Keď v roku 2011 vydala Rihanna jeden zo svojich najväčších hitov We Found Love, každý sa pýtal, kto je Calvin Harris. Dovtedy pomerne neznámy dídžej a producent sa aj vďaka tomuto hitu rýchlo zaradil medzi najžiadanejšie mená elektronickej hudby. Dnes má na konte už šesť štúdiových albumov. Svoje najväčšie hity zahrá už o pár dní aj v Budapešti na Sziget festivale.

Calvin Harris patrí už viac než dekádu medzi najúspešnejších dídžejov a producentov na svete. Škótsky hudobník je síce sám aj spevákom, no najväčší úspech mu priniesli skladby, ktoré vytvoril pre popové speváčky ako Rihanna, Dua Lipa, Ellie Goulding či Katy Perry.

Dnes má na konte okrem množstva hitov pre svetové hviezdy aj šesť štúdiových albumov svojej tvorby, pričom ten najnovší Funk Wav Bounces Vol. 2 vydal len pred pár dňami (5.8.). Ako je jasné už z názvu, ide o pokračovanie rovnomennej štúdiovky Vol. 1, ktorá vyšla pred piatimi rokmi. Novinky Calvin Harris určite zahrá aj na hlavnom pódiu festivalu Sziget, ktorý roztancuje už v sobotu (13.8.). Posledné lístky na festival sú stále v predaji, no s ich kúpou by ste určite nemali čakať na poslednú chvíľu.


Osvedčená spolupráca

Harris na svoj nový album nahral 14 skladieb, ktoré opäť ponúkajú bohatú paletu hostí od Justina Timberlakea, Pharella Williamsa či rapera Bustu Rhymesa až po speváčky Halsey a Normani. Čerešničkou na torte v tomto prípade zrejme mala byť skladba Potion, ktorú Calvin nahral s aktuálne najúspešnejšou popovou speváčkou Dua Lipou. S tou nahrali spoločnú skladbu One Kiss už v roku 2018, kedy popularita britskej interpretky bola len na vzostupe a dodnes táto pieseň patrí medzi najväčšie hity oboch hudobníkov. 

Hoci dvojica stavila na to, čo pred rokmi zafungovalo na výbornú, teraz ich spoločná skladba neuspela tak, ako si zrejme obaja predstavovali. Skladba ešte neprekročila ani 30 miliónov prezretí, pričom jej videoklip bol vydaný ešte v máji tohto roku. O nič lepšie sa skladbe nedarilo ani v hudobných rebríčkoch, kde to v USA či vo Veľkej Británii nedotiahla ani do Top 20.


Niežeby skladba, v ktorej hosťuje aj Young Thug, bola zlá, je však iná než to, čo môžeme bežne počuť z komerčných rádií. Dua Lipa ani Calvin Harris však už nepotrebujú za každú cenu produkovať prvoplánový hit. Obaja už majú dostatočne širokú základnú fanúšikov a môžu si viac menej robiť, čo chcú - aspoň kým sa im stále darí spolu s "umeleckejšou" tvorbou produkovať aj mainstreamové hity. 

To v konečnom dôsledku obaja dokazujú aj na svojich koncertoch. Dua Lipa aktuálne exceluje na svojom megalomanskom turné k albumu Future Nostalgia, ktorým v úvode leta zabodovala aj v Bratislave. Ak ste jej vystúpenie nestihli, tak posledný európsky koncert tohto leta ju čaká tiež na maďarskom Szigete už túto stredu (10.8.). Toto vystúpenie pre ňu určite nebude len koncertom do počtu, nakoľko už v roku 2018 na Sziget prilákala 75-tisíc ľudí a dodnes ide o jeden z najväčších koncertov jej kariéry.

Spojenie s Halsey, Timberlakeom a Pharrellom

Rodák zo Škótska si je zrejme vedomý toho, že sa od neho očakáva vydanie aspoň jedného globálneho hitu, ktorý by propagáciu jeho nového albumu podporil aj bez väčšej námahy. Atribúty na to spĺňa napríklad skladba Stay With Me, ktorú Harris vydal ako tretí singel zo svojho nového albumu.

Ani doslova hviezdne spojenie s trojicou Justin Timberlake, Pharrell Williams a Halsey však zatiaľ nesplnilo očakávania veľkého hitu. Aspoň čo sa týka počtu pozretí videoklipu na Youtube, kde však už ani hviezdy ako Taylor Swift či Adele nedosahujú také čísla ako v minulej dekáde. Rolu Youtube totiž čoraz viac preberajú streamovacie služby. Stay With Me je v každom prípade veľmi chytľavou a pomerne jednoduchou skladbou, ktorej melódia a refrén vám v hlave zostanú už po prvom vypočutí.


Štvrtým a zatiaľ posledným singlom, ktorý Harris z nového albumu vydal, je nahrávka New To You, kde mu vypomáha sexy spojenie speváčok Normani a Tinashe spolu s raperom Offsetom. Či bolo vydanie tejto skladby plánované z marketingového hľadiska aj v prípade, že by predošlé single vzbudili väčšiu pozornosť, zrejme nikdy nezistíme. No práve vďaka tomu môže táto pieseň vyniknúť oveľa viac. 

Calvin Harris je producent, ktorý neustále potvrdzuje, že dokáže vkusne spájať rôzne zvuky a hudobníkov. Jeho nový album je toho skvelým zrkadlom. Ak si ho pustíte celý, zistíte, že jednotlivé skladby spolu fungujú ako puzzle. Ak si ich pustíte samostatne, budú zase skvelým podmazom k tomu, aby vaše posledné letné týždne boli naplnené bezstarostnosťou a pozitívnou energiou. A to je v dnešnom negatívne nastavenom svete viac než dobrým dôvodom na to, aby ste albumu dali šancu.


Autor: Dušan Marko

Súvisiaci interpreti: Calvin Harris