Traja zástupcovia mladej generácie slovenských spevákov - Laura Wengová, Kristína Mihaľová a Samuel Hošek - sa spojili, aby nahrali sviežu a cappella verziu pesničky Svitá známej z kultového muzikálu Neberte nám princeznú. Odvážne prevedenie skladby bez hudobných nástrojov sprevádza rovnako hravý videoklip.

Mladé speváčky a spevák novinkou spomínajú na svoju minuloročnú spoluprácu pri narodeninovom megakoncerte Mariky Gombitovej. Zároveň jej zverejnenie načasovali tesne pred zajtrajšími nedožitými 70. narodeninami Deža Ursinyho, ktorý je spolu s textárom Jánom Štraserom autorom skladby Svitá aj všetkých ostatných pesničiek z muzikálu Neberte nám princeznú.

Originálna coververzia pozostáva len z hlasov, ktorými Laura Wengová, Kristína Mihaľová a Samuel Hošek vytvorili všetky vokály, basovú linku či beatbox. Na pomoc si prizvali ostrielaného hudobníka, speváka a herca Kamila Mikulčíka (ex-Fragile), ktorý sa na skladbe podieľal producentsky a aranžérsky. Navyše sa celá nahrávala v jeho štúdiu.

"Práca s Kamilom Mikulčíkom bola veľmi príjemná. Mali sme celkom jasnú predstavu a Kamil nás skvele usmerňoval. Postaral sa o zvuk a dokonca v niektorých pasážach nahral svoju linku. Proste to nevydržal a chcel byť súčasťou tohto projektu, a my sme ho vďačne prijali," hovorí s úsmevom Laura Wengová.


Nápad vznikol vďaka koncertu Mariky Gombitovej

"Minulý rok, presne o takomto čase, sme sa spolu s Laurou a Kristínou pripravovali na veľkú koncertnú oslavu Mariky Gombitovej, ktorú sme na pódiu sprevádzali ako vokalisti. Celá myšlienka naspievania coveru Svitá vznikla práve tam," hovorí za trio, odľačene nazvané MG Crew, Samuel Hošek. "K Marike aj k Dežovi Ursinymu máme veľký rešpekt za to, čo dokázali a vytvorili na slovenskej hudobnej scéne. Chceli sme tomu vzdať hold niečím netradičným a zároveň inovatívnym," pokračuje čerstvý absolvent jazzového spevu na prestížnej hudobnej škole Jaroslava Ježka v Prahe.

Prečítajte si: Dežo Ursiny by mal 70 rokov. Narodeninový koncert ponúkne prierez jeho hitov

"Úprimne, dnešná doba nás častokrát frustruje. Ako sledujeme internet, veľa mladých ľudí v dnešnej dobe nemá rešpekt k vedomostiam, ale majú veľkú odvahu na sebaprezentáciu. Celá vlna internetu, sociálnych sietí, natáčania videí, prezentovania sa na internete... Mali sme už toho proste dosť. Chceli sme sa vyjadriť a ukázať, že aj naša mladá generácia prechováva obdiv k tradícii, a zároveň máme rešpekt k umeniu a hudbe," hovorí Hošek. "Svitá nás vystihuje, a to doslova. Túto skladbu sme nahrali za jeden večer a ráno pri spievaní vtákov a svitaní sme ju dokončili," dodáva Mihaľová.

"K skladbe sme v Prahe natočili jednoduchý videoklip, o ktorý sa postarala študentka dokumentaristiky na VŠMU Katarína Kočanová. Neplánovali sme nič nákladné ani výpravné. Toto video vystihuje nás a náš momentálny životný štýl. Veľa cestujeme, hýbeme sa a presúvame z miesta na miesto. Zažívame nové i každodenné veci, míňame ľudí, miesta, peniaze, zážitky a farby. To sme my. Veríme, že sa klip aj skladba bude ľudom páčiť. Táto skladba nevznikla pre lajky ani masívne sledovania, budeme šťastní, ak ňou niekomu spríjemníme deň," hovorí Samuel Hošek. Pesničku Svitá v podaní MG Crew si môžete stiahnuť zdarma na jeho Soundcloude.

Laura Wengová, Samuel Hošek a Kristína Mihaľová Zdroj: archív MG CrewLaura Wengová, Samuel Hošek a Kristína Mihaľová na koncerte Mariky Gombitovej

Všetci traja mladí speváci momentálne žijú v Prahe, kde naplno tvoria, pôsobia, pracujú a študujú. Kristínu Mihaľovú môžu ľudia poznať zo speváckej súťaže Hlas Česko Slovenska, kde pred pár rokmi bodovala vo finálových kolách. Momentálne sa uberá viac jazzovým smerom, dokončuje štúdium na jazzovej škole Jaroslava Ježka v Prahe a venuje sa tvorbe vlastných skladieb a svojej jazzovej kapele, s ktorou často hráva po pražskej klubovej scéne.

Laura Wengová sa na hudobnej scéne objavila ako členka dievčenskej kapely Forsomeone. Momentálne sa sústreďuje aj na sólovú dráhu a začína pracovať na svojich vlastných skladbách. Mohli ste ju vidieť a počuť na vystúpeniach s hudobníkmi ako sú Martin Valihora,  Eugen Vizváry, Tina, raper Supa alebo Robo Rist s kapelou POPS. Samuel Hošek po úspešnom dokončení štúdia v súčasnosti začína pracovať na debutovej sólovej EP nahrávke. Jeho hlas môžete počuť napríklad aj na novom albume skupiny Fallgrapp, s ktorou tento rok absolvoval aj niekoľko koncertov. Spieva taktiež so svojou kapelou Samuel Hošek Jazzband a účinkuje v divadle. 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Samuel Hošek. Text sme upravili a doplnili.

Súvisiaci interpreti: Dežo Ursiny, Marika Gombitová