Novinka britského speváka Thoma Yorka Tomorrow's Modern Boxes, ktorá vyšla v piatok 26. septembra, zaznamenala za necelý týždeň viac než milión stiahnutí. Nejde však o reálne číslo predaja celého albumu, keďže do oficiálneho počítadla sú podľa zástupcov BitTorrent zahrnuté aj súbory, ktoré boli záujemcom od začiatku k dispozícii zdarma.

Ide o singel a videoklip A Brain In a Bottle, ktorý je bezplatnou ochutnávkou albumu. To, že si ju stiahlo vyše milióna ľudí (momentálne 1,3 mil.) však neznamená, že rovnaký počet ľudí si kúpilo aj celý album v cene šesť amerických dolárov. Je pravdepodobné, že toto číslo je omnoho nižšie, presný počet platených downloadov však zverejnený nebol.

Nahrávka sa takmer okamžite po vydaní objavila aj na rôznych filesharingových stránkach a ilegálnych torrentoch, takže celkový počet ľudí, ktorí si album stiahli môže byť omnoho vyšší. Skutočnú úspešnosť "revolučného" predajného modelu však ťažko zhodnotiť, keď je v štatistike zarátaný aj bezplatný singel. Yorke nahrávku vydal aj na vinyle. Ani v tomto prípade však zatiaľ nezverejnil, koľko kusov sa predalo.

Hudobník, známy najmä ako frontman kapiel Radiohead a Atoms For Peace, zverejnil novinku obsahujúcu osem skladieb prostredníctvom služby BitTorrent. "Použili sme túto novú verziu BitTorrentu na distribúciu nového albumu Thoma Yorka. Je to experiment. Tieto súbory zabezpečili platenou bránou. Ak bude tento systém fungovať, môže sa z neho stať efektívny spôsob, ako vrátiť kontrolu nad internetovým obchodom späť do rúk ľudí, ktorí dané diela vytvorili," uviedli v oficiálnom vyhlásení Yorke a producent Nigel Godrich. Viac info



Text: Hudba.sk, pm (zdroj: SITA, BitTorrent)
Foto: Marko Erd

Súvisiaci interpreti: Thom Yorke