Mladý slovenský spevák Andrej Mutňanský, ktorý používa pseudonym Andrew May, je pre väčšinu poslucháčov stále neznámym menom, no úplným nováčikom nie je. Ešte predtým, ako sa v rádiách začal hrať jeho prvý hit No Matter Who You Are, pôsobil päť rokov v kapele Picture Of The Day a svojou tvorbou stihol zaujať Roba Opatovského.

Andrew May prišiel s hudbou do styku už ako štvorročný, keď pod stromček dostal detskú gitaru a najradšej na nej hrával hit Pravda víťazí od Tublatanky. V ranej puberte sa jeho hudobný vkus začal dramaticky meniť – od dvanástich rokov aj spieval, skladal vlastnú, tentoraz elektronickú hudbu a naučil sa hrať na klávesoch. V devätnástich založil poprockovú skupinu Picture Of The Day a vydal s ňou dva albumy Čierny deň (2009) a Autobus (2010). Vášeň pre hudbu dokáže stále kombinovať s civilným povolaním, na hudobníka veľmi netradičným – Andrew totiž pracuje ako samostatný strážny v Zbore väzenskej a justičnej stráže.

V minulom roku sa rozhodol pre sólovú dráhu a celkom nový repertoár spievaný výlučne v angličtine. Jeho kvality, medzi ktoré patrí elegantný retroštýl pripomínajúci 80. roky a zaujímavá farba hlasu, si medzi prvými ocenil spevák Robo Opatovský. Nemal na výber - Andrej ho doslova prinútil vypočuť si jeho hudbu, keď naslepo hľadal producenta avizovaného debutového albumu. "Mal som hotových 11 pesničiek v demo kvalite, napálil som ich na CD a odišiel do Bratislavy. Rozhodol som sa, že pôjdem do nákupných centier a určite tam stretnem niekoho, komu ich dám vypočuť a jemu sa budú páčiť. Naozaj to bolo tak," vysvetľuje mladý muzikant.

V jednom z obchodných centier takto narazil na Opatovského, ktorý sedel na káve a "vnútil" mu svoje CD. Potom to už fungovalo samé. "Asi v priebehu troch dní mi zavolal, že sa mu pesničky páčia a vytipoval dokonca aj prvú na singel," prezradil. Robo Opatovský mu pomohol profesionálne nahrať pieseň No Matter Who You Are, ktorá zaujala aj v niektorých rádiách. "Nie je vylúčené, že bude produkovať aj celý pripravovaný album," dodáva Andrew May.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Eva Bacigalová, PR manažérka speváka.

Súvisiaci interpreti: Andrew May, Robo Opatovský