Americký jazzový hudobník Chick Corea vystúpi 10. marca v Brne, kde odštartuje 12. ročník festivalu JazzFest Brno. Jeho hlavná časť sa uskutoční až v apríli, pričom sa na ňom predstavia napríklad Brecker Brothers Band Reunion, The Trio of OZ, Omar Hakim, Gustav Brom Bigband, Roberta Gambarini alebo Dan Bárta & Robert Balzar Trio.

Chick Corea sa v Brne zastaví v rámci európskeho turné so svojím novým projektom The Vigil. Ten okrem neho tvoria bubeník Marcus Gilmore, basgitarista Hadrien Feraud, saxofonista Tim Garland a gitarista Charles Altura.

"Chick Corea je ďalším z najvýznamnejších svetových džezmenov, ktorých náš festival predstavuje českému publiku. Corea navyše predstaví úplne nový projekt na jeho vôbec prvom turné, a preto sa tešíme na jeho nové skladby a fantastických nových či staronových spoluhráčov," uviedol dramaturg festivalu Vilém Spilka.

Sedemdesiatjedenročný pianista, klávesák, bubeník a skladateľ Chick Corea si dlho sadal za elektrické piano v skupine Milesa Davisa a spolupodieľal sa na prelomových albumoch In A Silent Way (1969) a Bitches Brew (1970). Jeho životopis je pestrý - hral sólovo, vo dvojici, v triu, s malými combami i s veľkými orchestrami, akusticky i elektricky, experimentálne aj klasicky, free jazz aj vážnu hudbu. Spolupracoval s hudobníkmi najvyššej kvality, napísal viacero jazzových štandardov ako napríklad Spain, La Fiesta alebo Windows. Na svojom konte má zatiaľ 18 cien Grammy.

Corea často vystupuje aj na Slovensku, naposledy sa predstavil na jar 2011 v bratislavskej Inchebe spoločne s legendárnym vibrafonistom Garym Burtonom. Pozrite si reportáž a fotoreport

Zdroj: SITA (iDnes.cz), archív Hudba.sk
Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Chick Corea