Obľúbená nitrianska kapela Horkýže Slíže je na scéne už 25 rokov, no na oslavy štvrťstoročnice si domáci fanúšikovia musia ešte chvíľu počkať. Dlho očakávané turné po slovenských mestách sa uskutoční v marci 2018. Kapela ho ohlásila v novembri a včera na tlačovej konferencii prezradila viac o tom, ako budú samotné koncerty vyzerať.

Horkýže Slíže počas stretnutia s novinármi okomentovali aj tlak slovenských fanúšikov, ktorý narastal počas celého 25. roka existencie skupiny. Jej priaznivcom totiž toto výročie neuniklo, no keď si kapela na jar i na jeseň naplánovala veľké šnúry po desiatkach českých miest a na Slovensko okrem pár letných hraní na festivaloch takmer "nepáchla", mnohí boli sklamaní a rozčarovaní.

"Slovenskí fanúšikovia nám stále na sociálnych sieťach nadávajú, že na nich kašleme. Je pravda, že sme v poslednej dobe koncertovali skôr v Česku, tak snáď týmto turné urobíme slovenským fanúšikom radosť," priznal na tlačovej konferencii líder skupiny Peter "Kuko" Hrivňák. "Na Slovensku sme nemali poriadne turné už dva roky. Trošku sme to zanedbali, ak nerátame letné festivaly, ale teraz to našim fanúšikom vynahradíme."

"Sú kapely, ktoré hrajú s veľkým zapálením a je to na nich vidieť. Či je to mladá alebo staršia kapela, dôležité je, aby mala iskru a energiu, ktorá ide z koncertov, potom to tej kapele veríš. My sa snažíme, aby náš koncert bol zakaždým dobrý a energický, baví to nás a baví to potom aj našich fanúšikov. A vtedy je to perfektné, keď funguje tá chémia medzi ľuďmi a kapelou," približuje spevák prístup, vďaka ktorému patria Horkýže Slíže k najžiadanejším koncertným skupinám na oboch stranách rieky Moravy.


Tri kamióny techniky, veľké hity aj prekvapenia

Návštevníci koncertov v šiestich slovenských mestách sa počas marcového turné môžu tešiť na celkom nový setlist, v ktorom zaznejú všetky najväčšie hity z doterajšej diskografie kapely, a tiež novinky z pozitívne prijatého albumu Pustite Karola. "Toto turné bude taký prierez toho najlepšieho za celých 25 rokov a zahráme aj novinky. Veríme, že tí, čo prídu, budú určite spokojní," povedal Kuko.

"Každý koncert je špecifický. Je rozdiel medzi halovým koncertom alebo festivalom, kde 15-tisíc ľudí a nedovidíš na ich koniec, a klubovým koncertom, kde je 200 ľudí a máš ich meter od seba. Turné Pustite Karola by sme chceli poňať tak veľkolepo, berieme si so sebou tri kamióny techniky," prezradil frontman Slížov. "Bude to veľké turné s veľkým stageom, veľkými svetlami a všetkým, čo k tomu patrí. Na tých 25 rokov sme si dali taký darček, že to spravíme naozaj veľkolepo. Budú tam aj rôzne prekvapenia, treba sa prísť pozrieť a zhodnotíte sami," poznamenal gitarista Juraj "Doktor" Štefánik.

Spolu s Horkýže Slíže si na všetkých koncertoch zahrá aj kapela Zoči Voči. "Sme veľmi radi, že môžeme ísť s Horkýžami na turné. Verím, že prekvapíme aj my," uviedol bubeník Zoči Voči Vlado Kovár. "Tešíme sa, že s nami budú hrať aj títo mladí chalani, nie všetci sú predsa zvedaví na starých fotrov," dodal s úsmevom Kuko.


Pustia Karola na koncert?

Nitrianska stálica hudobnej scény by chcela slovenskými vystúpeniami k 25. výročiu potešiť i kamaráta Karola, ktorému adresovala aj svoj aktuálny album. Ten plánuje ešte pred turné vydať aj na vinylovej platni. O jeho vzniku viac prezradil Doktor: "U nás vznikajú pesničky rôzne, je to špecifické. Niekedy na prvý šup, niekedy niekto z nás donesie refrén, druhý slohu a tretí most, a poskladá sa to. A niekedy zasa Kuko prinesie námet, ktorý niekde počul, spraví sa z toho text a následne hudba. Nemáme na to žiadnu šablónu. Máme celkovo jedenásť albumov a na každom je 14-15 pesničiek. Spolu máme takmer 200 pesničiek a každá má svoj príbeh."

Ďalší gitarista Mário Sabo, prezývaný Sabotér, k tomu dodáva: "Kapela je ako rodina, ako manželstvo. Sú dobré chvíľky a sú zlé chvíľky. A keď sú ľudia rozumní a vedia sa medzi sebou dohodnúť, tak to bude vždy fungovať. Keď sú ľudia hlúpi, tak sa rozpadnú... Je to vždy o kompromisoch, keď sa niekomu niečo nepáči, vždy si to vysvetlíme, či hádkou alebo dobrým slovom. Vždy sme sa dokázali zhodnúť, preto sme spolu vydržali tak dlho."

A kto je vlastne Karol? "Je to náš kamarát, ktorý je zavretý na psychiatrickom oddelení od roku 2003. Trpí psychotickou poruchou, stále o sebe tvrdí, že je Adam Šangala. Ale na koncerty by ho mali pustiť, takže sa možno objaví. To turné sme vlastne vymysleli, aby sa šesťkrát dostal von. Ale boli by sme radi, keby ho pustili aspoň raz," uzatvára Doktor.

Termíny koncertov Pustite Karola tour:

9. 3. - Bratislava, Hant Aréna
10. 3. - Nitra, PKO
16. 3. - Trenčín, Piano Club
17. 3. - Žilina, Event House
23. 3. - Brezno, Aréna
24. 3. - Košice, Multi Hala

Zdroj: SITA, NK Factory, Hudba.sk
Foto: Miroslav Čirka

Súvisiaci interpreti: Horkýže Slíže