Na druhý album Billie Eilish si počkáme ešte takmer dva mesiace, speváčka však vypustila medzi fanúšikov ďalšiu návnadu. Je ňou skladba Lost Cause, ku ktorej si, už takmer tradične, sama nakrútila aj videoklip. Na rozdiel od samotného singla vo vizuále opäť prekvapuje.

Po predchádzajúcej ochutnávke Your Power, v ktorej sa predstavila v jemnejšej, akustickej polohe, prichádza Billie Eilish s piesňou s prvkami R&B, usadeným beatom a výraznou basovou linkou, okolo ktorej sa točí celý singel s pomerne nevýraznou melódiou. O tú však tentoraz zrejme až tak nešlo. Prednosťou piesne je okrem spomínanej basy opäť speváčkin charakteristický hlas hrajúci všetkými farbami, vďaka ktorým preniká do vnútra hlavy a plazí sa v každom jej zákutí.

O rozchode s nadhľadom - nie si nič, len stratený prípad

Inak to zrejme nebude cítiť ani adresát piesne, ktorý 19-ročnú interpretku inšpiroval k napísaniu osobného textu o rozpadnutom vzťahu. Napriek téme to však vyzerá tak, že dozrievajúca tínedžerka dala depresívne vyznievajúcim polohám zbohom a ukazuje, že sa aj s neľahkými situáciami v živote dokáže vysporiadať s väčším nadhľadom.

"Niečo je vo vzduchu. Ako keby som strácala pojem o čase. Je mi všetko jedno a možno je to tak dobre," spieva v úvode novinky. "Myslela som si, že si hanblivý, ale možno si len nemal nič na mysli. Možno si po celý čas myslel sám na seba. Priala som si, aby si bol môj, a to až dovtedy, kým som si uvedomila, že niekoho, ako si ty, je vždy ľahké nájsť," pokračuje a v refréne svojmu bývalému opakovane pripomína: "Nie si nič, len stratený prípad."

Na svoje doterajšie pomery až nezvyčajnú dávku uvoľnenosti a najmä sexepílu vložila Billie Eilish do sprievodného videoklipu, v ktorom poodhalila svoju ženskosť. V niektorých momentoch doslova. Farebnosťou v zemitých odtieňoch síce nadväzuje na klip Your Power, no zároveň je s ním v dokonalom kontraste. Kým v predošlom videu sedela speváčka sama uprostred hôr, ďaleko od civilizácie, v novinke sa rozhodne pri zemi nedrží. Spolu s partiou kamarátok sa poriadne odviazala na domácej párty v luxusnej vile s bazénom, kde hrajú Twister, striekajú po sebe pestrofarebné šnúrky, sporo oblečené tancujú na balkóne, na kuchynskej linke, v kúpeľni či spálni a predvádzajú twerking.


Nový album, nová Billie Eilish

Speváčka, ktorá je na scéne už od svojich 14 rokov (jej prvý singel Ocean Eyes je z roku 2015), pritom do minulého roka svoje krivky skrývala, väčšinou v nedbanlivo pôsobiacom oversized oblečení. Už v predchádzajúcom klipe a aj na obálke časopisu Vogue však predstavila svoj nový imidž poznačený najmä zmenou oblečenia a blonďavou farbou vlasov.

S príchodom nového albumu tak dokazuje, že nie je len talentované a zahĺbené dievča zatvorené v izbe so zatiahnutými závesmi, za aké ju doteraz možno mnohí považovali. Nebojí sa ukázať svoju ženskosť a v novom klipe ju fanúšikovia môžu vidieť aj v polohe bežnej tínedžerky, ktorá si užíva toto obdobie života tak, ako sa patrí.

Billie Eilish, videoklip Lost Cause, 2021 Zdroj: Youtube

Táto poloha jej bez debaty svedčí, no bola by škoda, ak by sa s dozrievaním výraznejšie zmenilo jej originálne umelecké cítenie v hudobnej i vizuálnej stránke, ktoré vložila do množstva jej doterajších hitov.

Viditeľnú i citeľnú zmenu odzrkadľuje aj názov očakávaného albumu Happier Than Ever, čo vo voľnom preklade znamená "Šťastnejšia ako kedykoľvek predtým". Na svet sa dostane 30. júla a bude obsahovať 16 skladieb, o ktorých produkciu sa opäť postaral jej brat Finneas. Už minulý rok z nich predstavila single My Future a Therefore I Am, ktoré predznamenali pozitívnejšie ladený album oproti jej oceňovanému debutu When We All Fall Asleep, Where Do We Go? z roku 2019.


Autor: Lukáš Dedík
Foto: Youtube - Darkroom/Interscope Records

Súvisiaci interpreti: Billie Eilish