Vo veku 76 rokov vo štvrtok zomrel zakladateľ a generálny riaditeľ prestížneho Montreux Jazz Festivalu Claude Nobs. Švajčiar po vyše dvoch týždňoch v nemocnici podľahol zraneniam, ktoré utrpel 24. decembra 2012 pri behu na lyžiach neďaleko dedinky Caux. Od tragickej nehody bol v kóme, z ktorej sa už neprebral.

Claude Nobs v 60. rokoch pracoval v turistickej kancelárii v Montreux, keď sa vybral do New Yorku. Tam sa stretol s vtedajším prezidentom vydavateľstva Atlantic Records Nesuhim Ertegünom. Zoznámil sa aj so speváčkou Robertou Flack, ktorú pozval do svojho rodiska. Prvý festival zorganizoval Nobs v roku 1967, keď mal 31 rokov. Na jazzovom podujatí sa predstavili takí interpreti ako Keith Jarrett, Jack DeJohnette, Bill Evans, Soft Machine, Weather Report, Nina Simone, Jan Garbarek alebo legendárna Ella Fitzgerald.

Aj keď bol festival spočiatku primárne prehliadkou jazzovej hudby, postupne sa jeho záber rozšíril na rôzne hudobné žánre. Práve Nobs bol človek, ktorý sa zaslúžil o to, aby v Európe vystupovala speváčka Aretha Franklin. A bol to on, kto 4. decembra 1971 pomáhal ľuďom utiecť z horiacej sály v Montreaux, kde vystupoval Frank Zappa so skupinou The Mothers of Invention. Táto udalosť sa stala námetom pre dnes už kultovú skladbu Smoke on the Water od kapely Deep Purple, ktorí boli v čase incidentu taktiež v Montreaux.

Deep Purple - Smoke On The Water (Montreux Jazz Festival 2006)

Nielen jazz, ale aj rock, hip-hop či elektronika

Od roku 1976 festival v Montreux na základe Nobsovho rozhodnutia už nebol výlučne jazzový, ale názov a obchodnú značku si ponechal. V tomto období sa rozvíjala aj spolupráca s inými medzinárodnými hudobnými festivalmi: napr. v Atlante, Detroite, Tokiu či Monaku. K dotiahnutiu najväčších mien svetovej hudby na Montreux Jazz Festival pomohol aj fakt, že Nobs sa v roku 1973 stal riaditeľom švajčiarskych pobočiek vydavateľstiev Warner, Elektra a Atlantic..

Na podujatí sa tak ukázali napríklad Miles Davis, Led Zeppelin, Pink Floyd, James Brown, Mike Oldfield, Marvin Gaye, Prince, Santana, Eric Clapton, Ray Charles, Oscar Peterson, Etta James, Leonard Cohen, Lou Reed, Phil Collins, Sting, Sade, David Bowie, Van Morrison alebo spomenutí Frank Zappa a Deep Purple.

V 90. rokoch sa festival stal ešte dostupnejším, keďže s koncertmi pre divákov zadarmo sa presunul na nábrežia a zároveň sa otvoril aj elektronickej hudbe a hip-hopu. Okrem toho sa Nobs v 90. rokoch pustil aj do pravidelného organizovania sólových koncertov takých hviezd ako Pink Floyd, Chicago alebo Carlos Santana, takže z mesta Montreux urobil európske centrum svetovej hudby. V roku 2006, pri príležitosti 40. ročníka festivalu v Montreux, Nobs zorganizoval dva unikátne koncerty na počesť bratov Ertegünovcov z vedenia firmy Atlantic Records, ktorí stáli pri zrode jeho kariéry a nadchli sa pre jeho myšlienku organizovať v Montreux jazzový festival.

Live in Montreux = záruka kvality

Festival stále rástol, čo dokazujú aj štatistiky návštevnosti. Kým v roku 1980 naň prišlo 75-tisíc ľudí, v roku 1994 to bolo už 120-tisíc fanúšikov a v roku 1999 dokonca 220-tisíc ľudí. Po roku 2000 na ňom okrem iných vystúpili aj Bob Dylan (2001, 2012), Sigur Rós (2001), Muse (2002), Radiohead (2003), Robert Plant (2006), Tori Amos (2005, 2007 a 2010), Billy Idol (2010) alebo Wu-Tang Clan (2007).

V roku 1991 sa začali nahrávať festivalové koncerty a predávať na CD vo vysokej kvalite. Nobs si pri nahrávaní záznamov vždy potrpel na najmodernejšiu techniku. Niekoľko umelcov dokonca získalo ocenenia Grammy za najlepší audio album s názvom "Live in Montreux" a mnohé festivalové koncerty vychádzajú na nosičoch DVD. Zoznam živých nahrávok z Montreux nájdete TU.

Radiohead - Paranoid Android (Montreux Jazz Festival 2003)

Hviezdy pozýval na chatu

V roku 2004 mu časopis Time udelil titul European Hero a počas života sa stal nositeľom viacerých ďalších významných ocenení, vrátane udelenia rádu umení a literatúry prvého stupňa od francúzskeho ministerstva kultúry. Za šírenie povedomia o jazze vo svete mu udelili aj cenu Downbeat Lifetime Award, pričom až do dnešného dňa je jediným jej nositeľom z Európy.

Pre mnohých účinkujúcich jazzového festivalu sa stal Claude Nobs nezabudnuteľným aj vďaka svojmu zvyku pozvať ich pred vystúpením na domácu párty do jeho horskej chaty. Po vystúpení si zas mohli pozrieť nahrávku vlastného koncertu na obrovskej obrazovke v jeho obývačke.

Zdroj: SITA (huffingtonpost.com), TASR
Foto: AP Photo/Keystone, Martial Trezzini

Súvisiaci interpreti: Aretha Franklin, Deep Purple