Placebo opäť upriamuje pozornosť na svoj vrúcny vzťah k hudbe 80. rokov a k jej velikánom. Po coververziách hitov Jackie od Sinead O'Connor, Bigmouth Strikes Again od The Smiths, Where Is My Mind? legendárnych The Pixies a populárnej verzii Running Up That Hill od Kate Bush, prichádza dvojica s prerábkou pesničky Shout skupiny Tears For Fears.


Britská formácia prichádza so singlovou novinkou nečakane, iba 6 mesiacov od vydania ôsmeho štúdiového albumu Never Let Me Go. Napriek tomu sa skladba Shout, ktorá je podľa slov jej autora Rolanda Orzabala viac politickým protestom než výkrikom, tematicky prirodzene zaradila za album, ktorý sa ostro a otvorene venuje klimatickej kríze a problémom, s ktorými ako ľudstvo i jednotlivci bojujeme.

V podaní kapely Placebo dostala skladba Shout industriálny zvuk korelujúci s aktuálnym hudobným smerovaním formácie, avšak bez výraznejších zásahov do jej pôvodnej verzie. Frontman Brian Molko totiž vidí podstatu piesne v jej jednoduchosti. "Tento výkrik proti apatii snáď poskytne kontext pre tých, ktorí chcú vyjadriť svoj hnev. Alebo jednoducho ponúkne nejakú katarziu," povedal o coververzii hitu, ktorý vníma ako súčasť svojho niekdajšieho vlastného politického prebudenia.

Prekvapivým momentom v prípade britskej dvojice tak nie je nový aranžmán. O niečo viac ho presahuje spev gitaristu a basgitaristu Stefana Olsdala, ktorého hlas v jednotlivých slohách je skvelou voľbou. Prináša do skladby jemnosť a citlivosť, kým na druhej strane Brian Molko v refréne prezentuje hnev, ktorý je oným výkrikom proti apatii.


A reakcie fanúšikov? Hromadne si pýtajú ďalší album coververzií. "Ak existuje kapela, ktorá vie urobiť cover verziu, tak je to Placebo," píše sa v jednom z mnohých pozitívnych odkazov na YouTube. "Všetko čoho sa dotknú, premenia na diamant," znie ďalší odkaz a ako si ich tak prechádzam, nenachádzam žiadne negatívne reakcie a sama začínam byť zvedavá, či bude mať album Covers z roku 2003 svojho nasledovníka.

Zverejnenie coververzie kultového hitu prišlo v čase, kedy Placebo oznámili fanúšikom ďalšie zrušené koncerty ich aktuálne prebiehajúceho severoamerického turné k ostatnému albumu. Počas leta boli nútení zrušiť niekoľko koncertov kvôli pozitívnym výsledkom na Covid19, a tentokrát sú prekážkou víza a logistické problémy.

Veľkolepá hymna s úderným a stále aktuálnym textom je prevzatá z doposiaľ najúspešnejšieho albumu Tears For Fears Songs From The Big Chair z roku 1984. V čase svojho vydania sa stala šiestym singlom kapely umiestneným v britskom singlovom rebríčku Top 40. V roku 1985, deväť mesiacov od svojho vydania, sa pesnička stala jednotkou v americkom rebríčku Billboard Hot 100 a dodnes patrí k najpopulárnejším hitom skupiny.

Autorka: Miroslava Rabčanová

Súvisiaci interpreti: Placebo