Druhou najväčšou tragédiou poslednej dekády 20. storočia na Slovensku bola popularita kolotočárskeho danceflooru so smiešnou angličtinou, ktorého hlavnou hviezdou bola skupina Maduar. Teraz chce na svoje najúspešnejšie obdobie nadviazať novým tanečným singlom s víťazkou Hlasu Česko Slovenska Ivannou Bagovou.

Rozpisovať sa o tom, že v roku 2016 je podobná produkcia buď zlým vtipom alebo dôkazom absolútneho nedostatku invencie, je asi zbytočné. (Budeme však s napätím čakať, či si to myslia aj dramaturgovia rádií). Necháme tak radšej priestor samotnej bratskej kapele, ktorá nám k novinke poslala obsiahlu tlačovú správu. Pod videoklipom si môžete prečítať jej spracovanie s milými citáciami o tom, aká je tá pesnička super a päťkorunový vizuál úžasne autentický.

Nech si však o Maduare myslíme čokoľvek, meno tejto formácie v slovenskom šoubiznise stále funguje. Novinku už na svojom webe a Facebooku podporilo rádio Expres a bude mať dokonca aj televíznu premiéru - budúcu stredu 16. novembra v Teleráne. Ak si radšej dlhšie pospíte, tak neváhajte a pustite si už teraz najnovší skvost od kapely, ktorá hudobne zaspala tam, kde začala, čo je v prípade elektronickej tanečnej hudby celkom mrzuté.

Na to sme si však už dávno zvykli, smutný je skôr pohľad na doterajšie pôsobenie Ivanny Bagovej. Tá síce dostala do vienka krásu, hlas a talent (čo potvrdzuje aj svojím výkonom v tomto songu), no Hlas Česko Slovenska vyhrala napriek spiatočníckemu vkusu, kvôli ktorému ani po niekoľkých rokoch od skončenia súťaže nenašla svoje miesto na súčasnej hudobnej scéne. Dokazuje to prakticky každým svojím krokom a spojenie s Maduarom je len pomyselnou čerešničkou na torte. Nakoniec to však možno pre ňu bude cesta, ako dosiahnúť úspech aspoň u tých najmenej náročných poslucháčov.


Maduar a diskotékari: Najlepšia tanečná vec od čias Do It

Skladbou Can You Feel It Maduar oslavuje svoje blížiace sa 30. výročie, a zároveň sa vracia k svojim diskotékovým koreňom z 90. rokov. Samotní členovia skupiny dokonca novinku považujú za "najvydarenejšiu tanečnú vec od čias Do It". A nielen oni. Ako informujú bratia Matyinkovci, myslia si to aj viacerí z 50 vybraných českých a slovenských dídžejov, ktorí dostali v predpremiére k dispozícii dve verzie singla a svojimi postrehmi pomohli vybrať tú finálnu. Okrem tohto strategického prístupu kapela nenechala nič na náhodu ani z hľadiska masteringu. O ten sa v prípade oboch verzií postaral (nemenovaný) "skúsený producent v Holandsku, ktorý spolupracuje s poprednými európskymi tanečnými hviezdami".

"Aktuálne sa pripravuje aj viacero remixov určených pre kluby, z čoho jeden bude mimoriadne zaujímavý. Vzniká totiž priamo v Los Angeles pod dohľadom renomovaného (ale tiež nemenovaného) amerického dídžeja a producenta, s ktorým sa Matyinkovci zoznámili v Miami, kde majú cestovnú agentúru," uvádzajú ďalej v tlačovej správe.

Prezradili tiež ako vznikla spolupráca s Ivannou Bagovou a čo spolu plánujú do budúcna. "Ivannku sme oslovili ešte v auguste tohto roku ohľadom spolupráce pri našich koncertných podujatiach, kde sme potrebovali silný vokál, ktorý by zastúpil naše kooperujúce speváčky z minulosti. Ivannka sa v tomto smere ukázala ako ideálna kandidátka. Je absolútny profesionál a nielenže disponuje fantastickým hlasovým potenciálom, ale navyše má aj skvelý pódiový prejav, ktorým dokonale zapadla medzi nás, z čoho máme veľkú radosť. A hlavne je úžasným človekom s pozitívnym prístupom k životu," priblížil začiatky spolupráce so speváčkou Juraj Matyinko.

