Telekom po roku opäť prináša na Slovensko putovnú oslavu elektronickej hudby. V Bratislave sa totiž 19. apríla uskutoční ďalšie vydanie festivalu Electronic Beats. Ako headlineri sa predstavia Hurts, ktorí práve dnes vydávajú očakávaný album Exile. O veľkú hudobnú pestrosť festivalu sa postarajú aj Agoria, James Pants a Youthkills.

V Bratislave už Telekom so svojím projektom Electronic Beats predstavil hviezdy ako The Prodigy, Underworld, Lamb, Apparat Band, Friendly Fires, Woodkid či WhoMadeWho. V máji ako hlavný partner privezie na Slovensko aj Depeche Mode, no pravidelnú dávku elektrizujúcej hudby Bratislave naservíruje ešte predtým v podobe obľúbeného indoor festivalu. Ten sa bude 19. apríla po druhýkrát konať v industriálnych priestoroch Refinery Gallery.

Vstupenky (aktuálne za 14 eur):  Predpredaj.sk

Úplne aktuálni Hurts

Britskí headlineri Hurts možno nevyvolajú až taký ošiaľ ako Lana Del Rey na pražskom EB, no v ich prospech hovorí nielen to, že sa na akciu tohto typu naozaj hodia, ale aj fakt, že sa na Slovensko vracajú v úplne ideálnom čase. Kým v roku 2011 dobyli Grape festival oceňovaným debutom, tentoraz prídu s čerstvými pesničkami z nového albumu, ktorý vychádza práve dnes. Vypočujte si ho TU

Navyše nebudeme ďaleko od pravdy, ak povieme, že v čase svojho nástupu na scénu boli Hurts (minimálne v Európe a Británii) považovaní za rovnako veľký objav ako vlani Lana. Návrat k synthpopu 80. rokov je jedným z najväčších hudobných trendov posledných rokov, no práve debut Happiness od Hurts bol ihneď po vydaní v roku 2010 v tomto smere jednoznačným favoritom fanúšikov aj kritikov.

Neviem ako Vy, ale ja keď som prvýkrát započul megahit Wonderful Life, bol som presvedčený, že ide o pieseň z 80-tych rokov alebo o nejakú coververziu. Bol to však omyl, mladým hudobníkom sa podaril dokonalý návrat k estetike tohto obdobia, z ktorého do svojho súčasného popu priniesli to najlepšie. Svedčí o tom aj fakt, že z albumu Happiness dodnes predali viac než dva milióny kusov.


Svoje kvality Hurts dokazujú aj naživo - ich strhujúcu show na festivale Glastonbury zvolili čitatelia hudobného magazínu NME za najlepšie vystúpenie, čím sa duo zaradilo pred také mená ako U2, Coldplay a Beyoncé. Na Electronic Beats predvedú svoju úplne novú show, postavenú hlavne na čerstvom druhom albume Exile. Očakávania po skvelom debute boli vysoké, Theo Hutchcraft a Adam Anderson si však veria - novinku nahrali bez hostí len v spolupráci s osvedčeným švédskym producentom Jonasom Quantom.

Prvým singlom z novinky je skladba Miracle. Celkovo album predstavuje posun k masívnejšiemu, temnejšiemu a drsnejšiemu soundu, v ktorom okrem synthpopových melódií dominujú aj nové prvky v tvorbe Hurts - veľkolepé hymnické refrény a zvuk elektrickej gitary. Ide o pestrú nahrávku, vďaka ktorej si Hurts od kritikov vyslúžili prirovnania k "osemdesiatkovej" tvorbe Depeche Mode, kultovým Soft Cell, ale aj k Nine Inch Nails.

Aktuálne potvrdené vystúpenie na bratislavskom Electronic Beats nadviaže na európske turné, ktoré odštartovali už vo februári promo koncerty v Londýne a Berlíne. Od 14. marca do 2. apríla sa kapela ukáže aj vo Švédsku, Poľsku, Švajčiarsku, Taliansku, Rakúsku, Česku a Holandsku. Väčšina koncertov je pritom už vypredaná, EB tak ponúka slovenským fanúšikom jedinečnú možnosť zažiť jednu z najžiadanejších kapiel súčasnosti za bezkonkurenčnú cenu.


Detroitské techno, future-funk aj indie pop

O to, že si na Electronic Beats v Bratislave príde na svoje každý, sa postarajú aj ďalšie zaujímavé mená v lineupe. Sébastien Devaud alias Agoria je európskym dieťaťom detroitského techna. Francúzsky DJ a producent má na konte štyri albumy, niekoľko dídžejských kompilácií – medziiným aj pre londýnsky superklub Fabric – a najbližšie pripravuje spolu s dídžejom Laurentom Garnierom otvorenie nočného klubu v Lyone.

Američan James Pants ponúkne vtipný pohľad na súčasný hip-hop a future-funk. Hudobnú kariéru začal už ako tíndežer – objavil ho šéf prestížneho labelu Stones Throw Records, DJ Peanut Butter Wolf. Ocitol sa v dobrej spoločnosti, na labeli vydávajú svoje albumy interpreti ako Madlib, J Dilla (RIP), Dam-Funk, J Rocc či Aloe Blacc.

Nádejnú mladú krv bude v programe festivalu reprezentovať britské elektronické indie-pop duo Youthkills, ktoré tvoria James a Andy Taylorovci. So skladbou Time Is Now držia aktuálne prst na tepe doby. Tento rok im vyjde debutový album, ktorému hudobní fajnšmekri už teraz predpovedajú veľkú budúcnosť. Je tu preto veľká šanca uvidieť zrod hviezdy.


Vstupenky na festival Electronic Beats sú už v predaji online prostredníctvom služby Predpredaj.sk. Pre zákazníkov Telekomu sú dostupné v obmedzenom množstve, v rámci vernostného programu Telekom Benefit, len za 8 €. Prvá, limitovaná séria lístkov stojí len 12 €, po vypredaní stúpne ich cena na 14 €. Na mieste zaplatíte 17 €.

Festival Electronic Beats prináša Telekom. Pre aktuálne informácie sa sledujte Facebook stránku Electronic Beats SK.

Electronic Beats Festival
piatok, 19. apríla 2013 - Refinery Gallery (Vlčie hrdlo 1) Bratislava

Lineup
Hurts (UK)
Agoria (FR)
James Pants (US)
Youthkills (UK)

Vstupenky: Predpredaj.sk

Text: Electronic Beats PR + Patrik Marflák - Hudba.sk
Foto: PR 

Súvisiaci interpreti: Hurts