákom".

Už v roku 1995 pritom spevák z rúk Stinga prevzal ocenenie Brit Award za výnimočný prínos hudbe. Takto vtedy zahral jeden zo svojich najväčších hitov:


Na ceremoniáli k oceneniu Brits Icon sa zúčastnilo niekoľko celebrít, medzi nimi aj speváčka Lulu, ktorá pre BBC povedala, že Elton John je skutočne jedinečný umelec. "Len The Rolling Stones, The Beatles a Elvis sú spolu s ním na vrchole. Takže je to naozaj vhodné a mal by dostať Brits Icon Award ako prvý," vyjadrila sa.

Spevák James Blunt prezradil, že Johna veľmi obdivuje. "Na hudobnej, priateľskej ale aj humanitárnej úrovni je naozaj veľmi výnimočnou osobnosťou. To však nezahŕňa jeho ďalší talent, ktorý z neho robí úžasného skladateľa a obdivuhodného interpreta," povedal. Niekoľko ďalších významných osobností, ako napríklad Yoko Ono, Bill Clinton, Ringo Starr, Annie Lennox či Emilie Sandé, zablahoželalo umelcovi prostredníctvom video správ. Počas večera Elton John zahral hity ako napríklad Rocket Man, Your Song, Tiny Dancer, Sad Songs či Home Again.

Spevák, ktorý už 16. septembra vydá svoj nový štúdiový album, svoje kvality ukázal vlani aj slovenským fanúšikom. Pripomeňte si jeho bratislavský koncert našou reportážou


Zdroj: SITA (bbc.co.uk, independent.co.uk), archív Hudba.sk
Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

Súvisiaci interpreti: Elton John