Tohtoročné Colours of Ostrava ponúknu najsilnejší sobotný lineup vo svojej histórii. K doteraz ohláseným hviezdam, medzi ktoré sa radí britský producent James Blake, uhrančivý pesničkár Dennis Lloyd, najoriginálnejšia kapela brazílskeho Sao Paula Bixiga 70, speváčka kultového soundtracku Pána prsteňov Emilíana Torrini či legendárni Infected Mushroom, teraz pribúdajú nové mená.

Sú medzi nimi švédska popová senzácia Zara Larsson, dancehallová ikona z Jamajky Sean Paul a americké duo Sofi Tukker. Silný sobotný program uzavrie predchádzajúce dni, v ktorých vystúpia kalifornskí rockeri Queens of the Stone Age, anglická popová hviezda Sam Smith alebo legendárny americký muzikant Lenny Kravitz. Festival ďalej ponúkne jedinečné hudobné projekty z viac ako 30 krajín, nový New York City stage, divadelné predstavenia aj ďalší bohatý program vrátane Medzinárodného diskusného fóra Meltingpot s viac ako 250 inšpiratívnymi rečníkmi. Tohtoročný 21. ročník Colours of Ostrava prebehne od 17. do 20. júla v unikátnej industriálnej oblasti ostravských Dolných Vítkovíc.

"Na výbere kapiel si nechávame každoročne veľmi záležať, tentoraz sa nám podarilo vidieť viac ako 80 % vystupujúcich na vlastné oči naživo ešte pred bookingom. Verím, že aj vďaka tomu sme zostavili naozaj silný lineup, o čom svedčí 19 Grammy a 68 nominácií na toto hudobné ocenenie, ktoré majú naši interpreti na konte," hovorí k tohtoročnej dramaturgii umelecká riaditeľka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová.

"Nesmierne nás teší aj obsadenie rečníkov na fóre Meltingpot. Hostia, ktorí prijali naše pozvanie, sú kapacitami vo svojich odboroch a zároveň inšpiratívnymi ľuďmi s cenným know-how v oblastiach, na ktoré sa tento rok zameriavame. Okrem zdravia, dlhovekosti a biohackingu sú to vízie pre budúcnosť, rozličné pohľady na AI, ale aj na meniacu sa spoločnosť okolo nás. Novo navyše predstavíme intímnu scénu pre zdieľanie príbehov a ľudskej múdrosti – Rozprávačský stan," dodáva.

Hudba z viac ako 30 krajín a šiestich svetadielov

Na siedmich hudobných scénach vystúpi viac ako 70 zahraničných kapiel a vyše 30 domácich mien. Okrem množstva zastúpených krajín je unikátny aj zoznam žánrov, medzi ktorými nechýba world music, rock, blues, pop, elektronika, neoklasická hudba, punk, jazz, hip-hop, soul, funk, reggae či dancehall. "Baví nás objavovať zaujímavé mená naprieč rôznymi hudobnými žánrami a obzvlášť veľkú radosť máme z umelcov, ktorých uvádzame v Česku vôbec prvýkrát. Pri pohľade na aktuálny lineup je takých kapiel viac ako polovica, z hviezd sú to Sam Smith, Khruangbin, James Blake, Bat for Lashes alebo Sean Paul," vypočítava dramaturg festivalu Filip Košťálek.

Už tradičným partnerom ďalšej open-air scény Colours of Ostrava je Česká sporitelna, ktorá je súčasťou festivalu už od samého začiatku, teda 21 rokov. "Sme radi, že môžeme byť nielen finančným, ale aj obsahovým partnerom festivalu. Pre návštevníkov Colours tento rok chystáme špeciálnu George zónu, v ktorej budú môcť vychutnať nielen špeciálny hudobný program a dobre zásobený bar, ale najmä novú digitálnu inštaláciu, zameranú na kyberbezpečnosť, pretože táto téma sa stretla s veľkým ohlasom zo strany návštevníkov už vlani," uviedol hovorca Českej sporiteľne Filip Hrubý.

Okrem spomínaných dvoch hlavných scén sa program odohrá na Orlen Drive stage, nesúci meno taktiež po generálnom festivalovom partnerovi, skupine ORLEN Unipetrol. Špecifikom Orlen Drive stage je zameranie na kapely vyznávajúce energický, divoký a surový zvuk. Naopak Vítkovice Gong stage v multifunkčnej aule sprostredkuje upokojené, sústredené a hlboké hudobné zážitky. Na Full Moon stage potom návštevníci pre zmenu nasajú to najaktuálnejšie zo súčasnej alternatívnej zahraničnej i domácej hudobnej produkcie. Svoje pevné miesto na festivale majú aj domáci českí umelci. Medzi doteraz ohlásenými interpretmi sú napríklad MIG 21, Lenny, D.Y.K., Tata Boys, Aneta Langerová, Bratři, Bratři Ebenové, Emma Smetana & Jordan Haj alebo Lake Malawi.

