Ján Lednický alias Jofre má za sebou roky hrania v indie-rockovej kapele, produkoval beaty pre Kontrafakt a v sólovej tvorbe sa pohybuje od moderného hip-hopu cez R&B až po intímne klavírne skladby. Práve do tejto kategórie patrí jeho nový singel Zrnko, ktorý predznamenáva nadžánrovú budúcnosť jeho tvorby.

Singel obsahuje dve skladby, tou hlavnou je samotná pieseň Zrnko, ktorej základ tvoria tóny piána. Tento nástroj talentovaného umelca sprevádza od začiatku jeho hudobnej kariéry, prekvapivým prvkom je emotívny spev, ktorý doteraz nebol typickým prvkom jeho tvorby. Text piesne vypovedá o odlúčení jeho rodičov a metaforicky opisuje pocity, ktoré Jofre ešte ako malý chlapec prežíval.

"Skladba Zrnko je o mojich rodičoch. Piáno, ktoré starlo so mnou, je nahrávané u otca na byte, kde som vyrastal," prezradil hudobník. Napriek melanchólii, ktorá je neustále prítomná, je v závere skladby vyjadrená nádej slovami "zrnká zo zeme zbiera naša detská viera".


Druhým trackom singla je čisto inštrumentálna klavírna kompozícia s názvom V náručí, ktorá skladbu Zrnko dopĺňa ako epilóg. 

 
Vydaním singla Zrnko Jofre dokazuje svoju multižánrovosť a nepredvídateľnosť svojej tvorby. Debutový, prevažne rapový album 92101 z januára 2018, ktorý tvorí 20 skladieb, je jeho doposiaľ najrozsiahlejším sólovým počinom. Už vtedy nezapadal do škatuľky typického slovenského hip-hopu, na albume sa ukázal nielen ako raper a producent, ale aj ako hudobník s gitarou a klávesmi. Na konci roka 2018 potom prekvapil singlom Zimomravky, ktorý spadá do žánru zmyselného R&B. 

V roku 2019 sa najskôr zameral na odprezentovanie svojej inštrumentálnej produkcie prostredníctvom päťskladbového EP Interludes, aby rok uzavrel svojou najosobnejšou piesňovou výpoveďou. Singel Zrnko vyšiel 16. novembra na všetkých streamovacích platformách a na Youtube spolu s animovaným vizuálom, ktorého autorkou je Michaela Mašánová.

Na prelome rokov plánuje Jofre vydanie druhého inštrumentálneho EP a v roku 2020 ponúkne tiež viacero spoluprác, na ktorých sa objaví v roli producenta ale aj ako interpret, či už formou rapu alebo spevu. Jeho novinky môžete sledovať na Facebooku a Instagrame.

Text: Hudba.sk (zdroj: Ján Lednický)
Foto: archív umelca