Dni sa skracujú a svetla je čoraz menej, no to vôbec nevadí, lebo videoklipy, ktoré vám ponúkame v dnešnom výbere, si aj tak najlepšie vychutnáte po tme. Okrem toho, že vyšli v posledných dňoch, ich totiž spája aj prevažne temná nálada, pričom zoradili sme ich tak, aby sa stupňovala.

Americká alternatívno-rocková kapela Pixies zverejnila nové video spolu s novou štvorskladbovou platňou EP-1. O réžiu videoklipu k piesni Indie Cindy sa postarala dvojica Jesse Lamar High a Nik Harper, známi ako Lamar+Nik. Vo videu si zahrali Emily Matthews, Mark Johns a Miles Kolliopoulos. Na EP-1 sa nachádzajú aj piesne Andro QueenAnother Toe In The Ocean What Goes Boom. Kapela nahrávala piesne v Rockfield Studios pod producentským dozorom Gila Nortona, ktorý s nimi spolupracoval už na nahrávkach Doolittle (1989), Bossanova (1990) a Trompe Le Monde (1991).

Mimochodom, Pixies sa túto jeseň v rámci svetového turné predstavia aj v Prahe a vo Viedni.


Jay Z predstavil videoklip k najhitovejšej skladbe svojho ostatného albumu Magna Carta... Holy Grail už koncom minulého týždňa. Videoklip Holy Grail, v ktorom si zahral aj hosťujúci spevák Justin Timberlake, zverejnil prostredníctvom svojho oficiálneho konta na Facebooku, vďaka čomu Youtube počas nasledujúcich dní zaplavilo množstvo fanúšikovských uploadov. Niet divu - klip v réžii Anthonyho Mandlera patrí vizuálne k tomu najlepšiemu, čo sa tento rok v rámci mainstreamu urodilo. Škoda len, že hudba v klipe nie je totožná s albumovou verziou, spomalené pasáže pôsobia dosť rušivo, hoci slow-motion vizuál vyzerá pôsobivo.


Vizuálne nádherný je aj nový klip, ktorý prostredníctvom Pitchforku predstavila anglická speváčka Anna Calvi. Návštevníkom minuloročnej Pohody ju netreba príliš predstavovať, na trenčianskom letisku odohrala skvelý koncert. Momentálne chystá vydanie druhého albumu One Breath (dátum vydania je 7. október), názov prvého singla a klipu je Eliza. Poďte sa aj vy zatúlať v lese so speváčkou, ktorú legendárny producent Brian Eno označil za "najúžasnejšiu vec od Patti Smith".


Pohoda 2012 ponúkla v slovenskej premiére aj projekt Bat For Lashes, ktorého ústredná postava Natasha Khan si do diskografie najnovšie pripísala spoluprácu s jedným z najzaujímavejších súčasných britských elektronických producentov Jonom Hopkinsom. Emotívna ambientná skladba s názvom Garden's Heart vznikla pre soundtrack pripravovaného filmu How I Live Now v réžii Kevina Macdonalda (The Last King of Scotland, 2006; Marley, 2012). Videoklip s úžasnou atmosférou však režírovala samotná Natasha. V jej debutovom videu si, rovnako ako vo filme, zahrala herečka Saoirse Ronan. A hoci sme v úvode uviedli, že sa temnota každým klipom stupňuje, na konci tunela vás čaká svetlo.


Text: Hudba.sk (zdroj: SITA, Nme.com, pm)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Anna Calvi, Pixies