Americký spevák Tony Bennett prekonal vlastný rekord ako najstarší interpret, ktorý dobyl americký albumový rebríček Billboard 200. Podarilo sa mu to ako 88-ročnému s albumom Cheek To Cheek (2014), ktorý nahral so speváčkou Lady Gaga.

Nahrávka debutovala tento týždeň na vrchole Billboardu, keď sa z nej v prvom týždni predalo 131-tisíc kópií. Tony Bennett, vlastným menom Anthony Dominick Benedetto, tak prekonal svoj predchádzajúci rekord z roku 2011, keď ako 85-ročný dobyl Billboard s nahrávkou Duets II (2011). Obe menované štúdiovky sú pritom jeho jedinými albumami, ktoré sa dostali na prvé miesto spomínaného rebríčka.

28-ročná Lady Gaga a jej 88-ročný kolega za sebou majú už spoluprácu na skladbe The Lady Is a Tramp, ktorá sa objavila na spomínanom albume Duets II. Obaja si už vtedy nevedeli vzájomné fungovanie vynachváliť. "Mojou obľúbenou interpretkou je Lady Gaga, je najlepšia. Poviem vám, že som doteraz nestretol nikoho, kto by mal viac talentu, ako táto dáma," uviedol pre reláciu MTV News Bennett.

Nový album Cheek To Cheek natáčala dvojica v New Yorku a celý proces trval viac než rok. Okrem duetov obsahuje aj niekoľko piesní, ktoré Tony Bennett a Lady Gaga natočili každý zvlášť. Súčasnému publiku nahrávka predstavuje nesmrteľné skladby z jazzovej a swingovej histórie, vrátane It Don't Mean A Thing (If It Ain't Got That Swing), Sophisticated Lady či Lush Life. "Cheek to Cheek vznikol z veľmi organického priateľstva a vzťahu, ktorý spolu s Tonym za tie roky máme a celý projekt si vyžadoval veľa spoločného úsilia. Pre Tonyho bolo veľmi dôležité, aby to bol jazzový album," hovorí Lady Gaga a dodáva, že chcela ukázať autentickú stránku žánra, ktorý miluje už od detstva.


Prvým hitom Tonyho Bennetta, ktorý má na konte už 57 štúdiových nahrávok, bola skladba Because Of You z rovnomenného debutového albumu z roku 1952. Nasledovali ďalšie úspešné piesne ako Cold, Cold Heart, Rags To Riches či Stranger in Paradise a v roku 1962 nahral jednu zo svojich najznámejších skladieb I Left My Heart In San Francisco. Jeho kariéra začala koncom 60. rokov upadať, nedarilo sa mu ani v osobnom živote, prišiel o manažéra a nemal podpísané žiadne zmluvy.

V roku 1979, keď sa mu rozpadlo druhé manželstvo, takmer zomrel po predávkovaní kokaínom. V 90. rokoch sa vrátil na scénu a následne nahral niekoľko úspešných albumov. Spevák má na konte 17 cien Grammy, pričom jednu z nich dostal za celoživotné dielo, a celosvetovo predal viac ako 50 miliónov kópií albumov. Je aj uznávaným maliarom, namaľoval napríklad aj spomínanú Lady Gagu, ktorá mu pózovala nahá.


Tracklist albumu Cheek To Cheek (deluxe):

01. Anything Goes
02. Cheek To Cheek
03. Don't Wait Too Long
04. I Can't Give You Anything But Love
05. Nature Boy
06. Goody Goody
07. Ev'ry Time We Say Goodbye
08. Firefly
09. I Won't Dance
10. They All Laughed
11. Lush Life
12. Sophisticated Lady
13. Let's Face The Music And Dance
14. But Beautiful
15. It Don't Mean A Thing (If It Ain't Got That Swing)
16. On A Clear Day (You Can See Forever)
17. Bewitched, Bothered And Bewildered
18. The Lady Is A Tramp

Zdroj: SITA, archív Hudba.sk
Foto: Interscope/Universal

Súvisiaci interpreti: Lady Gaga, Tony Bennett