Divadelné predstavenia na troch scénach

Predstavenia divadelných súborov sa odohrajú na troch scénach – okrem Vítkovice Gong stage sú to nové Europe stage a New York City stage. Jednou z veľkých divadelných udalostí bude inscenácia Marta, za ktorou stojí tvorivý tím scenáristky a producentky Daniely Sodomovej a režisérky Adély Laštovkovej Stodolovej. Za hlavnú úlohu v recitáli inšpirovanom príbehom Marty Kubišovej získala herečka a speváčka Hana Holišová cenu Thálie. Nemenej famózna je aj Berenika Kohoutová, ktorá s Holišovou v predstavení alternuje.

Z iného súdka je The Legends of Lunetic z dielne pražského divadla NoD, ktoré ponúkne humornú dokumentárnu divadelnú sondu do detstva a dospievania v 90. rokoch, v ktorej ožíva jedna z legiend tejto doby, kapela Lunetic. Ďalším pozoruhodným počinom sú Kmene 2.0 Dana Bártu, Ondreja Havlíka alias En.Dru a Jena Hovorku. Táto trojica tvorí unikátnu hudobnú zložku inscenácie, do ktorej improvizujú umelci z Losers Cirque Company.

Divadelný program Colours of Ostrava 2024 ale prináša oveľa viac - unikátny experiment s názvom 5:59 na scéne, v ktorom priekopníčka podcastu Lenka Kabrhelová kombinuje tento žáner s animáciou, ilustráciami a živou hudbou. V Miss Amerike v podaní vedúcej osobnosti českého pohybového divadla Miřenky Čechovej vznikla jedinečná inscenácia o New Yorku. Radim Vizváry predvedie svoj fenomenálny pantomimický výkon v predstavení Sólo, za ktoré získal Tháliu. Vystúpia tiež úspešné divadelné súbory Vosto5 (Stand'artní kabaret), Husa na provázku (Pravidla bincárny), Ztracená existence (Dentální rapsódie) a mnoho ďalších.

Festivalové kempy

Už teraz si návštevníci môžu zaistiť ubytovanie vo festivalových kempoch. V ponuke sú stanové plochy, vybavené stanmi aj státie pre karavany. Klasický kemp pre stany sa nachádza pri Sliezskoostravskom hrade, v Tent Inn Village si možno požičať už postavený stan, zatiaľ čo v Chill Village vzdialenej 100 m od areálu sú k dispozícii aj veľké stany s výbavou. Viac informácií na www.colours.cz.

21. ročník Colours of Ostrava sa uskutoční 17. až 20. júla 2024 v Dolných Vítkoviciach. Súčasťou festivalu je medzinárodné diskusné fórum Meltingpot, projekcia filmov z MFF Karlovy Vary a množstvo divadelných predstavení a umeleckých inštalácií. Festival sa od roku 2015 koná v areáli unikátnej, revitalizovanej, industriálnej oblasti Dolní Vítkovice v centre Ostravy. Na ôsmich hudobných scénach vystúpi každoročne viac ako stovka kapiel, v rámci 11 scén diskusného fóra Meltingpot potom viac ako dvesto rečníkov z celého sveta.

V projekte Colours bez bariér ponúka festival špeciálne služby pre návštevníkov so zdravotným znevýhodnením. V roku 2023 servis využilo 850 osôb s pohybovým, zrakovým alebo sluchovým postihnutím aj ľudia s poruchou autistického spektra. Festival tradične ponúka sobotný vstup zdarma pre osoby staršie ako 65 rokov, v roku 2023 ich bolo 1216. Pravidelne sa zúčastňujú aj deti, pre ktoré festival pripravuje ČEZ Family Park so špeciálnym detským programom. V roku 2023 festival navštívilo celkom 4212 detí.

Okrem hlavného festivalu organizátori Colours každoročne zastrešujú aj medzinárodný showcase festival Czech Music Crossroads pre hudobných odborníkov a voľne prístupný Art & Life festival v uliciach Ostravy. Organizujú tiež samostatné koncerty v priebehu celého roka – najbližšou udalosťou je vystúpenie mexickej pätice Son Rompe Pera 18. mája v pražskom klube Rock Café.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Colours of Ostrava pre Slovensko Zdenko Hanout. Správu sme upravili.