Keď si prehráte toto video, zistíte, že "dejovo" je takmer identické s tým od Marka Ronsona a Bruna Marsa, ale predsa na ňom niečo nesedí. Nejde však o verziu z budúcnosti, kde hlavní aktéri zostarli asi o 30 rokov, ale o coververziu hitu Uptown Funk v podaní úspešného propagátora africkej hudby a teraz už aj dôchodcovskej zábavy.

Známy beat s nádychom disco/funkovej éry 70-tych rokov, ale neznámy hlas s čudným prízvukom a akési príliš staré tváre. Takýto zmiešaný pocit môžete nadobnúť v prvých chvíľach sledovania videoklipu Uptown Funk vo svojskej verzii Alexa Boyého, v Británii narodeného a v Spojených štátoch žijúceho speváka s nigérijskými koreňmi. Štvorminútovka síce úsmevne zobrazuje flirtovacie chúťky pánov v rokoch, no v skutočnosti skrýva aj posolstvo - na konci Boyé v krátkosti zhrnie podceňovanie zo strany mladej generácie, ktorá v skutočnosti už iným ako internetovým spôsobom ani nekomunikuje.


Pozrite si originálnu verziu klipu Uptown Funk

Boyband a divadlo

Pôvodne bol 45-ročný (v novom klipe si pár rokov pridal) hudobník a spevák členom boybandu Awesome. Do roku 1996 mala kapela typické ťažké začiatky, počas ktorých sa im pritrafili iba menšie koncerty. Po výhre súťaže v britskom rádiu Capitol si ich však zobrala pod svoje hudobné ochranné krídla európska odnož Universal Music.

Napriek tomu, že bol lídrom kapely na vzostupe, nebol spokojný so svojím životom. Jeho odchod sa nepodarilo odvrátiť ani tým, že sa skupine naozaj darilo. Z debutového albumu Rumors vydala tri single a predala vyše pol milióna nosičov. Na turné sa Awesome ocitli spolu s Bryanom Adamsom, Backstreet Boys, Georgeom Michaelom, dvojicou Simon & Garfunkel či s MC Hammerom.

Za ukončenie pôsobenia v komerčnej pätici chlapcov sa mu vydavateľstvo odplatilo tým, že mu vzalo všetko, vrátane apartmánu, oblečenia, mobilu a iných osobných vecí. Boyé začal nový život v americkom Utahu, kde vydal sólový debut Love Goes On (2001). Ten už orientoval na náboženskú hudbu, bez väčšieho komerčného úspechu. Napokon sa šťastím dostal do divadla Rodgers Memorial, kde sa najbližších deväť rokov venoval herectvu. Popritom sa tiež snažil nájsť si fanúšikov vo vlastných radoch - medzi mormónmi.


Afrikanizácia popu

"Čo robím teraz, je, že vezmem štadiónové pesničky, aké som predtým spieval s Awesome, a zmixujem ich s radostnými vplyvmi africkej hudby. Hlavným cieľom je, aby sa ľudia cítili dobre a aby som im mohol poskytnúť povzbudenie, ktoré môže mať transformujúce a život zachraňujúce účinky, ako som neskôr zistil. Som šťastný, že som konečne dal na svoju mamu a je dobré byť opäť doma," opísal Boyé na svojej stránke proces, ktorý označuje pojmom afrikanizácia.

Pri tejto činnosti zostal náhodou, keď sa objavil vo videu kapely The Piano Guys v januári 2012. Vtedy spracovali skladbu Paradise od Coldplay a už prichádzal jeden hit za druhým. Najlepšiou popovou coververziou na Youtube sa minulý rok stala práve Alexova afrikanizovaná verzia hitu Let It Go z animovaného filmu Ľadové kráľovstvo (Frozen). Pieseň, pôvodne interpretovanú Idinou Menzel, dal dokopy s detským zborom One Voice Children's Choir a má už vyše 62 miliónov prehratí.

Aj vďaka tomuto úspechu sa jeho videá stávajú virálnymi záležitosťami a dokopy už prekonali hranicu 100 miliónov prehratí. Najnovším internetovým hitom je práve "dôchodcovský Uptown Funk", ktorý má za týždeň od zverejnenia cez tri milióny kliknutí, za pozornosť však stoja aj Boyého staršie covery hitov od Lorde, Coldplay, Adele či Taylor Swift. Výber svojich originálnych prerábok vydal hudobník vlani na albume Africanized a darí sa mu aj v rámci koncertovania. Vystúpil dokonca už aj v Royal Albert Hall v Londýne a práve včera mal so spomínanými The Piano Guys premiéru v newyorskej Carnegie Hall.


Autor: Marek Majzon
Foto: Youtube