Členovia americkej kapely Grateful Dead - gitarista Bob Weir a perkusionisti Mickey Hart a Bill Kreutzmann sa spojili s hudobníkom Johnom Mayerom, Oteilom Burbridgeom z The Allman Brothers Band a Jeffom Chimentim z formácie RatDog a vytvorili skupinu Dead & Company.

Debutové vystúpenie ich čaká 31. októbra v newyorskej Madison Square Garden, kde Grateful Dead hrali už najmenej päťdesiatkrát. Na vzniku zoskupenia Dead & Company má podľa slov Weira veľké zásluhy práve 37-ročný John Mayer, ktorý sa pre tento projekt nadchol.

Grateful Dead oslávili v júli 50. výročie založenia a zároveň definitívne ukončili činnosť. Skupina odohrala od 3. do 5. júla posledné tri koncerty v rámci série Fare Thee Well na štadióne Soldier Field v Chicagu, kde 9. júla 1995 s formáciou posledný raz vystúpil zosnulý spevák a gitarista Jerry Garcia. Každú šou si prišlo pozrieť a vypočuť približne 70-tisíc fanúšikov.

Muzikanti sa predtým predstavili aj 27. a 28. júna v kalifornskom meste Santa Clara. Na pódiách sa v rámci posledných koncertov ukázali aj traja zakladajúci členovia kapely Bob Weir, Phil Lesh, Bill Kreutzmann a tiež bubeník Mickey Hart, ktorý sa ku skupine pridal v roku 1967. Ku kapele sa pripojili aj Trey Anastasio, Bruce Hornsby či spomínaný Jeff Chimenti.

Zdroj: SITA (Billboard.com, Aceshowbiz.com, archív)
Foto: Jay Blakesberg/Invision for the Grateful Dead/AP

Súvisiaci interpreti: Grateful Dead