Kým v minulom desaťročí sa silným trendom v pop music stal návrat k rokom osemdesiatym a s nástupom britskej novej soulovej školy v roku 2006 sa hojne "recyklovala" aj čierna hudba 60. rokov, do dnešného mainstreamu sa úspešne preplietajú ďalšie dekády. Popri 90tkach sú to aj roky sedemdesiate, ktoré boli zlatou érou funku a disca.

Medzi americkými umelcami stojí v rámci 70's retro vlny v popredí Bruno Mars, ktorý ohlásil hudobný návrat do ďalekej minulosti už albumom Unorthodox Jukebox (2012), teda ešte predtým, než Pharrell Williams ovládnutím hitparád spustil skutočné disco/funkové šialenstvo. Rodák z Honolulu svoju pozíciu potvrdzuje aj novou spoluprácou s anglickým producentom Markom Ronsonom, ktorému je stará "čierna" hudba takisto blízka. Veď bol to práve on, kto s pomocou Amy Winehouse navrátil lesk a komerčný úspech klasickému R&B a soulu.

Nasledovník kráľa popu?

"Funk na predmestí ťa nafunkuje!" hlási hosťujúci Bruno Mars v Ronsonovom novom singli Uptown Funk. Sexi atmosféra 70. rokov, gitarové riffy a veľký priestor pre dychovú sekciu sú nosnými prvkami singla, ktorého feeling znásobuje videoklip z dielne samotného Marsa a Camerona Duddyho. Umelci nastajlovaní ako frajeri si v ňom užívajú autá, ženy, leštenie čiernych lakoviek a trvalú. Samozrejme, všetko na predmestí New York City.

Za zmienku stojí aj Brunova neskrývaná inšpirácia Michaelom Jacksonom, chytľavá novinka sa totiž nedá vnímať inak, než ako pocta jeho umeniu. V diskusiách, kto je jeho prirodzeným nasledovníkom na pozícii najväčšej mužskej popovej hviezdy súčasnosti, je popri Justinovi Timberlakeovi a Pharrellovi najčastejšie spomínané práve meno kučeravého speváka. Aj tento klip je dôkazom, že sa o ňom v tejto súvislosti hovorí právom. A kráľ popu by oživovaniu záujmu o hudbu, na akej vyrastala jeho generácia, ale aj samotnému videoklipu, určite s úsmevom zatlieskal.


Funk a disco sú v kurze

Kedy sa zo štýlu interpreta hitu Treasure stane nová popová vlna, bolo len otázkou času. Veď už táto skladba mala v čase svojho vydania vysoko pozitívne ohlasy a dá sa povedať, že Bruno Mars a producentská skupina The Smeezingtons ňou pootvorili dvierka pre návrat mainstreamu do čias, keď bol popri rockových umelcoch kráľom hudobnej scény James Brown (film o jeho živote nemohol byť načasovaný lepšie).

Vrcholom tejto Brunovej snahy bolo jeho tohtoročné vystúpenie na Super Bowle. Gramofónik za Unorthodox Jukebox ako najlepší popový vokálny album len potvrdil správny smer hudobníka.


Ani nie pol roka po Marsovi naskočila vlani na nový spoj do starého desaťročia dvojica Daft Punk. Priekopníci elektronickej tanečnej hudby spravili svoj návrat nečakane veľkolepým vďaka singlu Get Lucky, ktorý v čase svojho vydania lámal rekordy v rebríčkoch a na videoportáli Youtube, a to aj napriek tomu, že žiadny videoklip nemal. Pharrellov producentský podpis úspech len znásobil a januárové odovzdávanie cien Grammy suverénne ovládli.


Keď La Roux v júni predstavili druhú ochutnávku zo svojho tohtoročného albumu Trouble In Paradise, skoro vznikla hudobná kauza. Tropical Chancer niektorým poslucháčom okamžite pripomenula už notoricky známy hit dvoch francúzskych robotov. Možno aj preto Elly Jackson skladbu nevydala ako oficiálny singel. Našťastie, zvyšok nahrávky je do oparu disco éry zahalený v originálnejšom štýle. Prečítajte si recenziu


Dekáde mieru a zvoncových nohavíc sa tento rok venovali aj Katie White a Jules De Martino, teda The Ting Tings. Singel Wrong Club sme vám odporúčali ako letný hit, ktorý slovenské rádiá nebudú hrať. Nehrali. Pôvodný dojem zo skladby mohol byť ten, že si Briti len strieľajú z nového popového trendu, no kolekcia Super Critical tvrdí opak. Deväť piesní však zo všetkých spomenutých ponúka najfarebnejšie ponímanie tohto hudobného smerovania.


Už týchto pár príkladov jasne hovorí, že ohýbanie funku a disca - najtanečnejších žánrov 70. rokov - je v súčasnosti sľubným faktorom úspechu a dobrej nálady. Okrem iných si to odskúšali aj Jennifer Hudson, Kelis, Macy Gray, Paloma Faith a iní. Uvidíme, ako sa Markovi Ronsonovi podarí zamiešať karty. Jeho štvrtý album Uptown Special vychádza 22. januára.

Autor: Marek Majzon
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Bruno Mars, Mark Ronson