Nestáva sa často, aby slovenská hudba, navyše so slovenským textom, znela z éteru verejnoprávneho anglického či amerického rádia. Speváčke a skladateľke Kataríne Málikovej sa to podarilo rovno v jednom týždni, keď svojou tvorbou najskôr zaujala dramaturga rešpektovanej stanice KEXP zo Seattlu a dnes zaznie aj na vlnách britského BBC Radio 6 Music.

Skladby Vodník a Ústa, ktorým sa vďaka záujmu rešpektovaných hudobných redaktorov a dramaturgov dostalo cenného medzinárodného uznania, pochádzajú z nedávno vydaného albumu Postalgia. Druhá štúdiová nahrávka Kataríny Málikovej vyšla 8. novembra na domácej nezávislej značke Slnko Records.

Kultové americké rádio aj Mary Anne Hobbs

"Na svojom druhom albume sa Máliková vydáva na cestu za hranice tradičnej ľudovej hudby, ponára sa do temných zákutí ženskej duše a skúma efemérnosť romantických vzťahov, minulosť a nuansy detských spomienok," píše sa na webe rádia KEXP v suvislosti s pesničkou Vodník. Jeho dramaturg Kevin Cole skladbu 3. decembra zaradil do pravidelného podcastu Song of the Day (Skladba dňa), ktorý s priemerným počtom 600-tisíc stiahnutí patrí medzi najpopulárnejšie rubriky prezentujúce novú hudbu v programe tejto vplyvnej americkej stanice. Po kapele The Ills, ktorej skladbu 4:17 Cole vychválil v roku 2017, je Máliková len druhým slovenským interpretom v jej vysielaní.

Kultové rádio z mesta Seattle je známe aj na Youtube vďaka skvelým štúdiovým vystúpeniam alternatívnych kapiel od nových objavov až po velikánov ako Arctic Monkeys, Florence and the Machine či The xx. Kevin Cole v spomínanom podcaste o Málikovej rozpráva ako klaviristke s klasickým hudobným vzdelaním, ktorá experimentuje s elektronikou, pričom chváli tiež dynamiku a rozsah jej hlasu.


Okrem dramaturga KEXP Katarína Máliková už po druhýkrát zaujala aj Mary Anne Hobbs, anglickú novinárku, dídžejku, pravidelnú kurátorku barcelonského festivalu Sónar a moderátorku britského verejnoprávneho rádia BBC Radio 6 Music. Už pred troma rokmi táto renomovaná hudobná profesionálka, ktorú len na Twitteri sleduje viac ako 100-tisíc ľudí, hrala pesničku Pustvopol z rovnomenného debutu slovenskej skladateľky.

Úvodnú skladbu si zamilovala aj v prípade Postalgie - už dnes do svojho playlistu zaradí skladbu Ústa, ktorá odznie v rámci jej dopoludňajšieho vysielania od 10:30 britského času (u nás od 11:30). Málikovú požiadala aj o anglický preklad textu a okrem samotnej pesničky odznie tiež krátky rozhovor so speváčkou. Ak si to chcete vypočuť naživo, pustite si BBC 6 Music cez online player na stránke relácie, kde krátko po jej skončení nájdete aj archívny záznam.

Aktualizácia (13:00): Už odvysielané, nasledované skladbou Hey Joe Jimiho Hendrixa. Po zverejnení záznamu nájdete rozprávanie Kataríny Málikovej a britskú premiéru skladby Ústa približne od 80-tej minúty.


Katarína Máliková (1990) pochádza z Polomky na Horehroní. Mladá ambiciózna skladateľka rozvírila domáce aj zahraničné vody už svojím debutom Pustvopol (2016), na ktorom originálnym spôsobom spojila moderné aranžmány slovenských ľudových piesní s vlastnou tvorbou. Album si vtedy všimli aj v prestížnom medzinárodnom rebríčku World Music Charts Europe, kde vo výročnom hodnotení obsadil 23. miesto z takmer ôsmich stoviek nahrávok.

Na aktuálnom albume Postalgia autorka prekračuje hranice žánra world music a posúva sa do nových, pre ňu doposiaľ neprebádaných elektronických zdrojov zvuku a práce s vlastným hlasom. Zároveň prináša osobnejšie texty ovplyvnené stratou blízkych ľudí, hľadaním odpovedí na otázky vo vzťahu k svetu i sebe samej, či depresiou. Album pokrstila vo štvrtok 28. novembra v bratislavskom Majestic Music Clube na spoločnom koncerte s kapelou Longital.

Rozhovor: Katka Máliková: Depresia je choroba ako každá iná, treba o nej hovoriť nahlas


Viac fotiek Martiny Mlčúchovej z krstu Postalgie

Naživo zahrala všetky skladby v poradí, v akom sú na nahrávke, s výnimkou klavírnej verzie piesne Skrytý. Obklopená množstvom klávesových nástrojov a syntetizátorov, na ktoré okrem nej hrajú Klaudia Kosmeľová, Tibor Feledi a Michal Šelep, doplnení bubeníkom Tomášom Hríbikom a v niektorých skladbách aj sláčikovým kvartetom, predviedla fascinujúci koncert plný surovej energie a autentických emócií. Jednoducho zážitok za hranicami bežného, nič podobné v podaní slovenských umelcov naživo neuvidíte.

O to viac teší, že v jej prípade nemusíme hovoriť o kvalite s nelichotivým dodatkom "na slovenské pomery". Uznanie zo strany zahraničných odborníkov to len potvrdzuje. Najbližšie môžete Katarínu Málikovú s jej novou kapelou vidieť naživo v Prešove (13.12., Christiania), Martine (14.12., Sommelier Klub) a Prahe (21.1.2020, Palác Akropolis).

Text: Alexander Čerevka/Slnko Records + Patrik Marflák (editácia a text o krste)
Foto: Barbora Dolinajová (titulná fotografia), Martina Mlčúchová (foto v článku)