Ďalším potvrdeným headlinerom nadchádzajúceho ročníka českého festivalu sa stalo švédske duo The Knife. Nositelia masiek a tvorcovia originálnych elektronických melódií s podmanivým spevom vyrážajú na turné prvýkrát po siedmich rokoch a zastavia sa aj v Ostrave. Vystúpenie na Colours bude ich českou premiérou.

Tajomní súrodenci Karin Dreijer Andersson a Olof Dreijer, teda The Knife, sú od svojho založenia v anonymite. Od začiatku kariéry totiž nosia masky. Po siedmich rokoch nečinnosti sa vydávajú na turné, aby spropagovali svoj nový album Shaking The Habitual, ktorý vydali práve včera. Nasledovníkom javiskovej šou Silent Shout od režiséra Andreasa Nilssona by tak malo byť fantastickejšie a temnejšie živé vystúpenie vytvorené výhradne ženským kolektívom scénografiek a choreografiek. 

Už od svojho vzniku (1999) sa snažia vyhýbať komerčnému biznisu, ktorý sa podľa nich vytvára z hudby. "Nebaví nás, keď sa všetci sústredia viac na ľudí a tváre, než na hudbu a súdia na základe toho, kto ako vyzerá a ako sa oblieka," odôvodňujú svoje masky. Anonymita taktiež súvisí aj s ich základným kapelovým princípom: rodová vyváženosť.


Provokujú aj v textoch, v ktorých poukazujú na falošnú morálku politikov, feminizmus, ekológiu, alebo vzťahovú vyprázdnenosť. Ku globálnym kultúrnym pop ikonám ponúkajú protiváhu vlastných vzorov: David Lynch, Aki Kaurismäki, Sonic Youth, Kate Bush, ale aj Siouxsie and the Banshees. 

Aj keď od turné v roku 2006 nekoncertovali vôbec, obaja sa venovali vlastným projektom: Karin vydala album pod menom Fever Ray, Olof vystupoval ako DJ ONI Ayhun, a potom obaja s dánskou divadelnou spoločnosťou Hotel Pro Forma, v spolupráci s Mt. Sims a Planningtorock, vytvorili operné predstavenie Tomorrow, In A Year na motívy Darwinovej štúdie O pôvode druhov. Nový, takmer stominutový opus Shaking The Habitual, potvrdzuje vieru v ich okultnú hravosť, pretože "nikdy nič nerobia napoly ani dvakrát a kompromis zostáva ich nepriateľom".



Informácie pre Hudba.sk poskytol Jiří Sedlák z ArtsMarketing.CZ

Foto: Facebook.com/theknifemusic

Súvisiaci interpreti: The Knife