Pop operná skupina La Gioia tento týždeň vydala druhý štúdiový album, ktorý dostal názov Per Te (pre teba). Oficiálne ho uviedli do života vo štvrtok (7.6.) na stretnutí s médiami v pražskom Paláci Aventim. Album pokrstila trojica známych interpretov Lucie Bílá, Michal David a Vašo Patejdl, ktorí skupinu hodnotia veľmi pozitívne.

Operné trio La Gioia sa zviditeľnilo minulý rok v televíznej šou Česko Slovensko má talent, v ktorom sa ako porotkyňa predstavila Lucie Bílá. "Som rada, že som im opäť mohla prísť povedať, ako veľmi si ich vážim. Som rada, že prišli práve do našej talentovej súťaže a taktiež som rada, že to nezabalili, pretože niektorí u nás v súťaži boli veľmi dobrí, ale zabalili to, z nepochopiteľných dôvodov nepokračovali. Chlapci už vydávajú druhé cédečko, tak to je skvelá správa a ja dúfam, že nie je posledné," uviedla Bílá na krste pre TASR.

"Sama mám v repertoári niekoľko krásnych klasických skladieb, roky ich spievam a mám ich rada. Som v tom doma, akurát z obráteného sveta, oni sú klasici a núkajú pop, ja som pop, ktorý rád zabehne do klasiky. Dokonca som prvým človekom, ktorý mal na Pražskej jari dva koncerty v Rudolfine. Tá priepasť medzi žánrami sa už mení," dodala.

Vašo Patejdl taktiež spojenie popu a opery oceňuje. "Opera bola kedysi populárna hudba, ľudia chodili do opery ako dnes na koncerty. Ja osobne inklinujem skôr k tej spevnej, melodickej podobe, k áriám, ktoré si človek zapamätá. Potom je to už blízko k popu, teda populárnej hudbe," uviedol hudobník, ktorému trojica Peter Ďurovec, Peter Ševčík a tenorista Matej Vaník prespievala hit z Fontány pre Zuzanu Ak nie si moja (na albume ako La Noia).

"Počul som ju už niekoľkokrát, prvýkrát v samotnej televíznej súťaži, kde excelovali, potom som ich pozval do televízneho programu Legendy Popu do časti, ktorá bola o mne a kde túto pesničku spievali. Bol som tomu rád, prajem im, aby ostali dlho populárni, aby mali veľa fanúšikov, veľa koncertov a vydávali albumy pre potechu poslucháčov," doplnil Patejdl.
 
Na albume s názvom Per Te sa nachádza celkovo 12 piesní, medzi nimi napríklad Nella Fantasia, ktorej autorom je Ennio Morricone, It's My Life z repertoáru americkej kapely Bon Jovi, hit La Isla Bonita, známy v podaní speváčky Madonny, Radio Gaga od legendárnych Queen alebo Bridge Over Troubled Water od americkej dvojice Simon & Garfunkel.

Skladba Il Viaggio je cover verziou skladby Největší z nálezů a strát speváka a autora Michala Davida, ktorý na krste takisto nesmel chýbať. "Mne sa tento žáner páči, ja som s nimi spolupracoval už skôr, mal som ich v Lucerne minulý rok ako hostí na mojom Vianočnom koncerte. Je to elegantný žáner, pre dnešných mladých ľudí, ktorí nechodia na operu, je to aspoň priblíženie v tej modernej fáze, ktorá ich môže osloviť," uviedol David, ktorý sa v týchto dňoch už venuje ďalšej speváčke. "S Ivannou Bagovou sme vyhrali Hlas Česko Slovenska, takže nás čaká veľa práce na novom albume," dodal.

La Gioia - La Noia (Ak nie si moja)

Zdroj: TASR
Foto: Ivona Orešková - Lagioia.sk