Za prvých deväť mesiacov roka 2023 sa predaj vinylov vo Veľkej Británii zvýšil medziročne takmer o 15 percent. Zozbierané štatistiky hovoria o takmer 4 miliónoch (3 952 262) predaných LP platní, pričom na vrchole rebríčka kraľuje Lana Del Rey s titulom Did you know that there's a tunnel under Ocean Blvd, z ktorého sa na britskom trhu doposiaľ predalo 34-tisíc kusov.

Za ňou nasleduje Speak Now (Taylor's Version) od Taylor Swift s 29 649 predanými LP platňami v treťom štvrťroku. Na treťom mieste sú Blur s deviatym štúdiovým albumom The Ballad Of Darren s počtom 26 894 predaných kópií. Veľmi rýchlo sa na nich doťahuje Kylie Minogue s nahrávkou Tension, ktorá vyšla iba minulý mesiac a už sa z nej stihlo predať 19 160 vinylových platní.

Nasledujú albumy Guts od Olivie Rodrigo, ďalej kolekcia Wham! The Singles: Echoes From The Edge Of Heaven a Lewis Capaldi s platňou Broken By Desire To Be Heavenly Sent. O slovo sa hlási aj čerstvá novinka Eda Sheerena Autumn Varations, ktorá sa aktuálne umiestnila na vrchole oficiálneho rebríčka vinylov za ostatných 7 dní.

Karty môžu v poslednom kvartáli výrazne zamiešať aj ďalšie očakávané albumy. The Rolling Stones vydajú 20. októbra album Hackney Diamonds, skupina Take That ponúkne album This Life a Taylor Swift pripravuje reedíciu svojho najpopovejšieho albumu 1989 (Taylor's Version). Očakáva sa preto, že medziročné číslo nárastu predaja vinylov ešte porastie.

Prečítajte si tiež: Lana Del Rey je jednou z najfascinujúcejších skladateliek súčasnosti. Dokazuje to nevyspytateľným deviatym albumom

Text: Hudba.sk (zdroj: Nme.com)