Zložité štruktúry s prelínaním spontánnosti a náhody, stretnutie rôznorodých žánrových vplyvov členov kapely od stredovekej hudby cez shoegaze až po noise. To je Unravel, nový album kapely Manon Meurt.

"Unravel odráža rôzne fázy odlúčenia, myšlienky človeka, pozorovania - či už okolia alebo seba samého - a obdiv ku kráse a krutosti, ktoré zrkadlí príroda," predstavuje album multiinštrumentalistka a textárka Kateřina Elznicová. Názov Unravel odkazuje na vývoj kapely a naplnenie potenciálu všetkých hudobníkov, nástrojov a hudobných motívov, ako aj na proces odkrývania vrstevnatosti piesní a emócií.

"Eddieho prístup k nahrávaniu bol veľkým prekvapením. Pochopili sme, že jedna správna verzia piesní neexistuje. Každá z našich tém nesie v sebe určitú energiu, ktorá sa môže prejaviť a rozkvitnúť mnohými spôsobmi. V porovnaní s predchádzajúcimi nahrávkami bola vízia každého člena oveľa zjavnejšia, pričom sme sa naučili nelpieť na našich individuálnych predstavách o signifikantnom zlome alebo numetalovom odskoku na konci ambientnej skladby. Hlavný bol spoločný koncept," dodáva k tvorbe siedmich skladieb na nahrávke klávesák David Tichý.

"Každá nahrávka je dobrodružstvo. Človek opakovane skúma trasu, pripravuje sa na všetky eventuality, ktoré mu priestor a predstavivosť dovoľujú, plánuje miesta, kde sa cestou zastaví a oddýchne si, kde sa naje, kde prespí. Napriek všetkému tomuto plánovaniu nikdy nemôžete s istotou povedať, čo sa stane, akou nečakanou cestou sa vydáte, akí ľudia vás pozvú na šálku čaju. Takto prebiehalo natáčanie s Manon Meurt a Lukášom Martínkom vo Svárove. Hudobníci, s ktorými sme sa rýchlo spriatelili, mi ukázali viac ako ja im. Sú to ľudia, ktorým kreativita presakuje z pórov, robia hudbu správnym spôsobom: bez klapiek na očiach, bez hraníc, predsudkov, bariér a pravidiel. Aký čarovný, kaleidoskopický album sme spolu vytvorili," opisuje spoluprácu producent albumu Eddie Stevens.

Kombinácia industriálneho materiálu s rastlinnými motívmi v diele Untitled_1 ukrajinskej umelkyne Lizy Libenko, ktoré zdobí obal albumu Unravel, kapelu veľmi zaujala. Nakoniec, rastlinné motívy boli kapele Manon Meurt vždy blízke. Libenko, študentka Akadémie výtvarných umení a finalistka prestížnej rakúskej medzinárodnej ceny Strabag Artaward, sa v poslednom čase venuje prekonávaniu naratívnych hraníc plátna, obrazy „útočia“ na diváka. Slnečnice sú silným symbolom života a slnka; na Libenkiných obrazoch sú čierne a spálené, slúžia ako alegória na súčasné pomery. Diela zaznamenal fotograf a výtvarník Marcel Rozhoň a o definitívny grafický dizajn obalu albumu Unravel sa postarala grafička Zuzana Malá.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Anna Mašátová.