Jediný jazzový festival na Liptove tento rok oslávi prvú dekádu svojej existencie. Pri tejto príležitosti ponúkne od 25. do 27. júla na Nádvorí Čierneho Orla v Liptovskom Mikuláši bohatú hudobnú nádielku v podaní mien ako Chris Woods Groove, Jazzabell či Martin Chodúr.

Počas uplynulého ročníka sa na festivale predstavili aj Triango Petra Breinera, AMC Trio s gitaristom Ruggerom Robinom, Three Pianos či New Trio Michala Bugalu a množstvo ďalších kapiel. V rámci aktuálneho ročníka organizátori sľubujú takmer 40 hudobníkov z 8 krajín.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Chris Woods žije v severnej časti Anglicka a je jedinečným zjavom v žánri sólovej gitary. Svojou technikou a štýlom takzvanej perkusnej gitary oslovuje tisíce fanúšikov po celom svete. Po dva roky trvajúcom turné po Spojených štátoch amerických, Európe a všetkých kútoch Veľkej Británie a Írska sa zatvoril do štúdia a nahral jedinečnú platňu Stories For Solo Guitar. 

Vytvoril tak emocionálny album, ktorý vykreslil perkusnú gitaru ako nástroj na tvorivé a emocionálne rozprávanie. Vyvinul bohato štrukturovaný zvuk, ktorý čerpá z jazzu, popu, rocku a klasickej hudby. "Je to inštrumentálna hudba, to je žáner sám o sebe," uviedol o svojej tvorbe Chris. V rámci okrúhleho výročia Mikulášskeho Jazzového Festivalu vystúpi tento hudobník spolu so slovenským gitaristom Stanom Počajim, ktorý je slovenskému publiku známy predovšetkým vďaka kapele Aftertee.


Košická kapela Jazzabell vznikla začiatkom roku 2008. Vlado Mužak (basgitara) a Maťo Lazár (klávesy) si nezáväzne zajamovali a napriek značnému vekovému rozdielu sa dohodli, že dajú dokopy skupinu a začnú tvoriť vlastné skladby. Ich koncertný program sa skladá z inštrumentálnych piesní plných jazzu, fusion, funku, latino a world music.

Jazzabell pôvodne hrali ako trio s Tomášom Benešom za bicími, no zhruba pred rokom sa rozhodli rozšíriť farebnosť svojej hudby a začali spolupracovať s Filipom Molcsányim, hráčom na altsaxofón a klarinet. Na jeseň 2013 nahrala formácia v košickom štúdiu Klakson svoje debutové 2-CD, ktoré vydalo vydavateľstvo HevHet-Tune na jar 2014.


Meno Martin Chodúr netreba nikomu špeciálne predstavovať. Jeho vystúpenie ponúkne pestrý program vychádzajúci zo zlatej éry jazzu. Spolu s kapelou v zložení Vlastimil Šmída (piano), Marian Friedl (kontrabas), Marcela Božíková (saxofón) a Patrik Benek (bicie) zahrajú tradičné skladby, ktoré preslávili Frank Sinatra, Tony Bennett či Nat King Cole, ale aj pár menej tradičných kúskov.

Okrem iného zaznejú špeciálne jazzové verzie skladieb z Martinových albumov Let's celebrate (2010) a Manifest (2013). Prístup ku skladbám je viac jazzový, než je u klasického jazz-popového crossoveru bežné. Návštevníci festivalu sa tak môžu tešiť na množstvo improvizácií a najmä dobrú zábavu.

Lístky sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Martin Budaj, PR manažér festivalu.