Album Straka v hrsti skupiny Pražský výběr vychádza po tridsiatich rokoch v reedícii. Patrí dnes ku kultovým albumom československej rockovej histórie, vydavateľstvo Supraphon ho vydalo v rámci Jubilejnej edície 1982-2012.

Okolo Pražského výběru sa v ére ČSSR toho dialo viac než dosť - od zásahov príslušníkov VB na koncertoch až po zákazy vystupovania. Fanúšikovia si však poradili, v dobe zákazov sa pesničky legendárnej skupiny šírili medzi národom na magnetofonových kazetách.

Ani po tridsiatich rokoch nestratila ich hudba nič na svojej aktuálnosti. Album Straka v hrsti nahrala kapela v roku 1982, prvýkrát bol však vydaný až o šesť rokov neskôr, pretože kapela mala v tom čase zákaz vystupovania. Nájsť platňu s pohnutejším osudom je ťažké, nielen pre zadržané vydanie sa stala dokladom talentu hudobníkov tej doby, ktorého protikladom bol vtedajší režim, ktorý cenzoroval všetko nové, moderné či pokrokové.

Na reedícii albumu vychádza v remastrovanej podobe všetkých jedenásť skladieb z pôvodnej nahrávky: Hrabě XNa václavském VáclavákuStraka v hrstiPražákům je hejMůj koníčekBangabasavaS.O.S.ZubatáTango RopotámoProč jen já a Nádraží. Album nahrala kapela v zložení Michael Kocáb (spev, klávesy), Michal Pavlíček (gitara, spev), Vilém Čok (basová gitara, spev), Jiří Hrubeš (bicie) a Jiří Tomek (vokály).

Pražský výběr - Straka v hrsti

Biografia

Rockovú formáciu Pražský výběr založil spevák, skladateľ a hráč na klávesových nástrojoch Michael Kocáb (1954) v roku 1975. V prvom období skupiny dochádzalo k častým personálnym zmenám. V roku 1978 vydali prvú LP platňu Žízeň. Po vydaní tejto platne došlo k prerušeniu činnosti skupiny, ktorá pokračovala od roku 1980. V tom roku prišli do kapely dvaja výborní muzikanti Michal Pavlíček a Vilém Čok.

V roku 1982 nahrali album Straka v hrsti, skladby z neho boli o rok neskôr použité v rovnomennom filme Juraja Herza. Po koncerte v Hradci Králové v januári 1983 však bola skupine zakázaná činnosť a na koncertom pódiu sa objavili až v roku 1987. V tom istom roku vyšiel ich album Výběr, album Straka v hrsti sa na trh oficiálne dostal o rok neskôr pod eponymným názvom, pričom nápis "Straka v hrsti" sa nachádzal len na bočnej strane obalu. Rovnako aj Herzov film skončil na pár rokov v trezore a oficiálne bol uvedený až v roku 1988.

Na začiatku roka 1989 začali natáčať film Pražákům těm je hej, ktorý bol dokumentom o histórii skupiny. Bol dokončený až po novembri 1989. Po nežnej revolúcii bol Kocáb poslancom federálneho parlamentu a predsedom parlamentnej komisie pre dohľad nad odsunom sovietskych vojsk z Československa a jedným z hlavných iniciátorov odchodu. Keď 27. júna 1991 odišiel z Československa posledný sovietsky vojak, k tejto udalosti usporiadal Pražský výběr sériu koncertov pod názvom Adieu C.A. (Zbohom sovietskej armáde). Na záverečnom koncerte bol Václav Havel a ako hosť vystúpil legendárny Frank Zappa.

Pražský výběr po revolúcii vydal ďalšie albumy štúdiovku Běr (1997), remixový album Tango Ropotámo (1998) či výberovku Habaděj (2004). V roku 2007 vyšiel album Vymlácený rockový palice, ktorý vydal Michael Kocáb už pod názvom Pražský výběr II.

Zdroj: TASR, pm
Foto: Prazskyvyber.com

Súvisiaci interpreti: Pražský výběr