Po vynechanom minulotýždňovom vydaní je tu kopec novej hudby, no najväčšiu pozornosť na začiatku apríla pútajú jednoznačne domáci promotéri, ktorí ohlásili niekoľko svetových mien. Wilsonic potvrdil Underworld a dnes aj Trentemøllera, do Bratislavy príde aj Armin van Buuren, a určite nielen českých fanúšikov potešila správa, že The Knife prídu do Ostravy.

Skôr potvrdeným menám sme samozrejme venovali samostatné články, takže ak vám tieto informácie náhodou ušli, klikajte: Underworld na Wilsonicu / Armin van Buuren na Zlatých pieskoch / The Knife na Colours of Ostrava.

Aprílové dobré správy od promotérov však nekončia. Wilsonic len pred necelou hodinkou potvrdil ďalšieho headlinera - jeho rodné meno je Anders a priezvisko, ktoré pozná celý elektronický svet (snáď aj vrátane fanúšikov Armina), Trentemøller. Dánsky producent a multiinštrumentalista patrí k priekopníkom progresívneho housu a minimalu, ale meno si spravil aj na poli downtempa a ambientu.

Krédo Wilsonicu - reflecting future - napĺňa ako umelec, ktorý sa nebojí riskovať, nachádzať inšpiráciu na netradičných miestach a na každom albume prísť s úplne novým zvukom. Jeho tretia štúdiovka je už komplet hotová, na jej vydanie si však treba ešte zopár mesiacov počkať, vyjde totiž až na jeseň. Wilsonic bude - podľa vyhlásenia z oficiálnej stránky Trentemøllera - "jedným zo starostlivo vybraných európskych festivalov", na ktorom okrem osvedčených klasík poprvýkrát odznejú aj skladby z nadchádzajúceho albumu.


Trentemøller v minulosti vystupoval aj na britskom festivale Glastonbury, nemeckom Melt! či holandskom Lowlands. Na festivale Roskilde v rodnom Dánsku si ho ako headlinera prišlo vypočuť viac ako 50-tisíc ľudí. Okrem dvoch štúdiových albumov – debutu The Last Resort (2006) a Into The Great Wide Yonder (2010) má na konte sedem kompilácií. Ako remixér spolupracoval s hviezdami ako Depeche Mode, David Lynch, Efterkland alebo Röyksopp. Jeho remix skladby No You Girls od kapely Franz Ferdinand z roku 2009 bol nominovaný na hudobnú cenu Grammy. Poslucháči BBC Radio 1 zvolili Trentemøllerov Essential Mix za najlepší z celého roka 2006. Viac dôkazov o tom, že sa máme na čo tešiť, snáď nie je treba. (pm, zdroj: Wilsonic)


Hudobné novinky

Škandinávcami odštartujeme aj hudobné novinky, pretože The Knife, okrem toho, že vystúpia na Colours, vydali pred pár dňami nový album Shaking the Habitual. Súrodenci Karin Dreijer Andersson a Olof Dreijer k nemu v pondelok zverejnili aj krátky "lynchovský" film s názvom The Interview. Nejde o obyčajné interview, v pozadí zaujímavého rozprávania o novinke, ktorá je ich prvým albumom od roku 2006, sú hudobné ochutnávky albumu - hororový ambient, nervózne beaty nových skladieb a nechýbajú ani ukážky so spevom. To všetko dotvárajú obrazy natočené roztrasenou kamerou. Fanúšikovia sa vo videu okrem iného dozvedia, aký význam má pre jednu z ikon švédskej elektroniky nosenie masiek. (pm)


Berlínska všestranná producentka, dídžejka a manažérka vydavateľstva BPitch Control Records Ellen Allien vydala rozmanitý album s prozaickým názvom Where The Wind Blows. Myšlienkou pestrej kompilácie je predstaviť zatiaľ nevydané single nielen známych predstaviteľov vydavateľstva, ale aj nových producentov a načrtnúť budúcnosť elektronickej hudby. Na albume nájdete spolu 21 trackov. Svoju tvorbu odprezentovali okrem samotnej Ellen Allien aj slávny nemecký inovátor Apparat, ViadrinaDillon & Telefon Tel Aviv, Amirali, Knox, Mr. Statik a ďalší. Kompletný tracklist a krátke ukážky nájdete na Soundcloude labelu. (dt)


Emika koncom minulého týždňa zverejnila nový singel a videoklip Searching. Ide o doposiaľ najpopovejší autorský počin hudobníčky, ktorá je známa najmä experimentovaním so žánrami ako dubstep, techno či ambient. Skladba vyjde v júni na nasledovníkovi úspešného eponymného debutu spred dvoch rokov, ktorý vyšiel na labeli Ninja Tune. Nový album nazvala Dva, čím pripomína svoje české korene. Jednu z nových skladieb Wicked Game, ktorá je coverom najznámejšieho hitu rockera Chrisa Isaaka, ponúkla hudobníčka už v marci na voľné stiahnutie na svojom webe. Ďalšie podrobnosti a tracklist nájdete aj TU. (pm, dt)


V pondelok 8. apríla zverejnili nový singel "nováčikovia" TNGHT. Kanadsko-škótske duo, ktoré tvoria producenti Lunice a Hudson Mohawke, je na elektronicko-trapovej scéne pomerne krátko, ale určite ani jedného z dvojice nemôžeme považovať za začiatočníka. Meno si spravili hneď debutovým EP, ktoré vyšlo v lete menulého roku. Odvtedy sme sa konečne dočkali novej skladby, ktorú odpremieroval Zane Lowe na BBC Radiu 1. Má názov Acrylics a môžete si ju zakúpiť na iTunes alebo vypočuť na Soundcloude. Snáď je tento nový "banger" v zbierke vydavateľstva Warp, pri ktorom si zrejme prídu na svoje aj fanúšikovia gabberu z 90. rokov, predzvesťou nového EP. (mš)


Za kvalitnou hudbou niekedy netreba cestovať do zahraničia, dôkazom je aj mnoho slovenských producentov, ktorí produkujú a vydávajú svoje nahrávky na zahraničných i domácich labeloch. Nové EP Gave His Life prinesie tri rovnomenné tracky, z toho dva remixy. Vydarená spolupráca českého producenta Tomáša Baláža a.k.a. Atomic Electrolab a slovenských remixérov Overhaula a Huca vyjde už čoskoro na domácom labeli Sajgon Records. Track v ich remixe prinesie príjemnú a tanečnú energiu, ktorej dodali soulovú príchuť vokály Anthonyho Poteata. (ml)

Atomic Electrolab - Gave his life (Overhaul ft. Huco rmx)

Na domácej scéne ešte ostaneme. Pod značkou dubstep.sk vyšla nedávno prémiová free kompilácia starostlivo vybraných trackov s názvom Dubstep EP001. Prispeli naň producenti Marino69, ktorého skladba Mind Tuning so zasneným vokálom speváčky Abigail do bodky spĺňa to, čo sa od názvu očakáva. Ambientný úvod skladby Infinity Squared od poľského producenta menom Blackleg naladí na nekonečnú prechádzku mestskými ulicami. Všetky dubheadz zaručene rozhýbe skladba Stuxnet, pod ktorú sa so svojím klasickým rukopisom podpísal Miretz. Na záver sa pripravte na halucinogénny výlet v skladbe Muchomurka, ktorú spolu namiešali Influenza a Jazzcause. Priamy link na stiahnutie zdarma (pm)

Ďalšiu ukážku z nadchádzajúceho albumu zverejnili Mount Kimbie. Londýnska dvojica sharovala pesničku Blood and Form cez svoje sociálne kanály, ktoré samozrejme podporilo aj vydavateľstvo Warp, kde druhé LP vyjde. Skladba nám poodkrýva zvuk albumu Cold Spring Fault Less Youth, ktorý je výrazne iný než prvotina Crookes & Lovers. Kai a Dom si dovolili experimentovať ešte o niečo viac a celé to podškrtli naozaj "divnými" zvukmi a dokonca spevom. Na tento inovatívny album budeme čakať do 27. mája. (mš)


Zástupca vydavateľstva Tri Angle Records, Chris Dexter alias oOoOO, vydá svoj nový album Without Your Love na novom labeli Nihjgt Feelings. Pilotný singel Stay Here je miernym odklonom od typickej witch house / darkwave produkcie hudobníka pôsobiaceho v San Franciscu. Skladba má dynamický hip-hopový beat, atmosférou nasiaknuté syntetizátory síce zostávajú, no osviežením sú "popové" prvky - či už v melancholickom speve, ktorým prispela aj M.L., alebo v gitarovej linke a prekvapujúco pozitívnom outre. Ak ste o oOoOO ešte nepočuli, je najvyšší čas ho spoznať. (pm)


Veterán elektronickej hudby Carl Cox 8. apríla vydal druhú časť slávnej kompilácie Pure Intec. Prvá časť vyšla pred deviatimi rokmi a mala vtedy veľký úspech. Pure Intec Two pozostáva z dvoch CD. Na prvom nájdete remixy z jeho posledného albumu All Roads Lead to The Dancefloor, o ktoré sa postarali DJi ako Loco Dice, Sharam a Nicole Moudaber. Druhú časť kompilácie zostavil producent Jon Rundell a nájdete na nej tracky od Carla Lia, Bena Simsa, Marca Baileyho a ďalších. Nahrávka vyjde digitálne, ale aj na USB disku, ktorý sa bude pravidelne updatovať a kde okrem nej nájdete aj pravidelné hudobné novinky od Carla Coxa. Nižšie si pozrite trailer k albumu. (dt)

Okrem Pure Intec sa fanúšikovia britskej (a zároveň aj detroitskej) legendy môžu už teraz tešiť aj na ďalší výnimočný release. Začiatkom júna totiž v rámci série Masterpiece slávneho londýnskeho klubu a labelu Ministry of Sound vyjde na 3xCD trojica mixovaných setov Carla Coxa - jeden s hudbou, ktorá ho inšpirovala, druhý s trackmi, ktoré teraz hráva, a tretí s novinkami z jeho vlastnej produkcie. Tracklist zatiaľ nie je známy. (pm)


Ikona britskej deehouseovej scény Jamie Odell a.k.a. Jimpster sa vracia po siedmych rokoch s novým albumom. Zakladateľ londýnskeho labelu Freerange Records po dlhšom čase vydá Porchlight & Rockingchairs LP, na ktorom nájdete celkom dvanásť trackov. Inšpiráciu producent nachádzal na svojich cestách po svete, kde sa počas ostatných rokov venoval najmä hraniu na párty. Na release spolupracoval so švédskym spevákom menom Jonatanom Bäckelie. Z nového albumu je na svete aj čerstvé video k tracku Rollergirl, o ktoré sa postarala režisérka Abbie Stephens. Poteší aj fakt, že na release party sa môžeme tešiť aj na Slovensku, konkrétne 31. mája, kedy ho príde odprezentovať aj do Bratislavy. Nový album si budete môcť podpísať priamo od Jimpstera v Nu Spirit Clube počas známej klubovej noci MIE. (ml)


Mix na tento týždeň nájdete na konci článku, no jeden, ktorý bude rozhodne stáť za pozornosť, sa v nedeľu (tak ako každý týždeň) objaví aj na stránke BBC Radia 1. O nový Essential Mix sa postará Mala z Digital Mystikz, a to je jednoznačne dôvod na zvýšenú pozornosť. Priekopník dubstepu, ktorý skutočne vychádza z dubu, ponúkne dvojhodinový set svojho originálneho soundu, v ktorom nebudú chýbať ani exkluzívne tracky z jeho domovských značiek DMZ a Deep Medi. Essential Mix v podaní tejto legendy nájdete na stránke BBC v sobotu 13. apríla, naživo si Malu vychutnáme na tohtoročnom Wilsonicu. (pm)

Britský producent Chris Woodward produkuje v rôznych žánroch ako house, downtempo alebo tech-house. Jeho releasy nájdete prevažne na labeli Buzzin 'Fly Records, no jeho Soundcloud sa oplatí sledovať aj kvôli trackom, ktoré sa možno vydania nikdy nedočkajú, a producent ich ponúkne fanúšikom na bezplatné stiahnutie. Najnovším príkladom je track Village Vanguard, ktorý vznikol v spolupráci s Alexom Santosom a o remix sa postaral Kev Obrien. Je však k dispozícii len na obmedzenú dobu, pokiaľ sa niekto s producentov nerozhodne inak. Ak aj vy milujete uk garage-ové groovy, tak neváhajte, stiahnuť sa dá priamo z prehrávača. (ml)

Chris Woodward & Alex Santos - Village Vanguard (Kev Obrien's Locked in the Garridge remix)

Hudobne nevyspytateľný a aj po rokoch na scéne stále veľmi tajomný producent Zomby (až natoľko utajený, že nechodí na dohodnuté akcie, ale robí výnimočnú hudbu, takže mu odpúšťame) vydá na značke 4AD nový, zatiaľ nepomenovaný album. Táto informácia je známa už od minulého roka, kedy šéf labelu Simon Halliday uviedol, že Zomby na ňom pracuje v New Yorku a nikam sa neponáhľa. Taktiež prezradil, že niektoré skladby na novinke znejú nežne a melodicky, hoci niektoré z ukážok potvrdili, že na svoje si prídu aj fanúšikovia jeho predošlej tvorby inšpirovanej junglom, raveom, grimeom a dubstepom. Hallidayove slová o nežnom Zombym potvrdzuje čerstvo zverejnená novinka s videom - W I T H  L O V E. Album by sa mohol dostať k fanúšikom už v lete. (pm)


Drum&bassový producent Eavesdrop vydal nedávno na značke Loop debutový album Pins & Needles. Na niektorých z dvanástich trackov sa podieľali vokalisti Keshia, Soulyric (Willie C), Tali, J Dubs Benson. Singel Clear Water z nového albumu ponúka talentovaný producent na voľné stiahnutie. Vypočujte si jeho ďalší track What Do They Know, v ktorej hosťuje spomínaná Tali. Známa a na drum&bassovej scéne veľmi populárna vokalistka v ňom dokazuje, že je stále vo forme. (dt)


Brightonský rodák Lorca pripravil nové EP Have I Told You, pre ktoré dokonca vytvoril emotívne video k rovnomennému tracku. Vizuálny kúsok kaleidoskopicky zobrazuje panorámu mesta striedajúcu sa s elektrizujúcimi objektmi. Takéto video by ho pokojne mohlo na pozadí sprevádzať aj pri živých vystúpeniach, no prídete si určite na svoje aj na obrazovke počítača. EP Have I Told You obsahuje štyri tracky a je k dispozícii od začiatku mesiaca na vinyle. Digitálne vychádza 15. apríla cez label 2020 Midnight Visions. (ml)


Vydavateľstvo Blu Mar Ten Music vydáva v apríli okrem iného aj čerstvé novinky ruského producenta menom Nick Queensway. Konkrétne ide o tracky RunHealing. Ak máte chuť na poriadnu dávku deep drum&bassu sprevádzaného vokálmi, vypočujte si ukážky oboch skladieb, ktoré oficiálne vyšli 8. apríla. (dt)

Queensway - Run / Healing

Nové EP si na svoje konto pripíše aj drum&bassové duo z Nového Zélandu The Upbeats (Jeremy Glenn & Dylan Jones). Novinku, ktorá nesie názov Alone, vydá vydavateľstvo Vision Recordings 15. apríla. Na Beatporte je však k dispozícii skôr - už od 1. apríla. Na EPčku nájdete skaldby Alone, Beyond RealityClamber. Vokály k skladbe Alone naspievala speváčka Tasha Baxter. Na tracku Clamber, ktorý je navyše k dispozícii na stiahnutie, vytvorilo duo spoločne so známou holandskou partičkou Noisia. O remix skladby Alone sa postaralo zoskupenie Fourward. Pozrite si oficiálny videoklip k titulnej skladbe. Mimochodom, The Upbeats predstavia novinku aj na Slovensku - už 20. apríla na oslave 15 rokov od založenia prestížneho vydavateľstva Virus Recordings, na ktorej vystúpia aj drum&bassoví velikáni Ed Rush & Optical. (dt, pm)


Kam na párty?

