Nájsť päť rozdielov medzi Britkou kosovského pôvodu Ritou Ora a barbadoskou popovou trendsetterkou Rihannou je zapeklitá úloha. Prvá spomínaná totiž už od začiatku svojej kariéry čelí obvineniam z neoriginality a nehanebného kopírovania interpretky hitu Umbrella. Teraz všetkému nasadila korunku spoluprácou s Chrisom Brownom, bývalým priateľom svojej predlohy.

Rita Ora sa v poslednej dobe na nedostatok pozornosti sťažovať nemôže. Za prelom v jej kariére možno považovať porotcovanie v britskej verzii speváckej reality show The Voice (na Slovensku pod názvom Hlas). Bola tiež súčasťou hviezdnej zostavy v Madonninom videoklipe k singlu Bitch, I'm Madonna a najbližšie bude po boku Simona Cowella, Cheryl Fernandez-Versini a Nicka Grimshawa v nadchádzajúcej sérii britského X Factoru mentorovať nové talenty. Zároveň je tvárou aktuálnej medzinárodnej kampane slávnej značky nealkoholického nápoja.

Pokračovaním jej vlny úspechu má byť najnovšie aj pokus o prerazenie v Amerike. Duetom, v ktorom jej sekunduje kontroverzný, no medzi fanúšikmi R&B veľmi populárny Chris Brown. Na tom by možno nebolo nič zlé, keby to nebola speváčka, ktorá si spevákovu expriateľku a obeť domáceho násilia Rihannu zobrala za svoj vzor viac ako je treba. Podobností medzi 24-ročnou blondínkou a jej 27-ročnou skúsenejšou kolegyňou je neúrekom. Počnúc vystúpeniami s dáždnikom, hudobným prejavom a nápadmi, pokračujúc podobným tetovaním na ľavej časti trupu a končiac práve spoločným duetom s Chrisom Brownom. Dokonca sa na interpretku hitu Umbrella fyzicky podobá aj na promo fotografiách k singlu.

Melodramatická a nedôveryhodnou romantikou presýtená skladba Body On Me je po I Will Never Let You Down a Poison tretím kúskom z chystanej druhej štúdiovky, ktorú plánuje Ora vydať v novembri tohto roka. Okrem Browna sa na nej podieľali Ed Sheeran, Prince, Diplo a producent Dr. Luke (Ciara, Ne-Yo). "Do toho albumu som dala svoju krv, doslova. Bolo to moje zmŕtvychvstanie. Dala som sa dohromady a mala som okolo seba úžasných ľudí. Vrátila som sa k tabuli a začala som s nimi písať," uviedla o albume v aktuálnom vyhlásení pre médiá.

Vlastnými slovami tak potvrdzuje to, čo sme o nej napísali v recenzii jej prvého eponymného albumu z roku 2012. Vtedy sme jej vyčítali prílišnú žánrovú roztrieštenosť, ktorou sa nevedela umelecky definovať. Teraz možno ponúkne konzistentnejšiu nahrávku, indiánskeho mena "tá, ktorá sa preslávila napodobňovaním Rihanny" sa však aspoň zatiaľ nezbavila.


Autor: Marek Majzon
Foto: Facebook.com/RitaOra

Súvisiaci interpreti: Chris Brown, Rita Ora