16. októbra sa vo výnimočnom priestore popradskej Groteska Art Caffe bude konať koncert Američana Daedelusa a slovenského elektronického producenta Foolka. Organizuje ho občianske združenie Live Pozitive. Počet vstupeniek je limitovaný aj vďaka priateľskej cene 6 eur.

Daedelus je meno, ktoré sa doteraz vyskytovalo iba v lineupoch mestských festivalov reflektujúcich budúcnosť. Američan Alfred Darlington je vyštudovaný hudobník s klasickým vzdelaním, no jeho osudom sa stala elektronika. Inšpirovaný britskou rave vlnou a nahrávkami z katalógu vydavateľstva Ninja Tune začal tvoriť vlastné bítové koláže so samplami starých nahrávok z 30-tych a 40-tych rokov.

Jeho hudba je plná prekvapení a zmien tempa, s ľahkosťou kombinuje hip-hop, rave i súčasný juke, hoci žánrové škatuľky sú pre neho pritesné. Ako mladý túžil byť vynálezcom a tento sen sa pretavil aj do spôsobu, akým svoju hudbu naživo prezentuje publiku. Je totiž jedným z prvých používateľov fascinujúceho blikajúceho kontroléra Monome. Jeho vystúpenia sú vizuálne pôsobivé aj vďaka viktoriánskym kostýmom a šarmu, ktorý sa nedá prehliadnuť.


V Poprade sa predstaví aj domáci producent Dušan Vančo, teda Foolk. Na jar opustil vlny Rádia_FM a takmer súčasne vydal albumovú novinku Millions Of, z ktorej singel Oak Tree uchvátil britskú dídžejku Mary Anne Hobbs. Sample, cinkajúci abstraktný hip-hop, ale aj IDM s raveovou dušou a škatuľky Monome. S Daedelusom ho spája aj pódium, na ktorom sa už niekoľkokrát spoločne stretli.


Informácie pre Hudba.sk poskytla PR manažérka podujatia Veroni Mészáros.

Foto: Facebook.com/daedelusmusic