Páči sa deťom => je to hit

Ako ďalej prezradil, už pár dní po začatí spolupráce vznikla myšlienka spoločnej skladby, ktorá sa veľmi rýchlo začala aj realizovať. Demo pripravili v spolupráci s Marekom Vozárom. "Od začiatku som bol presvedčený, že máme v rukách hit," hovorí Juraj. "A keďže deti sú skvelým indikátorom hitového potenciálu skladby, dal som to vypočuť mojim dvom synom. Ich reakcia ma ohromila, okamžite si to chceli stiahnuť do mobilu a následne to počúvali dookola celé hodiny. Nič lepšie som si ako spoluproducent a spoluautor nemohol priať. Rovno sme sa pustili do prípravy singla."

Prišli prvé vystúpenia, prvé mediálne výstupy a nahrávanie vokálov v štúdiu. Bratia Matyinkovci spolu s Ivannou všetko priebežne zaznamenávali aj na mobilné telefóny pre účely sociálnych sietí - cesty naprieč Talianskom, Českou republikou a Slovenskom, návštevy médií, zákulisie vystúpení, pobyt v štúdiu či rutinné každodenné činnosti spojené s ich pracovnými aktivitami. Vzniklo tak množstvo dokumentárneho materiálu, ktorý sa ukázal byť vhodným pre účely videoklipu k novej skladbe.

"Samotný videoklip je tak akýmsi 'road movie' mapujúcim jeden pracovný týždeň kapely. Aj keď sa nejedná o profesionálne zábery, je výbornou mozaikou všetkého, čo sme za tých 7 dní zažili, koho sme za ten čas stretli, a odhaľuje našu prirodzenú tvár - akí vlastne sme. Celkovo ide z klipu veľmi pozitívna energia a svojou atmosférou sa perfektne hodí k samotnej skladbe, ktorá pojednáva o dobrom pocite z toho, keď môžete robiť to, čo vás baví. A nás hudba nielen baví, ale aj napĺňa," hovorí Juraj Matyinko.

Okrem tanečného singla pripravuje Maduar s Ivannou Bagovou aj ďalšie aktivity. Prvou z nich je spoločné "videoturné", na ktorom kapel predstaví prierez celej tvorby - od svojich akustických začiatkov až po súčasnosť. Druhou je remake romantickej balady Prosba, ktorú skupina vydala na svojom druhom albume v roku 1995, a teraz ju plánuje nanovo uviesť v Bagovej podaní. "Spolupráca s Ivannkou Bagovou je pre nás veľkou vzpruhou a silne nás motivuje pri našej ďalšej práci. Jej talent, energia a elán sú pre nás hnacím motorom, ktorý nás ženie vpred a ktorý dodáva našej tvorbe potrebnú sviežosť, ktorú sme mali v 90. rokoch. Sme jej za to veľmi vďační a tešíme sa na ďalšie spoločné aktivity vyplývajúce z našej kooperácie. V blízkej budúcnosti dokonca uvažujeme aj nad prípravou jej sólového albumu," prezradil.

"My samozrejme želáme Ivannke aj Maduaru veľa úspechov pri ich spoločných projektoch a dúfame, že sa im bude dariť." - Takto krásne si páni z Maduaru sami popriali v závere tlačovej správy a niektoré médiá to ochotne zverejnili. Ani my im samozrejme neprajeme nič zlé, len dúfame, že vkus väčšiny Slovenska sa za ostatných 20 rokov aspoň trochu posunul a "Do It 2016" mimo rodín spevákov a ich verných fanklubov až takým hitom nebude.

Text: Hudba.sk, pm (zdroj: Maduar)
Foto: Maduar.com

Súvisiaci interpreti: Ivanna Bagová, Maduar