Nový album britského speváka Thoma Yorka s názvom Tomorrow's Modern Boxes si počas prvých dvoch hodín po jeho vydaní stiahlo 34 900 ľudí. Hudobník, známy najmä ako frontman kapiel Radiohead a Atoms For Peace, uviedol v piatok novinku na trh bez ohlásenia prostredníctvom služby BitTorrent.

"Pokusne sme použili novú verziu BitTorrentu na distribúciu nového albumu Thoma Yorkea. Prístup k zdieľaným súborom je zabezpečný platenou bránou. Môže tam v nich byť čokoľvek, ale v tomto prípade je to album. Je to experiment, aby sme videli, či fungovanie tohto systému je niečím, čo široká verejnosť dokáže pochopiť a využívať. Ak to bude fungovať, mohol by to byť efektívny spôsob ako vrátiť kontrolu nad internetovým obchodovaním naspäť k ľuďom, ktorí tvoria obsah/dielo," uviedli v oficiálnom vyhlásení Thom Yorke a producent Nigel Godrich.

"Umožní to ľuďom, ktorí tvoria hudbu, video alebo akýkoľvek iný druh digitálneho obsahu, aby ho sami predávali. Obídu pritom samozvolených gate-keeperov (doslovne strážcovia brán, v prenesenom význame tretie strany, ktoré vchádzajú medzi tvorcov a recipientov obsahu, pričom určujú pravidlá obchodovania). Ak to bude fungovať, každý to môže urobiť presne ako my teraz. Torrentový mechanizmus nevyžaduje žiadne nahrávanie a ukladanie obsahu na serveroch či cloudové nezmysly. Je to ako výklad v obchode, ktorý obsahuje samotný tovar a dá sa zdieľať. Pohyb obsahu aj jeho uloženie zabezpečuje samotný internet. Obsah je dostupný priamo v sieti. A volá sa to Tomorrow's Modern Boxes."

Album obsahuje osem skladieb, pričom hudobník ponúkol zdarma pieseň A Brain In A Bottle, ku ktorej zverejnil aj videoklip. Vo videu možno vidieť muzikanta ako prezentuje skladbu pred bielou stenou, pričom má na rukách boxerské rukavice. Prístup k celému albumu cez platenú bránu stojí šesť amerických dolárov (približne 4,70 eur).



45-ročný Thom Yorke sa preslávil v spomínanej kapele Radiohead, ktorú v roku 1985 pomáhal zakladať. Na konte majú radové štúdiovky ako OK Computer (1997), Kid A (2000), Amnesiac (2001), Hail To The Thief (2003) či In Rainbows (2007), s ktorými dobyli britský albumový rebríček. Zatiaľ posledný počin The King Of Limbs ponúkli v roku 2011. S formáciou Atoms For Peace uviedol na trh počin Amok (2013). Ako sólový interpret debutoval v júli 2006 albumom The Eraser.  

Zdroj: SITA, Pitchfork.com
Foto: Marko Erd - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Thom Yorke