Dámsky dychový súbor Kalabis Quintet nazbieral za viac než dvanásť rokov svojej existencie radu významných cien a včera sa k nim pridala ďalšia.

Cena ČSHK sa odovzdáva od roku 1981 za najhodnotnejšie výkony v oblasti komornej hudby súborom, ktorých členom nie je v priemere viac než 35 rokov. Súčasťou ceny je grafický list od českej maliarky a grafičky Mily Fürstovej, finančná odmena, a koncert. Pokial si chcete laureátky vypočuť, poznamenajte si 18. januára 2025, Sál Martinů, Praha.

"Ďakujeme Českému spolku pre komornú hudbu za túto jedinečnú cenu, nesmierne si to vážime a srdečne ďakujeme. Táto cena je pre nás podporou a motiváciou do ďalších rokov. Je to taktiež ale veľkým zadostiučinením za uplynulých dvanásť rokov čo spolu vystupujeme. Prináša nám radosť nie len spoločná práca ale aj veľké priateľstvo," hovoria členky Kalabis Quintet.

"Mladý dychový kvintet patrí už medzi renomované súbory, o čom hovoria úspechy na koncertoch a súťažiach doma aj v zahraničí. Je na mieste vyjadriť tu úprimný obdiv nad vysokou kvalitou prevedenia skladieb. S veľkou dávkou úcty je potrebné tiež poukázať na intrepretáciu Divertimenta pre dychový kvintet Viktora Kalabisa," povedal o súbore prof. MgA.Mgr Jiří Bezděk Ph.D.

"Vypočuť si Kalabis Quintet v čistej a vykreslenej akustike kostola sv. Maximiliána (Hukvaldy) bol mimoriadny zážitok. Vďaka dobrým akustickým podmienkam vynikla zvuková krása všetkých nástrojov a jednotlivých skladieb.Sú koncerty, ktoré si člověk vypočuje a potom sú tie, ktoré člověk prežije," myslí si Mgr. Milan Bátor Ph.D.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Denisa Beňovská.