Dnes sa začalo hlasovanie o najlepšie festivaly na Britských ostrovoch UK Festival Awards 2012. Porota britskej ankety však sleduje aj svetovú festivalovú scénu. Vďaka Bažant Pohode si tento rok všimli aj Slovensko - zaradili ju medzi 32 festivalov, ktoré majú šancu získať prestížnu cenu v kategórii Najlepší zahraničný festival.

Zahraničné festivaly do výberu najlepších nominovala medzinárodná porota zložená z rešpektovaných expertov z hudobného priemyslu – od novinárov až po agentov. Do 32-členného zoznamu v kategórii nazvanej Best Overseas Festival sa dostali popredné festivaly z Európy, ale aj Severnej Ameriky, Japonska,  Austrálie či Nového Zélandu.

Hlasovanie prebieha na stránke Festivalawards.com a potrvá do 31. októbra. V pondelok 5. novembra bude oznámený zoznam desiatich finalistov v každej kategórii. Víťazi budú korunovaní na slávnostnom galavečeri v londýnskom The Roundhouse v pondelok 3. decembra.

Ďalšia nominácia aj na Europe Festival Awards

V najbližších dňoch sa rozbehne aj hlasovanie v ankete Europe Festival Awards 2012, kde je Bažant Pohoda 2012 nominovaná v kategórii Najlepší stredne veľký festival. V rovnakej kategórii sa Bažant Pohoda umiestnila v roku 2010 v Top 10 a vlani sa prepracoval až medzi 5 najlepších festivalov Starého kontinentu.

Premiéru v hlasovaní bude mať Pohoda Indoor Camping Festival, ktorý sa síce konal už v roku 2011, ale až po začiatku hlasovania, takže sa bude uchádzať o cenu v kategórii Najlepší indoor festival v tomto ročníku ankety.

Bažant Pohoda 2012 okrem nominácií na najprestížnejšie festivalové ceny zaujala aj renomovaný hudobný server Virtualfestivals.com, ktorý slovenskému festivalu po minuloročnej deviatke udelil tento rok plný počet 10/10 bodov. Maximálne hodnotenie získali už len ďalšie dva európske festivaly.

O.Children - prvá potvrdená kapela Bažant Pohody 2013

Organizátori Pohody tento týždeň zverenili aj meno prvého interpreta, ktorý sa predstaví na pripravovanom 17. ročníku festivalu. Je ním anglická skupina O.Children. Londýnske kvarteto je na scéne od roku 2008, no spevák Tobi O'Kandi a bubeník Andrew Sleath spolupracovali už na projekte Bono Must Die. Názov však museli zmeniť po výstrahách od právnikov Bona Voxa z U2, a tak založili O.Children, kde sa k nim pridali aj gitarista Gauthier Ajarrista a basák Harry James.

O.Children - Dead Disco Dancer

Názov skupiny inšpirovala jedna z najznámejších pesničiek Nicka Cavea a podobne temná je aj ich tvorba na pomedzí post-punku, goth rocku a new wave, ktorú na eponymnom debute predstavili v roku 2010. Kapelu chceli organizátori Bažant Pohody pritiahnuť na Slovensko už vlani, frontman Tobi však nemal platné britské víza a nemohol odcestovať z krajiny. Počas tohto núteného obdobia kapela nahrala svoj druhý album Apnea.

Práve v čase jeho vydania sa vyriešili aj Tobiho vízové problémy. "Ničilo mi to dušu, trčal som tu v Anglicku ako väzeň, bez štátnej príslušnosti," vyjadril sa autor väčšiny skladieb a charizmatický frontman O'Kandi, ktorý má nigérijské korene a v Londýne žije s celou rodinou už od šiestich rokov. "Tento album mi zachránil život. Len keď som bol v štúdiu, nemusel som sa trápiť realitou. Je to naozaj osobný album," opisuje Tobi, ktorý sa s O.Children predstaví v júli 2013 na trenčianskom letisku.

O.Children - Heels (live, 2011)

Informácie pre Hudba.sk poskytol Mário Gešvantner, PR manažér festivalu. Viac na oficiálnej stránke www.pohodafestival.sk.

Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk