Závislosť na sociálnych sieťach je obľúbenou témou mladej generácie spevákov a raperov. Oni sami sú síce tiež súčasťou virtuálneho marketingového "ekosystému" a ich kariéry by bez možnosti priameho spojenia s fanúšikmi určite vyzerali inak, no zároveň si uvedomujú škodlivé dopady tejto "paralelnej reality" na kvalitu života a medziľudských vzťahov.

Majk Spirit sa tomuto problému prvýkrát venoval už na albume Y (2015), konkrétne v skladbe Zamotaný, ktorá dostala vydarený vizuál vďaka súťaži o najlepší fanúšikovský klip. Zdá sa však, že mu to nestačilo, keďže k téme nezdravého lipnutia na sociálnych sieťach sa po troch rokoch vrátil opäť v skladbe Impresie z nového albumu Nie som tu náhodou (2018). "Vidíš len čo ti ukáže, každý chce iba to uznanie. Od známych nám to už nestačí, chceme sa ľúbiť, aj cudzím - stovkám, tisícom, kľudne miliónom. V intímnom vzťahom s iPhonom, zdieľajú sa iba highlighty, kde všetci klamú, klam aj ty," rapuje 34-ročný Michal Dušička.

Niektoré myšlienky síce recykluje, no celkovo tému poňal o niečo osobnejšie a z trochu iného uhla pohľadu ako v roku 2015. "Lajky" a s nimi spojené pocity instantného šťastia prirovnáva k rôznym drogám a v refréne poukazuje na tichú domácnosť "závislákov", ktorí sa viac venujú svojím smartfónom ako sebe navzájom. Videoklip k novinke zatiaľ neponúkol, no aj generické lyric video má za necelý mesiac 350-tisíc prehratí, čo je jednoznačne najviac spomedzi "neklipových" piesní z jeho albumovej novinky. Téma najväčšej drogy súčasnosti teda jeho fanúšikov zjavne ešte neomrzela a opäť sa stretla s veľkým úspechom.


Rapový text úplne inak

Okrem fanúšikov Majka Spirita oslovila skladba Impresie aj Dominiku Mirgovú, čo v jej prípade nie je prekvapením. Ako mladá mamička totiž sama na svojich sociálnych sieťach pomerne často rieši otázku toho, čo je len pekné pozlátko na Instagrame a čo realita. Rozhodla sa preto nahrať vlastnú coververziu, a dokonca rapera predbehla s natočením videa. Určite ho však nemožno porovnávať s oficiálnymi videoklipmi - speváčka v ňom spieva skladbu sama v tme, pričom jej tvár je symbolicky osvetlená len svetlom z mobilu (z ktorého pravdepodobne číta text :-P).

Zaujímavejšie než video je ale samotné hudobné prevedenie, keďže 27-ročná Trnavčanka sa (našťastie) nepokúša o rap a skladbe namiesto toho dodala novú emóciu svojím spevom. Sprevádzajú ju pritom len tóny klavíra, podfarbené nenápadnými sláčikmi. V tomto prípade sa však ukázalo, že menej môže byť viac. Jej verzia síce trvá len dve a pol minúty (poslednú, najrýchlejšie rapovanú slohu vynechala) a nie je to nič, čo by sme ešte nepočuli, no spojenie úspornej emotívnej hudby s textom, s ktorým sa interpretka evidentne plne stotožnila, funguje až prekvapivo dobre.

Svedčia o tom aj ohlasy na Dominikinu coververziu. Hoci nejde o oficiálny singel, za päť dní od zverejnenia má skladba Impresie v jej podaní už viac ako 100-tisíc pozretí a množstvo pozitívnych reakcií. Vďaka tomu sa tento skromný nízkonákladový počin dokonca dostal medzi desiatku najsledovanejších videí v slovenskom rebríčku Youtube Trending. Takéto "impresie" speváčku určite tešia a spokojný môže byť aj samotný autor skladby, ktorej odkaz sa tak dostal k ešte širšiemu publiku.


"Najosobnejší" nový album vydá už tento rok

Dominika Mirgová vlani viackrát avizovala, že v roku 2019 sa jej priaznivci dočkajú jej štvrtého štúdiového albumu s názvom Toto som ja. Ten by mal byť tým najosobnejším, čo doposiaľ vydala. "Zmenila som sa. Ja to beriem ako pozitívnu vec v mojom živote. Nemusela som si ani zvykať, pretože sa mi to páči. Všetko to budete môcť cítiť, počuť a vidieť v mojej novej tvorbe, za ktorú každý deň ďakujem. Po jedenástich rokoch vyplnila to nemé prázdno... Konečne ma hudba napĺňa, je REAL. Občas sa pýtam, prečo až teraz... No všetko má svoj význam a zmysel!" vyznala sa speváčka vo svojom silvestrovskom statuse.

Jej aktuálny singel, a najmä videoklip Noc patrí nám s raperom Adissom, ktorý zverejnila začiatkom decembra, však zrejme nie je tým, čo si väčšina poslucháčov pri takýchto slovách predstavuje. Video má síce za mesiac takmer pol milióna prehratí, no stretlo sa aj s kritickými reakciami niektorých fanúšikov. Tým sa nepáči, že Dominika v klipe pôsobí "príliš lacno". Niektorí jej dokonca radili, aby sa zamyslela nad tým, čo robí, nakoľko už je matkou.

Speváčka tieto tvrdenia zobrala s chladnou hlavou a obraňovala sa tým, že to patrí k šoubiznisu a aj iné speváčky, ktoré majú rodiny, sa v klipoch prezentujú provokatívnejším výzorom či tancom. Ak však výstrednosť v klipoch považuje za istú formu herectva a nevyhnutnej pózy, načo hovoriť o tom, aká je jej nová tvorba "REAL"? Podobné vyjadrenia u populárnych spevákov nie sú ničím novým - každý predsa tvrdí, že nový album reflektuje zásadnú zmenu a je ten najskutočnejší, najlepší a najosobnejší... No mnohokrát sú to len marketingové frázy. Takže sa nechajme prekvapiť, aká časť novej tvorby bude v jej prípade "realita" a čo robí len pre "impresie".


Autori: Dušan Marko, Patrik Marflák
Foto: Facebook.com/MajkSpirit / Facebook.com/www.mirgovadominika.sk (koláž Hudba.sk)