Vo veku 95 rokov včera zomrel Nelson Mandela. Bývalý juhoafrický prezident a jeden z najvýznamnejších bojovníkov za rasovú rovnoprávnosť v novodobej histórii bol veľkým vzorom aj pre mnohých hudobníkov, ktorí mu vzdali hold. Prečítajte si, čo o ňom napísali Bono Vox, Public Enemy, Rihanna, John Legend, Fergie, Ricky Martin či Emeli Sandé.

Medzi prvými vzdal poctu Mandelovi líder U2 - Bono Vox. Len pár minút po zverejnení informácie o jeho smrti magazín Time zverejnil Bonovu dlhú a veľmi osobnú esej, ktorú mal vzhľadom na dlhodobo pretrvávajúci vážny stav bojovníka proti apartheidu vopred pripravenú. V nej okrem iného uviedol, že Mandela bol preňho jedným z najväčších vzorov už od konca 70. rokov. "Nelson Mandela bol pre mňa významný už od čias, keď som bol tínedžerom. Bol som, podobne ako ostatní, úplne hypnotizovaný jeho schopnosťami," napísal Bono v článku.

Neskôr sa stali priateľmi a spolubojovníkmi za lepší život na čiernom kontinente. "Keby nebolo Mandelu, zažila by Afrika svoju najlepšiu dekádu rastu a znižovania chudoby? Jeho nenahraditeľnosť sa síce nedá dokázať číslami a štatistikou, ale ja viem, čomu verím..." uviedol hudobník, ktorý Mandelu v eseji popísal ako "tvrdohlavého realistu", ako človeka, ktorého "princípy a pragmatizmus nešli proti sebe" či ako "idealistu bez naivnosti". Ocenil aj jeho zmysel pre humor, no zároveň prezradil, že Mandela nedokázal plakať, pretože mu prach pri práci v bani počas väznenia poškodil oči. Životný príbeh Nelsona Mandelu sa už čoskoro dostane na veľké plátna v biografickom filme, do ktorého U2 prispeli novou skladbou Ordinary Love.


Významnou inšpiráciou bol Mandela aj pre hip-hopových umelcov, pretože mnohí z nich práve prostredníctvom svojej hudby bojovali proti rasizmu. "Misia na oslobodenie Mandelu bola vpísaná do základných kameňov Public Enemy pomocou rapu a hip-hopu. Odpočívaj v pokoji. Pochopiť, čo Nelson Mandela spravil pre naše práva bojovať proti zlému, jednoducho znamená vybudovať ľudský most naprieč svetom," napísal na svoj Twitter Chuck D z kultovej hip-hopovej formácie Public Enemy.

Barbadoská speváčka Rihanna zas na Instagram umiestnila fotku juhoafrického bojovníka za ľudské práva s popisom: "Jeden z najväčších mužov, ktorí kedy žili! Nikdy nezabudneme na veci, ktoré nás naučil, a nikdy plne nepochopíme koľko úsilia musel vynaložiť, aby vytrval! Ďakujem Mandela."

Ku kondolenciám sa pripojili aj John Legend ("Aký hrdinský a nádherný život žil Nelson Mandela. Odpočívaj v pokoji"), Emeli Sandé (Kráľ lásky je mŕtvy"), Fergie ("Stretnúť Nelsona Mandelu v jeho dome v Johannesburgu bolo naozaj pamätihodným zážitkom v mojom živote. Bol anjelom.") či Ricky Martin ("V nebi je párty. Anjeli oslavujú. Jedinečný Nelson Mandela dorazil. Odpočívaj v pokoji."). K Mandelovmu úmrtiu sa vyjadrili tiež Jessie J, Busta Rhymes, Ed Sheeran, Sheryl Crow, Jennifer Lopez a množstvo ďalších osobností.

Mandela bol pre hudobný svet ikonou už počas svojho života, jeho meno sa objavilo vo viacerých textoch piesní s politickým či spoločenským odkazom a niektorí umelci mu dokonca venovali celé skladby. Patrí medzi nich aj Carlos Santana, ktorý v roku 1987 na albume Freedom vydal inštrumentálnu skladbu Mandela, ktorú zložil jeho kubánsky perkusionista Armando Peraza. O rok neskôr ju zahral na oslave Mandelovej 70-ky, v roku 1988 ju zaznela aj na prestížnom švajčiarskom Montreux Jazz Festivale. Takto ju predviedol spolu s legendárnym jazzmanom Wayneom Shorterom.


Zdroj: Nme.com, Z963.com, Take40.com, Billboard.com
Foto: AP Photo/Denis Farrell