Na nedeľňajšom benefičnom koncerte v Manchestri, ktorý zorganizovala americká speváčka Ariana Grande na podporu obetí tamojšieho bombového teroristického útoku z 22. mája a ich rodín, sa zúčastnilo 50-tisíc ľudí. Zišli sa na štadióne Emirates Old Trafford, ktorý bol pod silnou policajnou ochranou.

Podujatie trvalo vyše tri hodiny a počas jeho trvania organizátori vďaka online a SMS darom vyzbierali vyše dva milióny libier (v prepočte takmer 2,3 milióna eur), ktoré poputovali na špeciálny účet We Love Manchester Emergency Fund. Vo fonde sa tak vďaka koncertu nachádza už viac ako 10 miliónov libier (približne 11,4 milióna eur).

Na začiatku podujatia sa návštevníkom prihovorili primátor metropolitného grófstva Veľký Manchester Andy Burnham a manchesterský biskup David Walker, ktorí neskôr vyzvali k minúte ticha na poctu zosnulým. Po nich miestny básnik Tony Walsh predniesol svoju báseň This Is the Place.

Na pódiu ho vzápätí vystriedal Marcus Mumford z kapely Mumford & Sons, ktorý odštartoval koncert so skladbou Timshel. Po ňom sa predstavila skupina Take That, Robbie Williams, Niall Horan a Pharrell Williams s Miley Cyrus, ktorá počas večera zaspievala aj novú skladbu Inspired.


"Nie je vždy jednoduché vybrať si lásku, že? Najmä v momentoch, ako sú tieto. Môže to byť tá najťažšia vec, ale láska premôže nenávisť. A táto láska, ktorú si vyberiete vám dodá silu. Je to naša najväčšia sila," uviedla Katy Perry, ktorá na koncerte tiež vystúpila.

Okrem nej sa na podujatí neskôr predviedli aj Imogen Heap, Little Mix, Coldplay, Justin Bieber či Liam Gallagher, ktorý zaspieval svoj nový singel Wall of Glass a spoločne s Coldplay skladbu Live Forever od Oasis.


"Chcem sa vám poďakovať, že ste sa tu zišli a ste takí milujúci a jednotní," povedala 23-ročná Ariana Grande počas svojho vystúpenia. Rodáčka z Floridy okrem svojich hitov, pri ktorých ju doprevádzali napríklad deti z Parrs Wood High School v Manchestri či speváčka Victoria Monét a raper Mac Miller, zaspievala aj známe skladby iných interpretov.

S formáciou The Black Eyed Peas zaspievala singel Where Is the Love, so spomínanou Miley Cyrus Don't Dream It's Over od kapely Crowded House a s Chrisom Martinom z Coldplay predviedla pieseň Don't Look Back In Anger od kapely Oasis.


Všetci zúčastnení interpreti sa ku koncu večera s mladou speváčkou objavili na pódiu, keď vystúpila so skladbou One Last Time. Tú interpretka znovu uviedla na trh, teraz ako charitatívny singel, z ktorého výťažok venuje spomínanému fondu. Podujatie plné emócií uzavrela Ariana Grande uzavrela sólovým vystúpením s piesňou Somewhere Over the Rainbow.


Zdroj: SITA (AP, bbc.com, Billboard.com)
Foto: Dave Hogan via AP
Video: BBC Music