Od dnes do 7. novembra bude prebiehať hlasovanie o najlepšie európske festivaly v ankete Festival Awards Europe. Slovensko má v nej tento rok viacnásobné zastúpenie. Dve ceny môžu získať organizátori Bažant Pohody, o jednu sa po prvýkrát vo svojej histórii uchádza piešťanský Grape.

Podobne ako vlani je na cenu Najlepší stredne veľký festival (Best Medium-Sized Festival) nominovaná letná Bažant Pohoda. Pred dvoma rokmi sa umiestnila v Top 10, vlani dokonca medzi piatimi najlepšími festivalmi v Európe.

Ďalšiu nomináciu majú organizátori Pohody za minuloročný Pohoda Indoor Camping Festivalu. "PICF sa síce uskutočnil ešte v roku 2011, no až po vyhlásení ankety, takže ho organizátori zaradili do tohtoročného hlasovania v kategórii Najlepší indoor festival," uvádza sa na oficiálnom webe Pohodafestival.sk. Táto nominácia je o to kurióznejšia, že tento rok sa PICF pre nedostatok financií a malý záujem fanúšikov ani nekoná.

Tešia sa aj organizátori Grape festivalu, ktorý je v prestížnej medzinárodnej ankete nominovaný po prvýkrát. Môže získať cenu pre Najlepší malý festival. "Pokiaľ sa vám u nás na prvých troch ročníkoch páčilo, môžete nám dať hlas v kategórii Best Small Festival," píšu organizátori na svojej Facebook stránke.

Slovenské festivaly môžete svojimi hlasmi podporiť TU. Každý hlasujúci bude zaradený do žrebovania o hlavnú cenu, ktorou sú VIP vstupenky na víťazné festivaly.

Tento týždeň odštartovalo aj hlasovanie v ankete UK Festival Awards, ktorej odborná porota zaradila Bažant Pohodu medzi 32 najlepších svetových "nebritských" festivalov.

Text: Hudba.sk
Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk