Prvý vinyl v diskografii skupiny, platinová platňa za predaj CD a vzácny krstný otec. To je len zopár dôvodov, pre ktoré mali členovia nitrianskej pop rockovej stálice Desmod v utorok večer dôvod na oslavu. V bratislavskej Design Factory ich prišli podporiť viacerí kolegovia z hudobnej scény.

Skupina Desmod krstila album po dlhých šiestich rokoch. Naživo predstavila štyri skladby vrátane hitu Nevrav mi aký som a či skladby Vŕba, ktorá patrí k vrcholom albumu. Molekuly zvuku vydala skupina prvýkrát aj na vinyle a za krstného otca si vybrala Milana Lasicu. "V poslednom čase sa nám s pánom Lasicom križovali cesty, v televízii aj na akciách. Stretli sme sa na deviatich vystúpeniach v Manéži Bolka Polívku, on tam bol hosťom a my sme tam spievali. S malou dušičkou sme sa ho opýtali a pán Lasica súhlasil. Normálne, bez nátlaku," prezradil s úsmevom líder kapely Mário "Kuly" Kollár.

Text pre skupinu Desmod zatiaľ Milan Lasica nenapísal, ale vraj im venoval svoju básnickú zbierku. Čerstvo vylisovaný vinyl v utorok večer pokrstil šampanským. "S Desmodom nemám žiadnu súvislosť. Oni ma pozvali na krst, možno aj na ďalší ma pozvú... Takto začína spolupráca," povedal na pódiu. "Vinyl je úžasná vec, ja si na to samozrejme dobre pamätám, ja si dokonca pamätám aj šelakové platne. Aj ja som nedávno s Petrom Lipom, teda on so mnou, vydal vinylovú platňu. Je to pekný darček. Nikto si to nebude kupovať, ale darček je to krásny," povedal s typickým humorom.

V prípade CD, ktoré vyšlo ešte na jeseň minulého roka, sa však nahrávke darí celkom dobre. Za jeho predaj členovia Desmodu z rúk Mariána Šokyho z firmy Spinaker prevzali platinové platne, ktorými odmenili aj celý tvorivý tím a manažérov kapely.

Milan Lasica pokrstil album Desmod Molekuly zvuku Zdroj: René MikoKrst vinylu Molekuly zvuku v Refinery Gallery - viac fotografií

Nový zvuk aj prístup

Deviaty radový album si podľa hudobníkov vyžiadali samotní fanúšikovia. Molekuly zvuku obsahujú jedenásť skladieb vrátane duetu s českou skupinou Jelen. Na tvorbe albumu sa podieľali všetci členovia skupiny, texty písal Kuly spolu s klávesákom a producentom Martinom Cibulkom, no prvýkrát oslovili aj externého textára, konkrétne Vlada Krausza, ktorý napísal slová k úvodnej pesničke Čierna skrinka a k balade Vŕba.

"Kapela sa musí posúvať, pretože inak by sme boli stále rovnakí. Niektoré piesne sú trochu návratom k starším veciam, dynamikou, kadenciou, melodikou. Ale posúvame sa hlavne vo zvuku, máme klávesáka, ktorý prináša nové zvuky. Svet sa hýbe, vznikajú nové kapely vo svete a my chceme byť zaujímaví pre nášho poslucháča," hovorí Kuly, podľa ktorého vznik novinky trval v porovnaní s predchádzajúcimi albumami pomerne dlho. "Bol to taký pôrod, pretože sme mali naozaj kopec času a nie vždy je výhra mať vlastné štúdio. Najlepšia inšpirácia je termín a ten sme si nestanovili. Hovorili sme si, kedy to vydáme, vtedy to bude. Povedali sme si iba to, že s albumom vyjdeme von, až keď s ním budeme spokojní," priblížil v rozhovore pre agentúru SITA.

Prečítajte si: Desmod sa vracia do hry. Molekuly zvuku je prekvapivo vyrovnaná a kvalitná platňa

Musím sa priznať, že chlapci mi na tomto albume nechali dosť veľký priestor, čomu sa veľmi teším. Tým, že mi nechali skoro voľnú ruku, aby som prispel niečím novým, dravým, niečím pre mladšiu generáciu, snažil som sa dostať čo najviac zo seba. K textom chcem dodať, že Mário mal pri písaní textov na predošlých albumoch spoluautora, aj keď on sám o sebe je výborný textár. V poslednom čase si však písal sám, tak sme si dali spoločné brainstormingy, kde sme si dali tému pesničky, hľadali základné slová či frázy. Veľmi sa teším, že som s Máriom spolupracoval na textoch a jeho skúsenosti sa trocha preniesli aj na mňa. Videl som, ako sa robia texty v špičkovej lige," povedal pre TASR najmladší člen Desmodu Martin Cibulka.

Posun kapely je zrejmý aj v jej zvýšenej aktivite na internete a sociálnych sieťach. Ako úspešný krok sa ukázalo zverejnenie celého albumu na Youtube, kde majú všetky skladby desaťtisíce prehratí. Niektoré pritom vyčnievajú až k státisícom a aj vďaka tomu kapela vie, ktoré skladby majú potenciál stať sa rádiovými hitmi. Po singloch Anjel, Chýbanie a Nevrav mi aký som je logickou ďalšou voľbou spomínaný balada Vŕba, ktorá má aj bez videoklipu vyše 865-tisíc prehratí za päť mesiacov od zverejnenia.


"Za posledné štyri roky sme vydali dve kompilačné albumy. Výberovku s najväčšími hitmi a Javorový album s akustickými verziami našich skladieb a s hosťami ako Marta Jandová, Ivan Tásler, Jiří Stivín, Miro Šmajda či Marie Rottrová. Každý z týchto umelcov nás niečím obohatil, sú to ľudia, s ktorými sme vždy chceli spolupracovať. Počas toho obdobia sme zbierali pesničky a pracovali na nich, kým sme neboli spokojní," dodal na margo postupne prichádzajúcej inšpirácie gitarista Richard Synčák.

Nové skladby predstavuje Desmod fanúšikom na turné, ktoré bude pokračovať v marci troma pridanými vystúpeniami. "Ozývali sa nám fanúšikovia, tak sme sa rozhodli pridať koncerty, v domovskej Nitre, Bratislave a Trenčíne. Pasuje nám to aj číselne. Tretí mesiac, tri koncerty a dátumy 3, 13 a 23. Tešíme sa na koncerty, prinesieme aj vinylovú platňu, odznaky a tričká," odkazuje Kuly. "A máme strašne veľa nových nápadov, začíname pomaly zbierať materiál na desiaty album," prezradil agentúre SITA.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry NK Factory. Tlačovú správu sme upravili a doplnili o citácie z agentúr SITA a TASR. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach kapely www.desmod.sk a www.facebook.com/desmod.sk.

Foto: René Miko

Súvisiaci interpreti: Desmod