Slovenská speváčka Zuzana Mikulcová po vydaní singla Nekonečná pokračuje ďalej a uvádza svoju ďalšiu pieseň s názvom Cyklove. Spája v nej dve svoje najväčšie vášne: cyklistiku a hudbu. Singel vydáva pár dní pred odchodom na šesťtýždňový cyklovýlet naprieč Európou

Každý zbiera inšpiráciu inde, Zuzana Mikulcová aj na bicykli. "Táto pieseň prišla ku mne tak automaticky. Napísala som ju minulý rok v lete, a keď som objavila tento klavírny motív, celé to tak do seba zapadlo," vysvetľuje Zuzana. Cyklistike sa venuje už dlhšie a je pre ňu symbolom dobrodružstva. Sama hovorí, že ju veľmi bavia cyklovýlety s priateľom Dominikom, ktoré nazvali Cyklove. Podľa nich dostala pieseň svoj názov.

Zuzane je bicykel od detstva veľmi blízky, počas detstva v Rimavskej Sobote na ňom trávila veľa času. Aktívne sa začala venovať cestnej cyklistike krátko potom, ako sa zoznámila s priateľom Dominikom Janovským. Spolu začali vymýšľať výlety na dlhšie vzdialenosti a neskôr ich aj začali dokumentovať vo videu. "Naše cesty po európskych krajinách dokumentujeme formou videa pod hlavičkou nášho projektu Cyklove – boli sme takto napríklad v Chorvátsku, Taliansku, Maďarsku a o pár dní nás čaká zatiaľ najväčší výlet," dopĺňa.

Počas výletu do Talianska sa rozhodli spustiť zbierku pre iniciatívu Rimavská pomáha Ukrajine a ľudia, ktorí ich cestu sledovali, mohli zbierku podporiť. Podarilo sa im vyzbierať 1200 € a vďaka nej mohla organizácia pokračovať vo svojej činnosti počas ďalších mesiacov.

Od Benátok po Porto

Najbližšie dvojicu čaká 40-dňový cyklovýlet. Začínajú ho v piatok, 12. apríla v Benátkach, odkiaľ sa na bicykloch budú presúvať po južnom európskom pobreží smerom do portugalského Porta, ktoré je ich cieľovou stanicou. "Ide o náš najdlhší výlet. Pripravujem sa naň s rešpektom a radosťou zároveň. V spolupráci s Cyklokoalíciou sme rozšírili charitatívny rozmer výletu – podporíme jeden z ich projektov s názvom Bicyklovanie neobmedzené vekom. Vyzbierané peniažky tak poputujú na údržbu a opravu rikší, v ktorých po mestách dobrovoľníci vozia seniorov. Je to krásny projekt, ktorý si zaslúži oveľa väčšiu pozornosť a podporu."

Pieseň reflektuje Zuzanin hudobný posun. Podľa jej slov sa vo svojej tvorbe cíti posledné mesiace veľmi slobodne a dôkazom je aj táto pieseň. "Je dôležité hľadať svoj hlas v tvorbe a dôverovať svojim myšlienkam a nápadom. Myslím, že sa mi to čím ďalej, tým viac darí. Vyplýva to nielen z partnerského života, ale aj z hudobnej spolupráce."

Na piesni spolupracovala s Rolandom Kánikom a nahrala ju v štúdiu Sonic Cat Studio. "S Rolandom sa mi veľmi dobre pracuje, rešpektuje moje nápady, a to je pre mňa kľúčové." Master verziu pripravilo štúdio High Five Mastering. O vizuálnu stránku videoklipu sa postaral jej priateľ, Dominik Janovský a nakrútili ho spolu na bratislavských cyklochodníkoch. Cargo bicykel, na ktorom sa Zuzana vo videoklipe vezie, jej zapožičala organizácia Cyklokoalícia, ktorá sa venuje zlepšeniu cyklodopravy a podmienok pre cyklistov.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Eva Fačková.