V Nu Spirit Clube vystúpi v piatok (12.4.) na pravidelnej Leporelo_FM Party holandská dídžejka, producentka a vokalistka v jednej osobe - Zoe Xenia. Hudobníčka svoju kariéru začala ako speváčka a skladateľka, no postupne nechala inšpirovať elektronickou hudbou, hlavne house music. Svoj hlas v nej používa nielen na klasický spev, ale najmä ako nástroj. Jej hudba vychádza na rešpektovaných značkách ako Bass Culture, Kling Klong, Connaisseur alebo legendárnej housovej značke Plastic City, kde jej koncom roka 2012 vyšiel oceňovaný debut Heartbeat. Ďalším vzácnym hosťom piatkovej Leporelo_FM Party bude slovenské duo PLUSplus, ktoré pravidelne hráva po rôznych krajinách v Európe a v piatok to bude v bratislavskom Nu Spirit Clube ich premiéra. Za Leporelo_FM zahrajú v piatok všetci traja členovia crew – Milos, Skank a aj Baltazar. (pm, zdroj: Nuspirit.sk)

Ak máte chuť na niečo rýchlejšie a tvrdšie, zavítajte v piatok na ďalšiu z pravidelných nocí DNB.sk presentz v Subclube. Maďarský DJ a producent Mindscape tam predstaví čerstvo vydaný album Martian Chronicles, ktorí vychvaľujú top svetoví dídžeji ako Marky, Bailey, Rockwell či dokonca Laurent Garnier. Lineup posilnia dvaja domáci hostia – DJi Byto a Piatok z Partizánskeho a rezidenti akcií dnb.sk Huspi a Matis. (pm, zdroj: Subclub.sk)

A4ka v sobotu (13.4.) v spolupráci s Rakúskym kultúrnym fórom pozýva na koncert Elektro Guzzi, ktorí sú jednou z veľkých nádejí rakúskej hudobnej scény. Dokázali to aj na slovenských festivaloch NEXT 2010 a Wilsonic 2012, kde ich vystúpenia patrili k najväčším prekvapeniam a vrcholom. Trojica hudobníkov pozostávajúca z Bernharda Hammera (gitara), Jakoba Schneidewinda (basová gitara) a Bernharda Breuera (bicie) označuje samých seba ako "techno-tanečnú formáciu", ktorá sa upísala tvorbe a prezentácii avantgardnej elektronickej hudby. Aprílové turné odštartujú v Berlíne a ak ste ich ešte nevideli, nenechajte si ujsť tretiu šancu v Bratislave, prvýkrát na samostatnom koncerte. Odporúčame! (pm, zdroj: A4.sk)

+TIP na nedeľu: IAMX chystá plnokrvný audio-vizuálny útok na Bratislavu

Mix na tento týždeň

Kanadský dídžej a producent Jay Tripwire sa postaral o aktuálny prierez klubovým soundom, ktorý namiešal až v ďalekom Tokiu pre DJ Mag. Od rytmického housu vás počas osemdesiatich minút prevedie aj temnejšími odnožami undergroundu, kde nechýbajú tracky na hraniciach tech-housu a techna. Mix sa dá stiahnuť sa priamo z prehrávača. (ml)

DJ Weekly Podcast - Jay Tripware

Autori: Daniela Trojanová (dt), Martin Laškovský (ml), Martin Špeťko (mš), Patrik Marflák (pm)
Foto: Alastair Philip Wiper - www.alastairphilipwiper.com

Súvisiaci interpreti: Armin Van Buuren, Underworld