Americká speváčka Lady Gaga prelomila mlčanie a ospravedlnila sa verejnosti za svoju spoluprácu so spevákom a skladateľom R. Kellym v čase, keď už mal reputáciu sexuálneho predátora. Speváčka svojimi vyjadreniami podporila obete jeho zneužívania, ktoré sa možno konečne dočkajú spravodlivosti.

Urobila to však až po tom, čo bola spolu s ďalšími umelcami médiami kritizovaná za to, že sa odmietla vyjadriť v dokumente s mrazivými výpoveďami žien, ktoré tvrdia, že ich R. Kelly zneužíval. "Stojím za týmito ženami na 1000%, verím im, viem, že trpia v bolesti, a naozaj cítim, že by ich hlasy mali byť vypočuté a brané vážne," napísala Lady Gaga na sociálnych sieťach, pričom pripomenula, že ona sa sama stala v minulosti obeťou sexuálneho útoku. "To, čo teraz počúvam o obvineniach týkajúcich sa R. Kellyho, je absolútne hrozivé a neospravedlniteľné," dodala.

Speváčka v roku 2013 nahrala s R. Kellym pieseň Do What You Want (With My Body). Teraz sa ospravedlňuje, že skladba aj video vznikli v temných časoch jej života. "Mojím zámerom bolo vytvoriť niečo veľmi vzdorujúce a provokatívne, pretože som bola nahnevaná a stále som nespracovala traumu, ktorá nastala v mojom živote. Pieseň sa volá Do What U Want (With My Body), myslím, že je jasné, ako bolo v tom čase jednoznačne prekrútené moje myslenie," vysvetľuje speváčka.

Prehrešok s R. Kellym plný sexuálnych narážok

"Ak by som sa mohla vrátiť a porozprávať sa so svojím mladším ja, povedala by som jej, aby išla na terapiu, ktorú som odvtedy absolvovala, aby som pochopila zmätený post-traumatický stav, v ktorom som bola, alebo, ak by terapia nebola možná pre mňa alebo niekoho v podobnej situácii ako ja, aby hľadala pomoc a hovorila otvorene a úprimne o tom, čím si prešla," dodala Lady Gaga, pričom sa ospravedlnila za svoj úbohý úsudok, keď bola mladá, a tiež za to, že neprehovorila už skôr.  

Lagy Gaga v roku 2013 vystúpila s R. Kellym aj naživo v televíznej šou Saturday Night Live, kde predviedli naozaj provokatívne vystúpenie. Imitovali sexuálny styk, R. Kelly plieskal speváčku po zadku a celé vystúpenie verne opisovalo slová pesničky "Rob si, čo chceš, s mojím telom". Včera bolo ešte video dostupné na Youtube, dnes už by ste ho tam márne hľadali. Speváčka tiež sľúbila, že stiahne skladbu Do What U Want (With My Body) aj zo streamovacích služieb, kde ju má nahradiť verzia s Christinou Aguilera. Jej precitnutie ocenili nielen fanúšikovia, ale aj niektoré z obetí R. Kellyho.



Dokument, ktorý núti hovoriť

Lady Gaga sa pridala k ďalším umelcom, ktorí sa za svoju spoluprácu s autorom hitu I Believe I Can Fly ospravedlňujú. Vlna sebareflexie prišla po nedávnom odvysielaní dokumentu Surviving R Kelly. Počas vzniku snímky pritom podľa jej tvorcov viacerí oslovení umelci odmietli prehovoriť. Pred kamerou tak urobili len speváčka SparkleJohn LegendChance The Rapper. Ďalší hudobníci, ktorí s ním v minulosti spolupracovali, to zrejme nepovažovali za tému dňa, čo ich po odvysielaní dokumentu dobehlo. Za "schovávanie hlavy do piesku" totiž okamžite po uvedení jeho prvej časti čelili kritike, a tak sa to viacerí rozhodli napraviť aspoň prostredníctvom vyjadrení na sociálnych sieťach a cez médiá.

