Dvaja majstri svojho remesla Vec a Tono S. sa konečne rozhodli dať hlavy a slohy dohromady, aby v spoločnom projekte priniesli poslucháčom hip-hopu pre pokročilých kvalitné tracky plné slovných hračiek a svojského humoru. Už v marci vydajú prvý spoločný album, ktorý následne predstavia naživo v desiatich mestách po celom Slovensku.

Veterán slovenskej hip-hopovej scény Vec a o desať rokov mladší zástupca vydavateľstva Gramo Rokkaz Tono S. spojili sily pod značkou Ultrazvuk, ktorá vznikla minulý rok. Dostatočne úderný a výstižný názov naznačuje, že od tejto dvojice môžeme očakávať precíznu defektoskopiu našej spoločnosti, na akú sme napokon u oboch zvyknutí už z ich sólovej tvorby. Aj napriek spoločným pohľadom na veci a udalosti okolo nás ich obaja interpretujú po svojom, čo len pridáva na komplexnosti výpovede.

V prvý rok svojej existencie sa Ultrazvuk uviedol do povedomia troma rôznorodými singlami, ktoré vyšli spolu s videoklipmi. Prvý bol svieži letný hit Teleport, nasledovala ďakovná a mrazivá výpoveď ako spomienka na november 1989 s názvom Tváre slobody a nakoniec v decembri ponúkli veľmi netradičný pseudovianočný počin Čo urobíš?. V štúdiu momentálne dokončujú ďalšie skladby, ktoré fanúšikom predstavia na jarnej klubovej šnúre s názvom Ultratour.


Hoci ide o duo ostrieľaných raperov, paradoxne sa vďaka novému projektu ocitli aj v longliste na Objav roka v práve prebiehajúcej hudobnej ankete Radio_Head Awards. Ak by "rádiohlavu" pre nováčikov vyhrali práve Vec s Tonom, bolo by to celkom vtipné, no aj keď sa tak nestane, na turné určite nepôjdu s prázdnymi rukami. CD a digitálna verzia albumu nazvaného jednoducho Ultrazvuk by sa totiž mala dostať na trh krátko pred začiatkom Ultratour. Vinylová LPčka bude nasledovať o niekoľko mesiacov neskôr.

O naladenie sa na frekvenciu Ultrazvuku sa v slovenských kluboch od Košíc po Bratislavu okrem Brančiho a Tona postará aj "ledžendery" dídžej, spevák, raper a seladón Škrupo. Nebude chýbať ani exkluzívny predskokan, handlovský kamarát Supa (ex Moja Reč), ktorý predstaví svoj aktuálny album Biele noci. Po koncertoch bude zábava pokračovať s kvalitnými DJ setmi v podaní tria Vec, Tono S. a Škrupo.

Termíny a miesta Ultratour:

22. 3. - Banská Bystrica, Záhrada
23. 3. - Dubnica nad Váhom, Doors Pub
5. 4. - Trenčín, Lúč
6. 4. - Nitra, Nová Pekáreň
12. 4. - Žilina, Stanica
13. 4. - Trnava, Malý Berlín
19. 4. - Košice, Tabačka
20. 4. - Prešov, Wave klub
3. 5. - Martin, Elefant
10. 5. - Bratislava, KC Dunaj

Vstupenky:  


Redakciu Hudba.sk za formáciu Ultrazvuk informoval Michal Turza. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Viktor Cicko

Súvisiaci interpreti: Vec