Česká formácia Dva v sobotu 12. apríla v piešťanskom klube Žiwell odštartuje slovenskú časť Nipomo tour. Duo sa v rámci série koncertov, počas ktorej bude prezentovať svoj ostatný album Nipomo (2014), predstaví v siedmich slovenských mestách.

"Na koncertovanie sa tešíme, fanúšikovia budú z nového albumu počuť najmenej osem naskúšaných skladieb," uvádzajú členovia formácie Dva, manželia Bára a Jan Kratochvílovci, ktorí sa po tuzemskom turné vyberú do ďalších európskych krajín a dokonca aj do Spojených štátov amerických. "Je to kombinácia workoholismu a šťastia. Aby sa človek uživil hudbou, musí naozaj veľa pracovať, ale zároveň je to tá najzábavnejšia práca na svete. Niekedy máme pocit, že máme kapelu len preto, aby sme mohli cestovať," dodávajú s úsmevom.

Okrem nich sa na turné predstaví aj projekt Monikino Kino, ktorý uvidia slovenskí fanúšikovia v bratislavskej A4ke (15.4.) a v žilinskej Stanici (20.4.). V rámci koncertov chcú Dva otvoriť svoj jedinečný hudobný svet širokej verejnosti. Ako sami tvrdia, vo svojej tvorbe čerpajú inšpiráciu z estetiky kabaretu a cirkusu a jednotlivé príbehy popisujú vlastným vymysleným jazykom. "Nipomo je veselá a letná nahrávka, na ktorej sa číra radosť trochu vymkla kontrole. Dali sme jej preto podtitul Hoew te survik Winter (Ako prežiť zimu)," prezradili Dva o svojom treťom štúdiovom albume, ktorý je inšpirovaný ich cestou pozdĺž Tichého oceánu.

TIP: Pozrite si hravý videoklip českej formácie Dva, ktorý vytvorili deti

"Na albume je zašifrovaná správa mimozemšťanov, ktorí pristanú s tanierom za mestom Nipomo a odtiaľ potom zamaskovaní za turistov cestujú po celej Zemi a zbierajú informácie. Amerika sa im páči, pretože tamojšia rozľahlá pustá krajina im pripomína domov. Ešte doma sa naučili anglicky podľa simulátorov, ale majú silný mimozemský prízvuk. O Zemi sa dozvedajú, že ľudia sa najviac boja zimy, nudy a samoty. Spriatelili sa s mačkami. Tieto malé šelmy ľudia radi chovajú bez toho, aby vedeli o ich vedeckých schopnostiach a tajných plánoch o ceste na Mars," vysvetľujú Dva.

Dva sa na hudobnej scéne pohybujú od roku 2006. Debutový album Fonók vydali v roku 2008 a dostali zaňho nomináciu na cenu Anděl. V roku 2010 ponúkli fanúšikom druhý počin s názvom Hu, s ktorým už Anděla získali, a to v kategórii Alternatívna hudba. Dva používajú v skladbách vlastný, vymyslený jazyk, ich hudba je mimoriadne pestrá, nápaditá a hravá. Vďaka tomu ich tvorba funguje aj na svetových pódiách. V zahraničí sa do povedomia dostali najmä soundtrackom k úspešnej nezávislej hre Botanicula, ku ktorej nahrali soundtrack.


Termíny koncertov Nipomo CZ/SK tour:

9. 4. - Hradec Králové, Divadlo Drak (+Monikino Kino)
10. 4. - Olomouc, Divadlo hudby (+Monikino Kino)
11. 4. - Ostrava, Marley (+Monikino Kino)

slovenská časť turné:
12. 4. - Piešťany, Žiwell
15. 4. - Bratislava, A4 (+Monikino Kino)
16. 4. - Košice, Tabačka
17. 4. - Prešov, Christiania
18. 4. - Topolčany, Nástupiště 1-12
19. 4. - Trenčín, Klub Lúč
20. 4. - Žilina, Stanica (+Monikino Kino)

23. 4. - České Budějovice, Slávie
24. 4. - Bamberg, Kontakt festival
25. 4. - Břeclav, Piksla
26. 4. - Rožnov pod Radhoštěm, Vrah (+Monikino Kino)
27. 4. - Veselí nad Moravou, Zámecký park (+Monikino Kino)

Zdroj: SITA, PR, archív Hudba.sk
Foto: PR

Súvisiaci interpreti: DVA