V dňoch 11. a 12. októbra sa v bratislavskom Dome kultúry Ružinov uskutoční jedinečný Festival perkusií - World of the Drums, ktorý bude hostiť svetovú špičku hudobníkov z oblasti jazzu, súčasnej klasickej hudby a world music. Návštevníkov čaká originálna koncentrácia rytmov, viacžánrová hudba a virtuózne vystúpenia v hlavnej úlohe s bubnami a perkusiami.

Vstupenky na Festival perkusií 2013:  Predpredaj.sk

Najslávnejším účinkujúcim, ktorého budú mať milovníci hudby možnosť uvidieť na Slovensku poprvýkrát, je egyptský perkusionista Hossam Ramzy. Tento muž je známy nielen interpretáciou tradičnej severoafrickej hudby, ale aj svojou spoluprácou so slávnymi hudobníkmi iných žánrov, napríklad s Peterom Gabrielom, Jimmym Pageom a Robertom Plantom, Stingom alebo Shakirou. Na jeho najnovšom albume Rock the Tabla z roku 2011 spolupracovali aj Oscarom ocenený indický skladateľ A. R. Rahman či bubeníci Manu Katché a Billy Cobham. Na festivale World of the Drums vystúpi Ramzy ako virtuózny hráč na darbuku. Jeho podrobný profil nájdete TU a už zajtra si môžete prečítať rozhovor s týmto výnimočným umelcom.

Ďalším zvučným menom festivalu je holandský perkusionista Martin Verdonk, virtuóz na kongá, známy hlavne fanúšikom jazzu a inteligentného popu. Tento muž spolupracoval s takými slávnymi hudobníkmi, ako je Prince, Lionel Richie, Santana, George Duke, či George Benson. Ďalšiou hviezdou je "Muž so zlatými prstami" - alžírsky hudobník Guem, ktorý vydal vyše 30 albumov. Spolu s rakúskym bubeníkom Petrom Gabisom prinesie mix hudby "Orient- Afrika". Viac o Verdonkovi a Guemovi

Stále uznávanejším hudobníkom je aj Vladiswar Nadishana, multiinštrumentalista, ktorý ovláda desiatky nástrojov, pričom mnohé z nich aj sám vytvoril. Do Bratislavy si prinesie okrem iných aj špecifický nástroj, ktorý sa volá hang a vznikol vo Švajčiarsku. Návštevníci festivalu budú môcť uvidieť a počuť aj množstvo ďalších zaujímavých interpretov – napríklad Amadrums Trio z Poľska, ktoré interpretuje súčasnú "vážnu" hudbu pre bicie nástroje, orchester Taiko Hungary z  Maďarska – jeho členovia hrajú na tradičné japonské bubny taiko, či Djakali Kone Band, v ktorom sa stretli hudobníci z africkej krajiny Burkina Faso, Španielska a Rakúska. Vystúpi aj jazzový klavirista Pavol Bodnár so skupinou a perkusionistom Eddym Portellom, či gamelanský orchester Gamelan Gong Kebyar a Batatimba

Na festivale sa návštevníci budú môcť aktívne zapojiť aj do rôznych hudobných, tanečných, či muzikoterapeutických workshopov a vyskúšať si pod vedením skúsených lektorov hru na rôzne bubny a perkusie. Okrem toho v priestoroch festivalu budú mať svoje stánky aj výrobcovia hudobných nástrojov, ale nájdete tu aj hudobnú literatúru a CDčka so súvisiacou tematikou, etno suveníry, či exotické občerstvenie. Vstupenky na podujatie sú v predaji exkluzívne na stránke Predpredaj.sk.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Matej Šálek, PR manažér podujatia. Viac na www.shiraz.sk/sk/festival a www.fb.com/PercussionFestivalBratislava.

Súvisiaci interpreti: Hossam Ramzy