Singlový rebríček Billboard Hot 100, ktorý mapuje hranosť a predajnosť singlov v USA, oslávil v sobotu 4. augusta 54. narodeniny. Vôbec prvou jednotkou bola v roku 1958 skladba Poor Little Fool od zosnulého Ricka Nelsona, tou aktuálnou je už osem týždňov letný hit Call Me Maybe od kanadskej speváčky Carly Rae Jepsen.

Súčasná jednotka je v poradí 1016. singlom na čele hitparády. Najviac týždňov (16) strávila na vrchole rebríčka skladba One Sweet Day od Mariah Carey a Boyz II Men. Rekord v počte umiestnení jedného singla v rebríčku drží Jason Mraz, ktorého hit I'm Yours sa v stovke najpredávanejších singlov udržal až 76 týždňov.

Najviac prvenstiev za 54 rokov nazbierala legendárna britská kapela The Beatles, ktorá mala na čele 20 skladieb. Za ňou nasledujú Mariah Carey (18), Michael Jackson (13), Madonna a The Supremes (po 12), Whitney Houston a Rihanna (po 11 ) a Janet Jackson a Stevie Wonder (po 10).

Najviac, až 38 singlov, mala v prvej desiatke Madonna, ktorá naposledy bodovala s pesničkou Give Me All Your Luvin' (feat. M.I.A. & Nicki Minaj). Na druhej priečke sú v tomto smere The Beatles s 34 singlami v top 10 a na treťom mieste Michael Jackson a Stevie Wonder, ktorí dokázali do najlepšej desiatky dostať po 28 skladieb.

Najviac piesní v top 100 mali účinkujúci zo seriálu Glee - až 203 singlov. V rámci sólových interpretov drží prvenstvo slávny Elvis Presley so 108 skladbami v najlepšej stovke.

Pozrite si aktuálne TOP 20 Billboard Hot 100 a Billboard 200

Informácie zverejnila webová stránka billboard.com.

Zdroj: SITA
Foto: AP Photo/Kin Cheung

Súvisiaci interpreti: The Beatles, Mariah Carey