Stálica slovenského pop rocku, kapela Gladiator, tento týždeň po takmer 30 rokoch fungovania predstavila svoju prvú vianočnú pesničku. Novinka, ktorú partia okolo Mika Hladkého ponúkla spolu s videoklipom, je ďalšou ochutnávkou pripravovaného albumu. S novým singlom kapela zverejnila aj jeho obal a zoznam skladieb.

V poradí už štrnásty album populárnej skupiny dostal názov Deň, čo mal dávno prísť a ponúkne dvanásť skladieb, pričom štyri z nich sú už dobre známe. Sú to piesne, ktoré skupina vydala v posledných rokoch ako single. Okrem skladieb Zhora dole (2016), Milióny ciest (2017) a novinky Keď som s ňou, s ktorou skupina v októbri ohlásila plány na vydanie albumu, sa na nahrávke objaví aj staršia pesnička Ty si tá z roku 2012, ktorá sa na predošlý rockovejší album 13 (2014) nehodila.

Nová štúdiovka je oproti jej predchodcovi viac postavená na výrazných melódiách a podľa členov skupiny Gladiator ide o akýsi návrat k ich prvému albumu v slovenčine, Viem, kde boh spí z roku 1999. Na ňom aj sa nachádza aj skladba Nebeská linka, ktorá bola vtedy vďaka svojmu klipu a zvuku roľničiek považovaná za neoficiálnu vianočnú skladbu skupiny.

K nahratiu ozajstnej "plnokrvnej" vianočnej piesne sa však kapela dostala až tento rok. Volá sa Čas vianočný, autorom hudby aj textu je bubeník Georgio Babulic a na albume, ktorý symbolicky vyjde 24. decembra, ju ponúka hneď v dvoch verziách - singlovej s orchestrom a speváckym zborom a bonusovej akustickej, ktorá bude iba na albume.


"Vždy sme si pred Vianocami spomenuli, že by sme chceli mať našu vianočnú skladbu a vždy sme si na to spomenuli neskoro. Na tejto pracujeme už od minulého roka a tešíme sa, že sme to tentokrát stihli. Obdobie Vianoc máme všetci veľmi radi, páči sa nám krásna vianočná nálada a presne takú sme vložili aj do piesne Čas vianočný," uviedol spevák Miko Hladký.

Singlová verzia piesne, ktorú kapela zverejnila s videoklipom a ktorú môžete od tohto týždňa počuť aj v rádiách, vznikla v spolupráci s RTVS, vďaka čomu bol k dispozícii aj Symfonický orchester Slovenského rozhlasuDetský a dievčenský spevácky zbor. Orchestrálnu a zborovú úpravu, ktorá piesni dodala výnimočnú sviatočnú atmosféru, pripravil dirigent Anton Popovič.

"Veľmi sa z toho teším, pretože má naozaj peknú vianočnú náladu a je to aj naša prvá spolupráca s orchestrom vôbec. Neskutočne sme sa tešili, keď orchester začal hrať a keď sme prvýkrát počuli skladbu v ich podaní, mali sme zimomriavky. Bolo to silné a krásne. Počuť tú pesničku odrazu zahranú takým telesom je niečo úžasné,“ povedal Miko Hladký v rozhovore pre agentúru SITA.

Gladiator, 2018 Zdroj: Dita Feibigova - Leada photostudio

Väčšinu skladieb na novom albume Deň, čo mal dávno prísť napísal aj otextoval Georgio Babulic, dve piesne zložil Miko Hladký a textami prispeli aj Vlado Krausz a Milan Hodál. Album nahrávala skupina Gladiator v zostave Miko Hladký (spev, gitara), Tomáš "Livo" Vereš (gitara, spev), Maroš Hladký (basgitara), Peter Slamečka (piano, hammond) a Georgio Babulic (bicie, spev) prevažne v štúdiu Randal v Seredi a na master dohliadal Zoli Tóth.

Novinka síce oficiálne vychádza netradične na Štedrý deň, no aby fanúšikovia nemuseli merať cestu do obchodu, môžu si ju objednať už teraz. CDčka sa budú záujemcom posielať už od pondelka 10. decembra, takže fyzicky môžete mať album doma už v polovici mesiaca. V ponuke digitálnych streamovacích služieb sa však objaví až 24. decembra.

Zoznam skladieb na albume Deň, čo mal dávno prísť:

1. Deň, čo mal dávno prísť (Miko Hladký / Vlado Krausz)
2. Poď do vody (Georgio Babulic / Vlado Krausz)
3. Keď som s ňou (Georgio Babulic / Georgio Babulic)
4. Možno to chce čas (Georgio Babulic / Georgio Babulic)
5. Nič nemá cenu ako ty (Miko Hladký / Miko Hladký)
6. Lepší človek (Georgio Babulic / Georgio Babulic)
7. Milióny ciest (Georgio Babulic / Georgio Babulic)
8. Zhora dole (Georgio Babulic / Vlado Krausz)
9. Mám ťa rád (Georgio Babulic / Georgio Babulic)
10. Ty si tá (Georgio Babulic / Milan Hodál)
11. Čas vianočný (Georgio Babulic / Georgio Babulic)
12. Čas vianočný – akustická verzia (Georgio Babulic / Georgio Babulic)

 
Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Andrea Čurná. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Dita Fiebigová - Leada photostudio

Súvisiaci interpreti: Gladiator