6. decembra 2012 sa začína v bratislavskom priestore súčasnej kultúry A4 trinásty ročník festivalu experimentálnej hudby NEXT a potrvá až do 8. decembra. Počas troch dní predstaví osobnosti z Veľkej Británie, Francúzska, Holandska, Nórska, USA, Maďarska a samozrejme aj slovenské premiéry.

Úvod festivalu vo štvrtok 6. decembra o 18:00 odštartuje výnimočne v klube Fuga na Továrenskej ulici pod vedením amerického skladateľa Georga Cremaschiho koncert účastníkov medzinárodného workshopu. Hlavný program festivalu NEXT 2012 sa však počas troch dní uskutoční v nových priestoroch centra súčasnej kultúry A4 v budove YMCA na Karpatskej ulici 2.  

Prvý večer je venovaný maďarskej scéne

Večerný program prvého dňa bude venovaný najmä maďarskej progresívnej scéne. "Rozhodli sme sa predstaviť to najzaujímavejšie z nastupujúcej generácie našich južných susedov," hovorí dramaturg festivalu Slávo Krekovič. "V spolupráci s budapeštianskym festivalom Ultrahnag sme pozvali mladých hudobníkov, ktorí majú ambície posúvať myslenie o súčasnej hudbe."

Spomedzi nich vyniká bubeník Balász Pándi. Nahrával a pracoval s mnohými umelcami zvučných mien od New Yorku až po Tokio, napríklad s breakcoreovým projektom Venetian Snares, s japonským hlukovým umelcom Merzbowom alebo talianskou úderkou Zu. V Bratislave po prvýkrát predstaví svoj sólový set. Štvrtkový večer uzavrie vystúpenie elitnej zostavy improvizátorov ktorá sa dala dokopy po prvý raz kvôli tohtoročnému NEXTu: šarmantná klarinetistka a vokálna virtuózka Isabelle Duthoit, trubkár Franz Hautzinger, akustický basgitarista s punkovou energiou Luc Ex (ex-člen slávnych The Ex) a free-jazzový trombónový veterán Johannes Bauer.

Elektronika ako ju nepoznáte

V piatok 7. decembra sa objavia domáci hudobníci, performer vystupujúci pod menom Samčo, brat dážďoviek a saxofonista Alexander Platzner, v novom projekte po boku renomovaného newyorského skladateľa a hudobníka Georgea Cremaschiho. Nový projekt Binmatu predstaví aj ďalší slovenský elektronický hudobník, Jonáš Gruska, študujúci kompozíciu na Institute of Sonology v holandskom Haagu.

Originálnu predstavu o elektronickej hudbe zas predvedie nekompromisný britský noiser a multimediálny umelec Russell Haswell, ktorý spolupracoval s Autechre či Aphex Twinom. Na Slovensko pricestuje po prvý raz a privezie si aj svojho najnovšieho miláčika – modulárny analógový syntetizátor.


Festivalovú noc zavŕšia dvaja najvynaliezajvejší hudobníci sveta. Multiinštrumentalista Pierre Bastien si privezie svoj elektro-mechanický orchester postavený zo stavebnice Meccano, podobnej nášmu Merkuru, s ktorým si zahrá na nástrojoch nórskeho vynálezcu Espena Sommera Eideho, známeho aj ako Phonophani. "Zážitok z koncertu bude umocnený veľkoplošnou projekciou z kamery snímajúcej detaily týchto podivuhodných zvukových mašiniek," vysvetľuje Slávo Krekovič.

Spevácka diva aj "chemický" kvintet

Na úvod posledného festivalového večera, v sobotu 8. 12. sa predstaví nové slovensko-britské duo, hráč na elektroniku Daniel Kordík a trombónista Ed  Lucas. Medzi najväčšie hviezdy patrí americká spevácka diva Shelley Hirsch, ktorá do Bratislavy pricestuje so švajčiarskym performerom Joke Lanzom. Na NEXTe vystúpi aj jeden z najzaujímavejších nedávnych úkazov na rakúskej scéne deepseafish K, trio hráčiek na rôzne "horizontálne strunové nástroje". Tvorí ho Juun alias Judith Unterpertinger, známa z účinkovania v slovensko-rakúskej zostave don@u.com, skladateľka Katharina Klement a Manon Liu Winter, ktorá okrem iného učí klavír a improvizáciu na Univerzite pre hudbu a javiskové umenia vo Viedni.


Záverečné tóny už trinásteho ročníka festivalu NEXT budú patriť nevšednému elektroakustickému kvintetu Thymolphthalein. "Austrálsky multitalentovaný hudobník Anthony Pateras dal dohromady silné muzikantské osobnosti. Vytvoril tak formáciu výstižne pomenovanú podľa chemickej látky, ktorá sa využíva napríklad v miznúcom atramente. Podobné to je totižto aj pri ich hraní, kde sa strieda pevná štruktúra s hráčskou voľnosťou, z čoho vzniká veľmi zaujímavé napätie," hovorí dramaturg festivalu o finále tohtoročného NEXTu. Pozrite si krátku ochutnávku.


Program festivalu NEXT 2012:

štvrtok 6. decembra
Isabelle Duthoit (FR) + Franz Hautzinger (AT) + Luc Ex (NL) + Johannes Bauer (DE) + UH Fest presents: Radical new music from Hungary
Gábor Lázár (HU)
12z (HU)
Ship Arriving Too Late To Save a Drowning Bitch (HU)
Balázs Pándi (HU)

piatok 7. decembra
Binmatu (SK)
George Cremaschi + Alexander Platzner + Samčo, brat dážďoviek (USA/SK)
Russell Haswell (UK)
Espen Sommer Eide (NO) + Pierre Bastien (FR)

sobota 8. decembra
Daniel Kordík + Ed Lucas (SK, UK)
deepseafishK (AT)
Shelley Hirsch + Joke Lanz (USA, CH)
Thymolphthalein (AUS, FR) 


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Mária Hejtmánková Lampertová, PR manažérka festivalu NEXT 2012. Podrobnosti o podujatí nájdete na stránke 2012.nextfestival.sk.