Okrem Lady Gaga sa v posledných dňoch za spoluprácu s Kellym ospravedlnili aj francúzska kapela Phoenix alebo exmanžel Mariah Carey Nick CannonRaper Common pre TMZ uviedol, že celá hudobná scéna zlyhala a umožnila jeho doterajšiu bezstrestnosť. "Ako komunita sme zlyhali, pretože sme vedeli, že tieto veci sa dejú. A namiesto toho, aby sme s nimi niečo robili, bavili sme sa len o hudbe. I ja som vinný, pretože som to nezastavil a neprehovoril o tom."

Keďže dokument má formu seriálu, z ktorého bola odvysielaná zatiaľ len prvá časť, možno sa ďalší hudobníci v ňom ešte len objavia. Podstatné sú však výpovede priamych obetí a svedkov jeho činov. Surviving R Kelly prináša detailné obvinenia hudobníka zo sexuálneho obťažovania, fyzického zneužívania a psychického týrania žien a maloletých dievčat. Vyšetrovanie sa začalo zatiaľ v Chicagu a v Atlante. Žalobcovia vyzývajú obete, aby prehovorili, keďže sa predpokladá, že nejde o ojedinelé prípady.

"Nemôžeme pokročiť s vyšetrovaním bez spolupráce svedkov a obetí. Bez vás sa spravodlivosti nedovoláme," odkázala obetiam chicagská žalobkyňa Kimberly FoxxV dokumente okrem iných prehovára aj Kellyho bývalá manželka Andrea Kelly, ktorá tvrdí, že ju hudobník držal v domácom väzení a trinásť rokov manželstva opisuje ako psychický teror. Kellyho právnik však stále hovorí o falošných obvineniach a dokument vraj roztočil len ďalšie kolo príbehov, ktoré majú vyplniť televízny čas.

Už pred 25 rokmi sa ilegálne oženil s neplnoletou Aaliyah

R. Kelly čelí obvineniam zo sexuálneho obťažovania už niekoľko rokov, pričom súčasné obvinenia majú siahať až do roku 1994. Po odvysielaní dokumentu otec speváčky Beyoncé Mathew Knowles uviedol, že v roku 1998 odmietol spoluprácu kapely Destiny's Child s Kellym, pretože už vtedy mal reputáciu človeka, ktorý by začínajúcim talentovaným tínedžerkám mohol ublížiť.

Štyri roky predtým si vtedy 27-ročný spevák vzal za ženu speváčku Aaliyah, hoci tá mala len 15 rokov. Jej rodina o tom vôbec nevedela a na falošnom sobášnom liste bolo nepravdivo uvedené, že speváčka už dovŕšila plnoletosť. Keď sa jej rodičia v roku 1995 o ilegálnom sobáši dozvedeli, manželstvo bolo anulované. Bývalý tanečník Jovante Cunningham teraz v spomínanom dokumente priznal, že v roku 1994 pristihol Kellyho ako mal s Aaliyah vo svojom tourbuse pohlavný styk. Viacerí svedkovia sa tiež vyjadrili, že spevák mal v tom čase obavu, či s ním 15-ročná speváčka neotehotnela.

Nebolo to zrejme prvý ani poslednýkrát, čo mal spevák sex s neplnoletou osobou. V roku 2002 čelil obvineniam z pedofílie, po šiestich rokoch procesu bol však zbavený obvinení vo všetkých bodoch obžaloby. Hudobník napriek narastajúcemu množstvo výpovedí proti nemu svoju vinu stále popiera a pravdou je, že doteraz nebol odsúdený. Minulý rok vznikla internetová kampaň #MuteRKelly (Umlčte R. Kellyho), napokon sa však obete k dosiahnutiu spravodlivosti priblížili až vďaka dokumentu, po ktorom sa hudobná scéna konečne začína od speváka dištancovať.


Autorka: Marína Valentovičová
Foto: John Shearer/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Lady Gaga, R. Kelly